Новини Наука та космос 06.03.2023 о 11:01 comment views icon

Надпотужний сонячний спалах спричинив проблеми з радіозв’язком на Землі

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Сонячний спалах — інтенсивний сплеск високоенергетичного випромінення — був зафіксований у п’ятницю, 3 березня. В NASA кажуть, що він належав до категорії  X — тобто до найпотужніших сонячних спалахів.

За повідомленням Spaceweather.com, випромінювання спалаху, який виник з сонячної плями AR 3234, викликало перебої з радіозв’язком у Північній та Південній Америці:

«Авіатори та радіолюбителі могли помітити втрату сигналу на частотах нижче 30 МГц протягом години після спалаху».

Обсерваторія сонячної динаміки NASA (SDO), яка детально вивчає Сонце з 2010 року зафіксувала п’ятничний спалах, який віднесли до категорії X2.1. (Вчені, що вивчають Сонце, поділяють спалахи на три категорії: C — найслабший, M — середньої сили, а X — найпотужніший; цифри вказують на підвищений рівень інтенсивності).

Надпотужний сонячний спалах спричинив проблеми з радіозв’язком на Землі

Такі потужні спалахи часто супроводжуються корональними викидами маси (КВМ), які спрямовують величезні хмари сонячної плазми в космос зі швидкістю мільйони кілометрів на годину. Це, своєю чергою, може спричиняти геомагнітні бурі на Землі, які впливатимуть на роботу енергетичних систем та орбітальних космічних кораблів.

Бізнес англійська від Englishdom.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс
Полярне сяйво, Долина Смерті в Каліфорнії, 28 лютого 2023 року. Фото: Shari Hunt/Space
Полярне сяйво, Долина Смерті в Каліфорнії, 28 лютого 2023 року. Фото: Shari Hunt/Space

Сонце наразі перебуває в 11-річному циклі своєї активності, і в останні дні вже було зафіксовано низку потужних спалахів та КВМ, які очікуються й надалі. Наприклад, попередні спалахи викликали сильні геомагнітні бурі в останні дні лютого, чим спровокували підсилення такого оптичного явища, як полярне сяйво, яке можна було побачити навіть в Каліфорнії та Західній Австралії. 

Потужна гармата та мільйони тонн місячного пилу — астрофізики запропонували новий спосіб охолодження Землі

Джерело: NASA, Space

 

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: