Статті Авто 06.04.2023 о 14:00 comment views icon

Авторинок України в першому кварталі 2023 року: Toyota, електрокари, зростання продажів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/07/Roman-Melnychenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/07/Roman-Melnychenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/07/Roman-Melnychenko-96x96.jpg

Роман Мельниченко

Автор статей, тест-драйвів та оглядів

Авторинок України в першому кварталі 2023 року: Toyota, електрокари, зростання продажів

Можливо комусь це здається дивом, проте автомобільний ринок України демонструє ознаки відновлення та навіть зростання продажів. З’явились цікаві тенденції, пов’язані з електромобілями та поділом ринку за регіонами продажів, презентовано деякі автомобільні новинки та очікуємо наступні. Про все це – в аналітичному матеріалі нижче.

Підсумки продажів автомобілів за три місяці 2023 року

Перший квартал 2023 року символічний тим, що має порівняльну базу з аналогічним періодом (місяцями) минулого 2022 року. Тому результати січня 2023 року, коли продали близько 3,5 тис. автомобілів, істотно поступаються результатам ще мирного січня 2022 року – зменшення продажів сягає -40%!

Лютий 2023 року показав продажі на рівні 3,8 тис. автомобілів: не надто істотне, проте все ж зростання відносно січня. Але березень вже й справді подарував певний оптимізм: продано 5,1 тис. автомобілів – зростання +35% відносно лютого 2023 року.

Ось як почувався автомобільний ринок України у першому кварталі: початок року з показником 3-3,5 тисячі проданих автомобілів на місяць, але березень демонструє зростання та дозволяє перетнути позначку у п’ять тисяч! Це лише легкові автомобілі, а ще варто додати комерційний транспорт: наприклад, у березні було реалізовано близько 500 комерційних автомобілів. Після «затишшя» цей сегмент також поступово підіймається, що є гарним показником відновлення бізнесу. Загалом за перший квартал 2023 року в України продано майже 14 тис. нових легкових та комерційних автомобілів. (інформація за даними AUTOConsulting)

Беззаперечним лідером ринку є Toyota: тут «працюють» як вже відомі бестселери (RAV4, Camry, Prado), так можуть додати й нові моделі – наприклад, Toyota Corolla Cross. А ще популярність Toyota обумовлена налагодженою логістикою: є планові постачання автомобілів різних моделей – відповідно, є що продавати.

Саме відновлення постачання автомобілів було одним з найбільших викликів для операторів ринку наприкінці 2022-го та на початку 2023 року. Відповідно, хто налагодив постачання автомобілів – той отримав гарні показники зараз та має шанси на зростання продажів у майбутньому. А це буде сприяти зростанню ринку загалом.

Курс Python від Mate academy.
Python дозволяє тобі не тільки розробляти сайти та займатись аналітикою даних, а ще й будувати алгоритми, тестувати програми та навіть створювати штучні інтелекти. Стань різноплановим фахівцем!
Реєстрація на курс

Перший квартал вже показав збільшення продажів Honda, Mazda, Nissan, Peugeot, Renault, Volkswagen. Щоправда, у когось ці зростання продажів епізодичні (лише у певні місяці), а у когось постійні – зафіксовані для всього кварталу. А все тому, що…

Загальні тенденції автомобільного ринку України

Отже, перша тенденція автомобільного ринку України за три місяці 2023 року: є потенціал для зростання ринку – потрібно мати автомобілі для продажів. Але які саме автомобілі? Наприклад, зростання Volkswagen викликано не тільки запуском оновленої моделі Volkswagen T-Roc, але також й активними продажами електромобілю Volkswagen ID.4 у версіях, що початково були призначені для китайського ринку.

Електричний кросовер Volkswagen ID.4 виявився настільки популярним, що на початку 2023 року навіть очолював загальні продажі всіх автомобілів на українському ринку. Звісно, це позитивно вплинуло на статистику популярності електрокарів: на 1 квітня 2023 року в Україні вже нараховується понад 50 тис. електромобілів.

Нинішнє зростання продажів Honda обумовлено поверненням моделі CR-V з двигуном 2,4л та більш привабливою вартістю, а також електромобілями (знову ж з китайського ринку). Але при цьому Honda має непогані шанси й на майбутній успіх – новий кросовер HR-V та запуск ще кількох новинок в Україні до кінця 2023 року.

Водночас стале зростання продажів Mazda, Peugeot, Citroen, Nissan – це якраз завдяки запуску нових моделей та налагодженню постачань. На межі входження до цієї групи знаходить й Suzuki – завдяки відновленню постачання Vitara та дебюту нової моделі S-Cross. Схожа ситуація й з автомобілями Opel: відновлення постачання та запуск новинок мають призвести до істотного зростання продажів.

Курс Python від Mate academy.
Python дозволяє тобі не тільки розробляти сайти та займатись аналітикою даних, а ще й будувати алгоритми, тестувати програми та навіть створювати штучні інтелекти. Стань різноплановим фахівцем!
Реєстрація на курс

Деякі з представлених автомобілів вже з’являлись тут в оглядах, деякі фотографії – це як «натяк на майбутнє»: скоро розповім. Загалом відновлюються продажі вже відомих моделей, дебютують нові автомобілі. Можна сказати, що в середньому ціновому діапазоні ($20-50 тис.) життя кипить! Але не все так гарно, як здається на перший погляд.

Ринок «преміум» та продажі по регіонах країни

Ось вам ще декілька тенденцій ринку. Наприклад, розподіл продажів автомобілів по регіонах України: так, Київ на область дають 40-45% від загальних продажів автомобілів, а у пікові моменти цей показник навіть сягав половини продажів. До речі, серед фаворитів киян – Toyota з популярними моделями RAV4 та Land Cruiser Prado.

Але ж останній явно не сказати, щоб «доступна модель»; правда? І тут ми бачимо тенденцію, яка вражає чи не найбільше: за перші два місяці 2023 року преміальні автомобілі повністю відновили свій рівень продажів та навіть показали +0,1% у порівнянні з аналогічним довоєнним періодом 2022 року. А березень ще й додав…

В сегменті «преміум» найкраще зростання продажів демонструють кросовери та позашляховики BMW, Mercedes-Benz, Range Rover. Гарно почувається й Lexus, при цьому маючи в запасі ще один «козир» у вигляді запуску нового покоління Lexus RX – напевно, цей автомобіль сильно зміцнить позиції Lexus вже в найближчі місяці. Загалом «преміум» – це лише 21% з точки зору об’ємів продажів, проте аж 40% з точки зору витрачених грошей.

Отже, автомобільний ринок України намагається зростати й розвиватись. Але дивує жорстка сегментація за територією продажів та поділом між масовими/преміальними брендами. Показником того, що ринок повністю відновився, буде більш пропорційний розподіл продажів автомобілів за містами/областями та стабільне зростання саме масових «народних» брендів, а не тільки преміальних. Чи трапиться це? Побачимо вже за підсумками другого кварталу 2023 року.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: