Новини Україна 04.07.2022 о 09:21 comment views icon

Чим відрізняється національне посвідчення водія від міжнародного — роз’яснення МВС

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Минулого тижня Україна отримала «транспортний безвіз» з ЄС — спеціальна угода про лібералізацію автоперевезень, серед іншого, передбачає повне визнання українських водійських посвідчень на території ЄС. В МВС України надали офіційне роз’яснення відмінності національного посвідчення водія від міжнародного.

Це два різні документи. Національне посвідчення водія видається після складання іспитів, тоді як міжнародне — фактично є перекладом декількома мовами інформації національного посвідчення водія, видається додатково до нього та окремо від національного не діє.

Обмінювати національне посвідчення водія необхідно лише за потреби виїхати за кордон і не відповідності наявного документа міжнародній конвенції. Наприклад, водійське посвідчення не містить дату закінчення, терміну дії.

Водночас у МВС України підкреслюють, що всі зразки українських посвідчень водія дійсні на території України й змінювати їх не обов’язково. Але це можна зробити за бажанням.

Що ж до міжнародного посвідчення водія — то його необхідно отримувати для виїзду до країн, які є підписантами Женевської конвенції, зокрема, Австралія, Японія, США, Індія. І видається воно на підставі національного, на 3 роки (має вигляд паперової книжки).

На сайті головного сервісного центру МВС доступні два списки: один з повним переліком країн, на території який для керування ТЗ потрібно міжнародне посвідчення водія у вигляді паперової книжки, а інший з переліком країн, у яких визнається українське національне посвідчення водія.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: