Новини Наука та космос 19.06.2023 о 18:48 comment views icon

Зонд «‎Паркер» побачив момент зародження сонячного вітру на відстані 8 млн кілометрів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Сонячний вітер просто «‎кишить» зарядженими частинками, які можуть як «‎запалювати» Полярне сяйво, так і виводити з ладу супутники та електричну інфраструктуру на Землі. Попри його вплив, нам мало що відомо про сили, які створюють цей потік, де саме він зароджується та що прискорює його рух до нашої планети.

Сонячний вітер виривається назовні з потужністю, через яку його важко побачити існуючим космічним апаратам, однак це вдалося «‎Паркеру» – зонду NASA, запущеному у 2018 році в космос для вивчення зовнішньої корони Сонця. Апарат опинився на достатньо близькій відстані до світила, щоб отримати зображення регіону, звідки походить сонячний вітер.

Надзвичайний «‎зір» зонда «‎Паркер» вловив момент зародження сонячного вітру на відстані 8 млн кілометрів
Ілюстративне зображення зонда NASA «‎Паркер», який спостерігає за Сонцем. Джерело: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben

Раніше вчені NASA передбачали, що сонячний вітер зароджується близько до поверхні, а потім проходить крізь «діри» в короні Сонця, перш ніж поринути у космос. Те, що зняв «‎Паркер» нарешті підтвердило їхні гіпотези.

«Швидкий сонячний вітер, який заповнює геліосферу, походить із глибоких областей відкритого магнітного поля на Сонці, які називаються «корональними дірами», — йдеться у дослідженні, нещодавно опублікованому в Nature.

Корональні діри – це області у сонячній короні, де знижена густина та температура плазми (як правило, густина в таких областях приблизно в 100 разів менша, ніж у звичайних областях корони). Дослідники кажуть, що дані, отримані «‎Паркером» свідчать про те, що ці отвори є джерелом сонячного вітру.

«Заряджені частинки викидаються сонцем через корональні діри подібно до того, як вода виривається з душової лійки».

«‎Паркер» виявив потоки найбільш високоенергетичних частинок у плазмі, яка витікає з корональних дір. Ці частинки також зустрічаються у так званому швидкому сонячному вітрі, який майже вдвічі швидший за повільний сонячний вітер, і які розвивають швидкість близько 800 км/с.

Розуміння того, звідки бере початок сонячний вітер, допоможе вченим передбачити, коли він прямує до нас і як швидко досягне нашої планети, що дасть змогу захистити супутники, електромережі та інше чутливе обладнання. Це особливо важливо, оскільки ми наближаємося до сонячного максимуму, коли надшвидкі пориви сонячного вітру можуть вразити Землю.

Курс-професія "Junior Data Analyst" від robot_dreams.
Комплексний курc для всіх, хто хоче опанувати нову професію з нуля.На прикладі реальних датасетів ви розберете кожен етап аналізу даних.
Програма курсу і реєстрація
  • Сонячний зонд «‎Паркер» запущено 12 серпня 2018 року. У 2021 році дослідники оголосили, що космічний апарат вперше увійшов у сонячну корону та перебував на відстані приблизно 13 мільйонів кілометрів від центру зірки, коли перетнув її зовнішню атмосферу.Дані, зібрані космічним кораблем, показали, що сонячний вітер може досягати швидкості до 1,6 мільйона км/год. Станом на 17 березня 2023 року космічний апарат здійснив 15 близьких підходів до Сонця, наблизившись на 6,1 млн км і пролітаючи повз зірку зі швидкістю 587 000 км/год.

«‎Сонячні собаки», паргелії та 22-градусне гало — астроном зняв незвичайне світлове шоу в небі над Великою Британією


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: