Новини IT-бізнес 10.11.2023 о 20:04 comment views icon

Ігри з вогнеметом та сотні скалічених, або Культура (не)безпеки SpaceX Ілона Маска, який стрімголов летить на Марс

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

Агентство Reuters провело дослідження стану справ з безпекою в компанії SpaceX і виявило численні порушення. Вони призводять до серйозних травм та навіть смертельних випадків серед співробітників.

Як один із прикладів порушень техніки безпеки Reuters наводить перевезення піноізоляції в головний ангар. Співробітникам не було чим закріпити вантаж, і один із них просто сів на нього. Коли вантажівка вирушила в дорогу, сильний порив вітру скинув з причепа вантаж і людину, що на ньому сиділа. В результаті 38-річний ЛеБлан ударився головою об тротуар і від травми помер на місці.

Регулюючі органи США звинуватили компанію у «серйозних» порушеннях безпеки, які спричинили трагедію. Колеги ЛеБлана повідомили, що SpaceX не має зручного доступу до місць кріплення, а також немає контролю за обробкою таких вантажів.

Хоча цей інцидент стався ще у 2014 році, і SpaceX отримала припис вжити 7 конкретних заходів щодо підвищення безпеки, включаючи додаткове навчання та обладнання, за минулі роки ситуація не покращилася кардинальним чином. За даними Reuters, що посилається на інтерв’ю та урядові звіти, з 2014 року серед працівників SpaceX зафіксовано щонайменше 600 травм.

Багато з інцидентів були досить серйозними та призвели до інвалідності. Повідомляється про більш ніж 100 робітників, які отримали порізи або рвані рани. Ще 29 співробітників отримали переломи кісток чи вивихи, а 17 осіб – переломи рук чи пальців. Також звіти містять відомості про 9 випадків із травмами голови, у тому числі один перелом черепа, чотири струси мозку та одну черепно-мозкову травму. Інциденти також призводили до п’яти опіків та п’яти уражень електричним струмом. Ще працівники SpaceX постраждали у 8 нещасних випадках, що призвели до ампутації. Додатково було 12 травм за участю кількох невказаних частин тіла, а семеро робітників зазнали травм очей. Інші інциденти були відносно незначними, включаючи понад 170 повідомлень про розтягнення.

Нинішні та колишні співробітники SpaceX кажуть, що такі травми відбивають хаос на робочому місці, де часто недостатньо навчені та перевтомлені працівники регулярно пропускають основні процедури безпеки, прагнучи вкластися у жорсткі терміни, встановлені Маском для космічних місій. За словами більше десятка нинішніх та колишніх співробітників, включаючи колишнього топменеджера, SpaceX дотримується позиції, згідно з якою працівники самі несуть відповідальність за свій захист та безпеку.

Онлайн-курс "Директор з продажу" від Laba.
Як стратегічно впливати на дохід компанії, мотивувати сейлзів перевиконувати KPI та впроваджувати аналітику — навчить комерційний директор Laba з 12-річним досвідом у продажах.
Приєднатись до курсу

Сам Маск часом виявляв безцеремонність щодо норм безпеки під час відвідин майданчиків SpaceX. Четверо співробітників розповіли, що він іноді грав із новим вогнеметом, і відмовляв робітників носити захисний жовтий одяг, бо він не любить яскравих кольорів.

Слабка культура безпеки, кажуть співробітники, частково є наслідком зневаги Маска до передбачуваної бюрократії, а також переконання всередині SpaceX, що компанія очолює термінове завдання створення притулку в космосі від Землі, що вмирає.

«Ідея Ілона про те, що SpaceX виконує місію, щоб якнайшвидше вирушити на Марс і врятувати людство, пронизує всі підрозділи компанії», – сказав Том Молайн, колишній старший інженер з авіоніки SpaceX, який був серед групи співробітників, звільнених після подання скарг на робочому місці. «Компанія виправдовує відмову від усього, що може стати на заваді досягненню цієї мети, включаючи безпеку працівників».

Обмеження Starlink на фронті та розмови з путіним — Як Ілон Маск став «сірим кардиналом» в США [життєпис техномільярдера за The New Yorker]

Онлайн-курс "Директор з продажу" від Laba.
Як стратегічно впливати на дохід компанії, мотивувати сейлзів перевиконувати KPI та впроваджувати аналітику — навчить комерційний директор Laba з 12-річним досвідом у продажах.
Приєднатись до курсу

Джерело: Reuters


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: