Новини Наука та космос 12.10.2023 о 10:33 comment views icon

NASA знайшла воду та вуглецеві сполуки в зразку астероїда Бенну та підтвердила ймовірний сценарій зародження життя на Землі

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/2023-07-19-12.08.01-2-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/2023-07-19-12.08.01-2-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/2023-07-19-12.08.01-2-96x96.jpg

Юрій Орос

Автор новин

OSIRIS-REx

Дослідники різних країн на чолі з NASA схоже вірно обрали першим об’єктом для доставляння зразків астероїд Бенну. Попередній їхній аналіз дав перспективні результати, які дають змогу сподіватися знайти відповідь на питання про походження життя на Землі.

Наприкінці вересня вдалим приземленням у пустелі штату Юта завершилася семирічна місія OSIRIS-REx. Через два тижні NASA дала пресконференцію в космічному центрі імені Джонсона в Техасі та поділилася першими висновками, отриманими після дослідження зразків поза основним контейнером, передає ArsTechnica.

Місія OSIRIS-REx нарешті «‎приземлила» зразки астероїда Бенну — після подорожі тривалістю у 7 років

Головний контейнер ще навіть не відкривали, поки навіть не зрозуміло скільки саме матеріалу всередині. За попередніми оцінками має бути близько 250 г, проте результат більш як 60 г вважатиметься успіхом. Після того, як матеріал буде каталогізовано, його передадуть у невеликих кількостях 230 вченим у 35 країнах, які є членами місії Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification and Security-Regolith Explorer або OSIRIS-Rex.

Чому саме Бенну?

Бенну — астероїд на навколоземній орбіті діаметром близько 500 м, вважається капсулою часу для гірських порід і хімічних речовин, які існували, коли планети формувалися в Сонячній системі понад 4 мільярди років тому. Вивчаючи Бенну, вчені озираються на ту первісну епоху, коли Земля почала перетворюватися з надзвичайно гарячого світу з пекельною поверхнею на щось більше схоже на грязьову кулю.

Курс English For Tech course від Enlgish4IT.
Лише 7 тижнів по 20-30 хвилин щоденного навчання допоможуть вам подолати комунікативні бар'єри. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Дійзнайтеся більше

NASA знайшла воду та вуглецеві сполуки в зразку астероїда Бенну та підтвердила ймовірний сценарій зародження життя на Землі

Дослідження цих камінців і порід за допомогою складного обладнання тут, на Землі, може дати змогу вченим відповісти на питання про те, як утворилися такі планети, як Земля і Марс, і, можливість того, що астероїди «засіяли» Землю будівельними блоками для життя.

Попередньо проаналізувавши частину пилу, вчені зірвали джекпот, знайшовши зразок, який містить майже 5 відсотків вуглецю та велику кількість води у вигляді гідратованих глинистих мінералів. Цілком ймовірно, що подібні астероїди доставили переважну більшість води, яка зараз міститься в океанах, озерах і річках Землі, мільярди років тому.

Bennu NASA

Після детального аналізу вчені сподіваються краще зрозуміти, як Земля перетворилася з безлюдної грязьової кулі на живий світ.

Курс English For Tech course від Enlgish4IT.
Лише 7 тижнів по 20-30 хвилин щоденного навчання допоможуть вам подолати комунікативні бар'єри. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Дійзнайтеся більше

Це неймовірний матеріал. Він насичений органічними речовинами. Якщо ми шукаємо біологічно необхідні органічні молекули, ми вибрали правильний астероїд і повернули правильний зразок. Це мрія астробіолога.

— Даніель Главін, член місії OSIRIS-Rex.

Бенну має й інший предмет інтересу для дослідників — це один із невеликої підгрупи астероїдів, які обертаються поза межами головного астероїдного поясу між Марсом і Юпітером, потенційно може перетнутись із Землею. За оцінками вчених, ймовірність того, що Бенну зіткнеться з Землею до вересня 2182 року, становить 1 до 2700.

Повний запис пресконференції NASA:


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: