Новини WTF 11.10.2022 о 12:21 comment views icon

Ілон Маск “занепокоєний” висловлюваннями Каньє Веста у Twitter і провів з ним розмову: раніше репера заблокували у соцмережі через антисемітські пости

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Минулого тижня Twitter видалив твіт Каньє Веста про євреїв і обмежив дескриптор за порушення його політики. Акаунт був заблокований лише через день після того, як репер уперше майже за два роки повернувся на платформу. Ілон Маск заявив, що поговорив з Каньє, щоб висловити “своє занепокоєння”.

Каньє Вест – чергова знаменитість, яка перевірила, як великі соціальні мережі контролюють висловлювання на своїх платформах. І Instagram, і Twitter видалили пости музиканта, широко розкритиковані як антисемітські, і заблокували його облікові записи.

Інцидент почався з того, що Вест одягнув футболку з написом “White Lives Matter” на тиждень моди в Парижі. Антидифамаційна ліга (організація, головна мета якої – боротьба з антисемітизмом та всіма формами нетерпимості до євреїв) назвала цю фразу “розпалюванням ненависті” і приписала її прихильникам переваги білої раси, які почали використовувати її у 2015 у відповідь на рух “Black Lives Matter” (опозиція расизму та жорстокості поліції після випадку, як влітку 2020 року поліцейський у Міннеаполісі вбив беззбройного чорношкірого чоловіка Джорджа Флойда).

Трюк Веста відразу викликав критику з боку колег. Серед них був Шон Комбс, відомий як репер Diddy, який опублікував відео в Instagram, у якому сказав, що “не в захваті” від цього слогану.

“Всі життя мають значення. Але не грайтеся з Black Lives Matter. Не носіть футболку. Не купуйте футболку. Не грайте з футболкою. Це не жарт”, – сказав він.

Вест у відповідь висловив невдоволення, сказавши, що продає ці футболки, і вони є його бізнесом. “Ніхто не може стати між мною та моїми грошима” – дослівна фраза Каньє. Коли Diddy попросив його зупинитися, Вест відповів:

Онлайн-курс "Маркетолог" від Laba.
Пройдіть повний шлях розробки маркетингових стратегій на практиці та з фідбеком від CEO бренд-маркетингової агенції.
Програма курсу і реєстрація

“Я використовую тебе як приклад, щоб показати єврейському народу, який попросив тебе написати мені, що ніхто не може загрожувати мені або впливати на мене”.

Пост, схоже, посилався на антисемітську теорію про те, що “таємна спільнота єврейського народу змовляється з метою контролювати світові ЗМІ, уряд та банки”.

Після цього обліковий запис Веста в Instagram із 18 мільйонами підписників відключили. Репер під ніком “Ye” вирішив повернутися до Twitter, де його одразу привітав Ілон Маск.

Онлайн-курс "Маркетолог" від Laba.
Пройдіть повний шлях розробки маркетингових стратегій на практиці та з фідбеком від CEO бренд-маркетингової агенції.
Програма курсу і реєстрація

У якості першого поста Каньє опублікував фотографію із засновником Meta Марком Цукербергом з підписом: “Подивися на цього Марка. Як ти викинув мене з Instagram?”.

Потім він написав повідомлення, в якому говорилося:

“Сьогодні ввечері я трохи сонний, але коли прокинуся – збираюся на смерть. Ви, хлопці, грали зі мною та намагалися забити всіх, хто виступає проти ваших планів”.

Після цього твіт видалили, а обліковий запис Веста заблокували.

Кілька років тому у репера діагностували біполярний розлад, і він публічно розповів про свої проблеми із психічним здоров’ям. У нього довга історія дивної поведінки та суперечливих заяв, але останні висловлювання Каньє загрожують його діловим інтересам. Adidas, наприклад, заявив, що переглядає своє партнерство із зіркою.

Ситуація з Каньє дуже “занепокоїла” Ілона Маска, і він написав, що вже поговорив з Каньє.

Маск, який минулого тижня відновив свою пропозицію про покупку Twitter після кількох місяців переговорів, заявляв, що приділятиме першочергову увагу свободі слова у Twitter, і критикував рішення соцмережі заблокувати Дональда Трампа за його висловлювання. Сам Ілон не соромиться публікувати свої “думки”: минулого тижня він влаштував у Twitter опитування про “мир між Україною та росією” — серед іншого, запропонувавши віддати окупантам Крим. А в одному з недавніх інтерв’ю зробив чергову спірну заяву, припустивши, що напруженість між Китаєм та Тайванем може бути усунена шляхом передачі деякого контролю над Тайванем Пекіну.

Джерело: Bloomberg, BBC


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: