Новини IT-бізнес 07.07.2023 о 14:23 comment views icon

Регулятор ЄС розслідує угоду Amazon з придбання виробника роботів-пилососів iRobot за $1,7 млрд

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Європейська комісія «‎стурбована» тим, що угода дозволить Amazon обмежити конкуренцію на ринку роботів-пилососів і зміцнити свої позиції як постачальника онлайн-ринку.

Регулятор ЄС розслідує, чи не надасть Amazon перевагу на ринку онлайн-послуг (і пов’язаних рекламних послуг) та інших ринках, те, що вона отримає доступ до даних користувачів iRobot.

«iRobot, який стикається з гострою конкуренцією з боку інших постачальників пилотягів, пропонує практичні та винахідливі продукти. Ми віримо, що Amazon може запропонувати такій компанії ресурси для прискорення інновацій та інвестування в важливі функції, одночасно знижуючи ціни для споживачів», — заявила речниця Amazon Александра Міллер.

Єврокомісія може ухвалити рішення про блокування угоди до 15 листопада.

Amazon оголосила про намір придбати iRobot в серпні торік. Якщо угода врешті-решт буде реалізована, то продукти Roomba поповнять серію пристроїв компанії для розумного будинку (куди вже входять Ring, Blink і Eero). Amazon також розробила голосового помічника Alexa, який контролює екосистему розумного будинку.

«Радий працювати з командою iRobot, щоб створювати можливості, які роблять життя клієнтів простішим і приємнішим», — сказав Дейв Лімп з Amazon, коли було оголошено про плани з придбання.

Придбання iRobot компанією Amazon вже було схвалено Управлінням конкуренції та ринків Великої Британії. Регулятор дійшов висновку, що угода не призведе до занепокоєння щодо конкуренції у країні, враховуючи те, що в iRobot є «кілька значних конкурентів» у цьому просторі та те, що «британський ринок роботів-пилососів невеликий (і не очікується, що він значно зростатиме в майбутньому)».

Угода Amazon з iRobot також досліджується Федеральною торговою комісією США. Минулого року The Wall Street Journal повідомляв, що регулятор вимагав від обох компаній надати документи, що підтверджують інформацію про угоду. Група законодавців-демократів також закликала FTC розпочати офіційне розслідування, а Financial Times зазначав, що воно, швидше за все, буде більше зосереджено на конкуренції, а не на проблемах конфіденційності.

Онлайн-курс "Business English for Marketers" від Laba.
Опануйте професійну англійську для маркетингу.Розширте карʼєрні можливості для роботи з іноземними колегами: від розробки нових продуктів до презентації стратегії бренду.
Детальніше про курс

  • Компанія iRobot була заснована ще в 1990 році трьома вихідцями з Лабораторії штучного інтелекту Массачусетського технологічного інституту, які займалися розробкою роботів для космосу та військових. Першу модель з найпопулярнішої лінійки роботів-пилососів Roomba розробники представили у 2002 році.
  • Торік у грудні компанія потрапила в скандал, коли користувачі виявили, що їхні (подекуди інтимні) фото використовуються для навчання штучного інтелекту пилотягів.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: