Новости Новости 28.07.2021 в 09:55 comment

З 2016 року система Prozorro заощадила Україні 190 млрд грн, за ці 5 років на тендерах встигли позмагатися понад 130 тисяч представників бізнесу

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

1 серпня 2021 року виповнюється 5 років, як використання Prozorro стало обов’язковим для всіх державних замовників. Відтоді інформація про перебіг кожної закупівлі стала відкритою для всіх, а в системі пройшло понад 2 мільйони конкурентних закупівель.

Завдяки конкуренції бізнесу на торгах Prozorro впродовж 5 років державні та комунальні органи та підприємства змогли заощадити 190 млрд грн від суми, яку вони планували витратити на закупівлях. У середньому завдяки закупівлі в Prozorro на 1 млн грн замовники економлять 80-100 тисяч грн, і можуть скеровувати їх на додаткові потреби.

Минулого 2020 року економія становила майже 56 млрд грн.

«Саме стільки українські платники податків зекономили завдяки Prozorro в 2020 році. І така сума – це майже вдвічі більше, ніж було щороку до того. Система Prozorro залишається унікальним інструментом, який не тільки дозволяє економити на держзакупівлях, але і є однією з основ антикорупційної реформи в Україні. Відкритість у публічних закупівлях формує новий рівень довіри між громадянами та державою, тому розвиток Prozorro залишається важливим елементом урядової політики», — зауважив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Поява Prozorro зробила ринок держзакупівель більш відкритим та прозорим для бізнесу. 130 тисяч учасників змагалися на аукціонах Prozorro за ці 5 років. І понад 90% з них — це представники малого та середнього бізнесу. У подальшому ми розраховуємо на трансформацію та удосконалення системи, розширення переліку інформації щодо закупівель, зокрема зазначення країни походження товарів, концентрації закупівель тощо. Також розраховуємо на збільшення конкуренції майданчиків, які є складовою екосистеми Прозорро», — прокоментував Перший віце-прем’єр-міністр — Міністр економіки України Олексій Любченко.

Загалом сфера закупівель та сама система Prozorro постійно вдосконалюється. Так, уже з 2022 року будуть повністю ліквідовані тендерні комітети. На їхню зміну прийде формат роботи через уповноважених осіб — фахівців, для яких закупівлі будуть не додатковим навантаженням, а оплачуваною роботою.

Курс Fullstack Web Development від Mate academy.
Стань універсальним розробником, який може створювати веб-рішення з нуля.
Дізнатись про курс

«Ми впевнені, що цей перехід зробить публічні закупівлі більш професійними та ефективними. Кожна уповноважена особа буде зобов’язана підтвердити свій рівень знань законодавства, і вже найближчим часом система онлайн-тестування буде доступна в Prozorro», — зауважив директор ДП «Прозорро» Василь Задворний.

Зазначимо, що завдяки зниженню порогу для обов’язкових закупівель до 50 тис. грн Україна заощадила 2,9 млрд грн за рік. Також нещодавно Prozorro в 10 разів збільшила грошові винагороди за знайдені вразливості — тепер «білі хакери» зможуть отримати до $1000 за вразливості найвищого рівня.

Джерело: Prozorro

Продолжается конкурс авторов ИТС. Напиши статью о развитии игр, гейминг и игровые девайсы и выигрывай профессиональный игровой руль Logitech G923 Racing Wheel, или одну из низкопрофильных игровых клавиатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: