Дописи 13.07.2023 о 16:40 comment views icon

Мамо, я став айтішником і все це через нього: Apple MacBook Pro 13 Mid 2009

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/12/zahar-150x150.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/12/zahar-150x150.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/12/zahar-150x150.png

Zahar Winesmoker

Член ради авторів ITC

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Ця історія про мій найцінніший ноутбук з усіх. Я вважаю, що саме завдяки йому я почав свій шлях в айті, якщо детальніше, то починається ця історія в січні 2020 року, на наступний день після мого 14-го дня народження.

Моє перше кохання — 11 річний Macbook

Відразу як гості пішли я зайнявся підрахунком всіх подарованих грошей. Після того як вся бухгалтерія була успішно зведена, я сів гортати розділ електроніки на OLX, у пошуках чогось цікавого. Через деякий час я натрапив на оголошення, про продаж зрілого, але такого привабливого красеня, із яблуком на задній кришці.

13-дюймовий сріблястий малюк, Apple Macbook Pro 2009 року випуску. На той момент йому було ±11 років, але мене це ані трохи не лякало. Я завжди мріяв про свій власний Macbook, та побачивши це оголошення, відразу зрозумів що — треба брати!

Мамо, я став айтішником і все це через нього: Apple MacBook Pro 13 Mid 2009

Я вже уявляв як замінив на нього свій старий Lenovo, але спустившись з небес на землю, я побачив, що мені не вистачає значної суми для того, щоб замовити омріяний ноутбук. Родичі відразу зазначили, що купувати на вторинному ринку 11-річний ноутбук — це погана ідея, тому ніхто не захотів докласти мені потрібну суму.

Зрозумівши, що не вдасться вициганити гроші, та і з неба вони скоріш за все не впадуть, я пообіцяв собі, що сам зароблю на свою мрію і почав активно шукати роботу. Перелазивши весь інтернет у пошуках підробітки для підлітка, я знайшов лише один варіант де мене погодились взяти. Потрібно було двоє хлопців, щоб розвантажити бус з будматеріалами. Я покликав з собою однокласника і ми поїхали на об’єкт. В решті решт, після того, як ми 8 годин тягали плитку на 5-й поверх і в результаті заробили рівно на дорогу додому, я вирішив, що не створений для тяжкої фізичної праці і вирішив спробувати попрацювати головою.

Не розумні дії, або мій перший раз в комерційному програмуванні

Річ у тому, що з дитинства мене цікавили комп’ютери, інформатика, і я навіть трохи вмів програмувати. Тоді я писав допоміжні скрипти для онлайн-гри SAMP, і мені це дуже подобалося. В будь-якому випадку, я розумів, що писати скрипти для гри на замовлення — це безперспективна справа. Тоді я почав швидко намагатися створювати Telegram-ботів. Ще під час навчання я опублікував пост на якомусь форумі про те, що можу написати будь-якого Telegram-бота недорого, і сталося диво!

До мене звернулася людина, надіслала завдання і сказала, що має бюджет 150 доларів, це приблизно стільки, скільки мені не вистачало на ноутбук. Ще не повністю розуміючи, що і як писати, я вирішив, що зрозумію під час роботи та взявся до роботи. Бот мав бути готовим через тиждень з моменту прийняття замовлення, і коли я сів працювати, я зрозумів, що дуже сильно ускладнив собі завдання, оскільки на той момент я не мав найменшого уявлення, як реалізувати поставлену задачу.

Онлайн-курс "Excel та Power BI для аналізу даних" від robot_dreams.
Навчіться самостійно аналізувати й візуалізувати дані, знаходити зв’язки, розуміти кожен аспект отриманої інформації та перетворювати її на ефективні рішення.
Детальніше про курс

Нещодавно заспокоївшись і подолавши хвилювання, я почав відводити всі вільні години на навчання. Одночасно дивлячись уроки з розробки ботів, я намагався щось створювати, і, зрештою, у мене все вийшло. Ці емоції я вже ніколи не забуду. Перше приватне замовлення, перші зароблені гроші, перший позитивний відгук і перша велика покупка, мало того, все це сталося за один день.

Як я став жертвою магії Apple та захворів на фанатизм

Вперше, коли я взяв цей ноутбук у свої руки, він вразив мене з першого ж моменту. Я не розумів, як таке можливо: ноутбук, випущений у 2009 році, мав кращий вигляд, ніж 90% того, що випускають у 2020 році.

Мамо, я став айтішником і все це через нього: Apple MacBook Pro 13 Mid 2009

Тоді я на власному досвіді зрозумів, чому люди захоплюються Apple. Якість збірки, зовнішній вигляд, навіть швидкість роботи через 11 років з моменту виходу — все це було для мене чимось дивовижним.

Окремо хотілося б розповісти про macOS. Цей ноутбук підтримував MacOS El Capitan, і перші враження від неї були так само феєричні. Кожна деталь інтерфейсу була прекрасною, встановлення програм звичайним перетаскуванням, шикарна реалізація мультизадачності та неповторний тачпад із купою жестів.

Онлайн-курс "Excel та Power BI для аналізу даних" від robot_dreams.
Навчіться самостійно аналізувати й візуалізувати дані, знаходити зв’язки, розуміти кожен аспект отриманої інформації та перетворювати її на ефективні рішення.
Детальніше про курс

Загалом, дійсно, Apple вміє чарувати та дарувати користувачеві емоції. Функціоналом ноута я був просто очарований, мені було абсолютно байдуже на те що я використовую застарілу у всіх розуміннях ОС, яка не підтримує половиною мого робочого ПЗ, все одно я був радий, мов шалена білка і просто не міг прийти до тями, я був готовий не помічати або миритись з будь-якими недоліками, немов закоханий школяр (хоча, мабуть так і було).

Macbook потрібний для роботи! Як працювалося на цьому маці?

Однак, на цьому ноутбуці я почав займатися тим ділом, яким займаюсь і зараз — веброзробкою. Щиро кажучи, зараз у мене виникає лише одне питання: “Як мені вдавалося верстати сайти на основному екрані цього Мака з його роздільною здатністю 1280х800 пікселів?”.

Я наче пам’ятаю, що іноді мене турбувала низька роздільна здатність, але це не було якоюсь критичною проблемою… Зараз багато моїх колег взагалі вважають, що будь-які 13-дюймові ноутбуки зовсім непридатні для веброзробки, а я ще й у 1280×800 верстати примудрявся.

Зараз я точно можу сказати, що цей ноутбук не підійде для веброзробки або дизайну, загалом, ідея використовувати його як основний робочий інструмент сьогодні — точно не найкраща. Встановлений на борту процесор Core2Duo зараз може бути корисним хіба що як обігрівач, а 2 гігабайти пам’яті DDR3 будуть турбувати ваше психічне здоров’я й доводити до вас нервових зривів.

Старим час виходити на пенсію, або як фанатизм покинув мене

Після використання Мака як основної робочої машини близько пів року, мій фанатизм все ж покинув мене. Я прийняв рішення придбати комп’ютер, FullHD монітор і нарешті користуватися зручним для себе ПЗ.

Проте,  ще якийсь час мак використовувався мною як другий пристрій. У разі, якщо я кудись виїжджав, він завжди був зі мною. Проте, як другий пристрій він довго не протримався.

Мамо, я став айтішником і все це через нього: Apple MacBook Pro 13 Mid 2009

Після переходу на сучасне залізо я все ж побачив, що мій старий яблучний друг був вже занадто старий. У нього раптово відмовила мережева карта, та й адекватно виконувати робочі задачі він вже не міг. Довелося підібрати заміну для старого друга, якою в результаті став вживаний Lenovo Thinkpad за 400$, який відправив пилитись на полицю легендарний Macbook, з якого я почав свій шлях в IT.

Вже кілька років старий друг виконує роль предмета інтер’єру, але головне — нагадує мені, що з відповідними зусиллями навіть те, що зараз може здатися неможливим, вже завтра може стати реальністю.

Мої висновки про MacBook Pro 13 Mid 2009

Оскільки ця розповідь в якомусь роді є ще й оглядом, я думаю, що не буде зайвим узагальнити свої думки про цей ноутбук.

  • Ноутбук 2009 року май кращий вигляд, ніж деякі ноутбуки, які випускаються зараз.
  • Macbook Pro 13 Mid 2009 морально застарів. Комфортно використовувати його для серйозних задач буде дуже складно, принаймні через стару версію macOS, на яку ви не зможете встановити сучасне ПЗ.
  • Якщо у вас обмежений бюджет і ви шукаєте ноутбук для того, щоб поскролити фейсбук, подивитись фільм та спілкуватися у месенджерах, то я думаю, що цей Macbook буде гарним вибором для вас, з урахуванням його ціни у 2 000-3 000 грн на OLX.
  • Однак, зараз Macbook Pro 13 mid 2009 точно не підійде для знайомства з технікою Apple, і швидше за все цей ноутбук вже не здатен закохати користувача в себе.

В загальному, для мене цей пристрій є легендарним і дуже дорогим, але:

Купувати його зараз і сподіватись на щось більше, ніж перегляд Full HD відео на YouTube, однозначно не варто.
Мультимедійний пристрій – будь ласка! Ноутбук для роботи з Google Таблицями – без проблем! Але пограти у гру, яка вибагливіша ніж пасьянс у вас навряд вийде.

Фінальне слово

Дякую за вашу увагу! Сподіваюся, вам було цікаво прочитати цю історію і дізнатися трохи про мене і мій, хоч і старенький, але найцінніший пристрій серед усіх.

У мене є ще невелике прохання до вас, шановні читачі! Я створив свій Telegram-канал, де я ділюся веселими та цікавими моментами з життя та роботи. Мені буде дуже приємно, якщо ви підпишетесь на нього, а також буду радий почитати ваші коментарі з оцінкою публікації та з радістю відповім на будь-які ваші питання. Ще раз щиро дякую вам за увагу!

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: