Статті Статті 23.12.2022 о 14:00 comment views icon

Американські ЗРК Patriot: захист українського неба нового рівня 

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg

Ірина Тесленко

Автор статей

Приїзд Президента України до Сполучених Штатів Америки стало історичною подією. Під час зустрічі з Володимиром Зеленським американський колега Джо Байден запевнив у стабільній підтримці України. І незабаром всі українці побачили плідні результати співпраці, адже Пентагон оголосив новий пакет допомоги, який включає найновішу систему ППО Patriot. 

На цей вид озброєння покладається багато надій і як сказав сам Президент України під час виступу у Конгресі: “Якщо ваші «Патріоти» зупинять російський терор проти наших міст, це дасть змогу українським патріотам повною мірою працювати на захист нашої свободи”. Познайомимося ближче з американським MIM-104 Patriot і дізнаємося, на що здатна ця система. 

Історія створення

Американські ЗРК Patriot: захист українського неба нового рівня 

Зенітний ракетний комплекс Patriot всупереч суспільній думці про свою новизну почав розроблятися ще у далекому 1963 році. Його створювали як заміну MIM-14 «Nike-Hercules» і MIM-23 Hawk, які на той час відповідали за захист повітряного простору на середніх та великих висотах. 

Випробування Patriot відбувалися доволі довго, адже на озброєння армії США комплекс поступив лише у 1982 році. Виробництвом Patriot займається одна з найбільших компаній світу Raytheon, яка спеціалізується на ракетному озброєнні, авіаційній і космічній техніці. Окрім ракет компанія виготовляє радари та супутникові системи спостереження. 

Хоч Patriot мав стати заміною попереднім системам ППО, нові розробки військової галузі змушували швидко модернізувати комплекс. Вже у 1988 році виробник модифікував систему, щоб наділити здатністю працювати проти тактичних балістичних ракет. Ця модифікація отримала назву PAC-1 (Patriot Advanced Capability-1), а найновіша версія комплексу відома як PAC-3 і саме вона переосмислена для знищення тактичних балістичних ракет.

Курс Fullstack Web Development.
Стань універсальним розробником, який може створювати веб-рішення з нуля.
Дізнатись про курс

Хронологія модифікацій комплексу має такий вигляд: перша система MIM-104A, MIM-104B (PAC-1), MIM-104C (PAC-2), MIM-104D (PAC-2-GEM) Guidance Enhancement Missile (GEM), MIM-104F (PAC-3) стала на озброєння у 2001 році, PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE). 

Американські ЗРК Patriot: захист українського неба нового рівня 

Сам виробник наголошує, що система Patriot здатна гнучко реагувати на появу нових загроз. Це підтверджується планами компанії, в яких прописана системна робота з модернізації комплексу аж до 2048 року. Таким чином виробник намагається зберегти актуальність озброєння та його статус максимально ефективного ППО.  

Наразі Patriot використовуються у багатьох країнах і за даними виробника є основою інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони для 17 країн. За даними The Military Balance 2022 європейськими операторами системи виступають Німеччина, Греція, Нідерланди, Румунія, Іспанія та Швеція. Потенційними країнами-операторами мають стати Польща, та Швейцарія, які уклади договір про купівлю систем у 2017 та 2018 роках відповідно.

В інших частинах світу Patriot використовуються силами Ізраїлю, Саудівської Аравії, Об’єднаних Арабських Еміратів, Єгипту, Бахрейну, Йорданії, Катару та Кувейту. Також системи Patriot були закуплені Японією, Південною Кореєю та Тайванем. 

Також відомо, що на тлі російської агресії проти України виробник системи Raytheon домовився з німецькою компанією MBDA Deutschland про створення спільного підприємства для виробництва боєприпасів для Patriot. У планах виготовлення ракет не тільки для потреб німецької армії, а і європейських союзників. 

Курс Fullstack Web Development.
Стань універсальним розробником, який може створювати веб-рішення з нуля.
Дізнатись про курс

Більше про систему можна дізнатися з відео:

Конструкція системи

Американські ЗРК Patriot: захист українського неба нового рівня 

MIM-104 Patriot належить до класу ЗРК середньої та дальньої дії, а також має бойовий досвід. Найбільш відома історія застосування у Перській затоці, однак система використовувалася і в інших бойових конфліктах. За даними виробника, з січня 2015 року системи Patriot перехопили понад 150 балістичних ракет. 

Конструкція комплексу має складну структуру, яка включає: радіолокаційну систему AN/MPQ-53, пускові установки М901, станцію керування вогнем AN/MSQ-104, джерела енергопостачання, засоби зв’язку та радіотехнічного маскування. Пускових установок може бути шість або дев’ять, кожна з них є платформою для чотирьох пускових контейнерів. 

Завдяки сучасному радару Patriot здатен супроводжувати більше сотні цілей і уражати до 8 цілей одночасно. Для керування та обслуговування батареї Patriot потрібно залучати до 90 військових. Однак систему Patriot можна назвати модульною та високомобільною, адже на її розгортання потребується всього одна година. 

Ракети системи транспортуються і запускаються з пускової станції M901, яка може нести до чотирьох ракет PAC-2 або до шістнадцяти ракет PAC-3. У стандартній версії ракети оснащені системою наведення TVM (з англ. “track-via-missile” – наведення через ракету). Дальність польоту ракети становить 70-80 км, а максимальна висота понад 24 км. Мінімальний час польоту становить менш як дев’ять секунд, а максимальний – менш як три з половиною хвилини.

Останнє покоління пускових установок Patriot використовує ракету PAC-3 виробництва компанії Lockheed Martin. Ракети PAC-3 підсилюють вогневу міць системи Patriot, оскільки замість чотирьох ракет PAC-2 можна встановити аж 16 PAC-3 на пускову установку. Перезаряджання ракети здійснюється вантажівкою M985E1 з краном на задній частині. 

Patriot встановлений на напівпричепах M860, які буксируються M983 HEMTT. Важка тактична вантажівка підвищеної мобільності (HEMTT) забезпечує транспортні можливості для поповнення бойових машин і систем озброєння.

Американські ЗРК Patriot: захист українського неба нового рівня 

Пункт управління Patriot виконує чотири основні операційні функції: зв’язок, командування, радіолокаційне спостереження та наведення ракет. Чотири функції поєднуються, щоб забезпечити скоординовану дію системи та інтегруватися з іншими системами ППО. Наприклад, Patriot може працювати спільно з NASAMS і з IRIS-T в єдиному інформаційному полі, обмінюючись даними про обставини в режимі реального часу. 

Технічні параметри системи Patriot:

Характеристики

Значення

Довжина ракети  5 310 мм (PAC-1/PAC-2), 5 200 мм (PAC-3), 4 826 мм (PAC-3 MSE)
Максимальна дальність відстеження цілі 180 км
Дальність ураження балістичних ракет  20 км
Висота ураження цілі 25 км
Кількість ракет в пусковій установці  4 (PAC-2) або 16 (PAC-3)

Основне призначення, переваги та недоліки 

Головне призначення комплексу полягає у захисті конкретних об’єктів – великих адміністративно-промислових центрів, військово-морських та військово-повітряних баз. Найновіша версія PAC-3 спеціалізується на знищенні балістичних ракет і здатна захистити від російських Іскандерів, Кинджалів (гіперзвукова авіаційна ракета), Цирконів (гіперзвукова протикорабельна ракета). 

Американські ЗРК Patriot: захист українського неба нового рівня 

Patriot PAC-3 здатен уразити ціль з максимальною швидкістю 1 600 метрів за секунду. Висота ураження балістичних цілей складає до 15-25 км. Однак PAC-3 для своєї роботи повинен взаємодіяти зі спеціальним орбітальним супутником, який надає дані про координати та траєкторію польоту ракети. 

Також ця система є однією з найдорожчих у світі. За різними оцінками комплекс Patriot коштує більше мільярда доларів США, а вартість ракети у рази перевищує вартість дрона, проти якого може застосовуватися ППО.

Інші виклики, з якими стикається Україна при передачі Patriot – інтеграція в систему протиповітряної оборони, яка в більшості складається з радянських зразків. І якщо це питання можна успішно вирішити, враховуючи вдалий досвід з іншим західним озброєнням, то навчання персоналу для обслуговування та ремонту систем може зайняти місяці.  

Однак система Patriot і факт її передачі принесе більше користі для України, навіть в політичному сенсі. За словами очільника Міністерства закордонних справ України Дмитра Кулеби, рішення президента Сполучених Штатів про передачу цього виду ППО мотивує інших західних партнерів передавати найновіші системи протиповітряної оборони Україні. 

І якщо вартість самого дрона набагато менша за ракету Patriot, треба враховувати збитки при попаданні дрона в об’єкт критичної інфраструктури. Використання найновішої системи ППО позбавляє ворога можливо останнього важелю впливу на Україну. 

За даними ЗМІ Україна отримає одна батарею ЗРК MIM-104 Patriot з боєприпасами до нього. Для її обслуговування буде проводитися навчання військових на території третьої країни. За словами Міністра оборони України Олексія Резнікова українські воїни здатні швидко навчитися керувати системами Patriot. Міністр наголошує на тому, що українці неодноразово доводили свою майстерність в освоєнні західної зброї. І в умовах війни, можливо час навчання буде скорочений до необхідного мінімуму. 

Patriot відрізняються від інших систем малим часом відгуком і швидким розгортанням, здатністю вражати кілька цілей одночасно, а здатність протистояти радіоелектронним перешкодам допоможе підсилювати інші системи ППО. Patriot дозволить створювати ешелоновану систему ППО, яка буде працювати в майбутньому для надійного захисту неба України.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: