Статті Кіно 28.02.2023 о 14:00 comment views icon

Франшиза «Роккі Бальбоа»: історія, розвиток, цікаві факти

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Франшиза «Роккі Бальбоа»: історія, розвиток, цікаві факти

З 2 березня в українських кінотеатрах стартує спортивна драма «Крід ІІІ». Це нова частина історії боксера Адоніса Кріда — сина уславленого чемпіона світу у важкій вазі Аполло Кріда. У зв’язку з виходом стрічки ми вирішили детально розповісти про культову боксерську франшизу: з чого все починалось, у що перетворилось пізніше та чим являється зараз.

Передісторія 

У середині 70-х нікому не відомий актор-початківець із сотнею баксів у кишені на ім’я Сильвестр Сталлоне зовсім зневірився знайти хорошу роль. За плечима вже майже 30-річного чоловіка була участь у софт-порно та декілька малопомітних появ у кіно. Тоді Слай вирішив змінити тактику та самостійно створити персонажа, якого він міг би втілити на екрані.

Так народився Роккі Бальбоа — боксер-аматор і повнісінький аутсайдер, котрий використав свій єдиний шанс. Надихався Сталлоне справжнім поєдинком, що відбувся у березні 1975 року між Мухаммедом Алі та повільним і неповоротким Чаком Вепнером.

Останній вперто намагався втриматися на ногах усі 15 раундів та зміг навіть відправити чемпіона у флеш-нокдаун (щоправда, Алі стверджував, що Вепнер просто наступив йому на ногу, через що він втратив рівновагу).

Початок, розквіт та занепад

«Роккі» / Rocky

Дата прем’єри: 1976
Суперник: Аполло Крід на прізвисько Руйнівник, що танцює
Результат бою: перемога Кріда за очками
Рейтинг IMDb: 8,1

Курс QA від Mate academy.
Найпростіший шлях розпочати кар'єру в ІТ та ще й з гарантованим працевлаштуванням.
Інформація про курс

Сценарієм Слая зацікавилися у компанії United Artists, а сам він наполягав на тому, що має режисерувати стрічку та виконувати головну роль. Від першого зрештою довелося відмовитися, але це не завадило фільму отримати шалений успіх, низку престижних нагород (три «Оскари» і «Золотий глобус») та чудові касові збори на додаток.

Боксер-невдаха у мішкуватому халаті зі смішним прізвищем Бальбоа вийшов на ринг проти непереможного чемпіона Аполло Кріда. Це виглядало наче битва Давида проти Голіафа. Помітно, що Крід у виконанні Карла Везерса «пурхав, як метелик і жалив, як бджола», наслідуючи стиль поведінки на рингу Мухаммеда Алі. Також очевидно, що в титульного персонажа є чимало спільного із самим Сталлоне.

Франшиза «Роккі Бальбоа»: історія, розвиток, цікаві факти

Цікаві факти:

Курс QA від Mate academy.
Найпростіший шлях розпочати кар'єру в ІТ та ще й з гарантованим працевлаштуванням.
Інформація про курс
  • Бій між Чаком Вепнером та Мухаммедом Алі Сталлоне дивився у кінотеатрі;
  • Слай виношував ідею в голові 11 місяців, а написав скрипт за три з половиною дні.

«Роккі 2» / Rocky ІІ

Дата прем’єри: 1979
Суперник: Аполло Крід
Результат бою: перемога Роккі у 15 раунді нокаутом
Рейтинг IMDb: 7,3

Після такого успіху поява сиквелу була питанням часу. Сталлоне, вже як новоспечена зірка, розпочав написання сценарію, а студія знову жадала залучити постановника Джона Дж. Евілдсена. Той був зайнятий зніманням іншого проєкту, тож тепер Слай нарешті отримав можливість особисто керувати кораблем.

Цього разу розлючений Аполло Крід вже серйозно поставився до поєдинку, але й Роккі отримав необхідний досвід, щоб не вмерти від переляку ще у першому раунді. До того ж Італійський Жеребець, як його прозвала публіка, завоював власну армію прихильників і мав більш помітну підтримку. В цілому сиквел видався вдалим і заробив непогані гроші.

Франшиза «Роккі Бальбоа»: історія, розвиток, цікаві факти

Цікаві факти:

  • У сцені, де головний герой виконує пробіжку по Філадельфії від свого дому до місцевого арт-музею була масовка, яка складалася з 800 школярів;
  • Цей маршрут став своєрідною візитівкою персонажа, але подолати його так швидко він не зміг би. За підрахунками шлях становить приблизно 32 кілометри.

«Роккі 3» / Rocky ІІІ

Дата прем’єри: 1982
Суперники: Клаббер Ленг + бонусом Тандерліпс
Результати боїв: перемога Ленга у 2 раунді нокаутом, перемога Роккі у 15 раунді нокаутом
Рейтинг IMDb: 6,8

Історія Роккі все більше перетворювалася на серіал, тож і її драматургія виглядала відповідно. Тепер кожна наступна частина отримувала все нижчі кінокритичні рейтинги та ставала все дорожчою, та разом з тим збирала чудову касу. У третій серії Бальбоа і Крід стають друзями. Титульний персонаж отримує нового суперника  — Джеймса «Клаббера» Ленга.

Той нічого собою не становив, окрім невмотивованої агресії, і ця карикатурність принесла реслеру Містеру Ті почесну номінацію на «Золоту малину» в категорії «Найгірша нова зірка». Втім, триквел подарував Філадельфії бронзову статую Роккі, світові — безсмертний хіт Eye of the Tiger, а творцям і кінотеатрам — рекордні для серії 125 мільйонів доларів. А ще тут з’явився культовий реслер Галк Гоган у ролі скаженого Тандерліпса, вбраного наче кіркоров.

Франшиза «Роккі Бальбоа»: історія, розвиток, цікаві факти

Цікаві факти:

  • На роль Клаббера Ленга Сталлоне хотів запросити професійного боксера. Розглядалися кандидатури Джо Фрейзера та Ерні Шейверса. Останній мав навіть щось на кшталт спарингу зі Слаєм, але після добрячого удару по печінці актора роль не отримав;
  • Хітова пісня Eye of the Tiger американського рок-гурту Survivor була написана спеціально для фільму та номінувалася на «Оскар», «Золотий глобус» і БАФТА у відповідній музичній категорії.

«Роккі 4» / Rocky IV

Дата прем’єри: 1985
Суперник: Іван Драго на прізвисько Сибірський експрес
Результат бою: перемога Роккі у 15 раунді нокаутом
Рейтинг IMDb: 6,8

Наступна серія брала до уваги актуальні політичні реалії та демонструвала протистояння «імперії зла» за Рейганом. Молодий Дольф Лундгрен ідеально вписався в образ напханої стероїдами радянської колоди, позбавленої емоційного забарвлення. Причому сценарист Сталлоне навмисне зробив з лундгренівського боксера не тільки антагоніста, а справжнього лиходія, котрий веде виключно нечесну гру.

Карикатурність та деякою мірою символізм образу Драго та радикальні драматургічні ходи, такі як смерть Аполло Кріда на рингу, принесли творцям не тільки 9 номінацій на «Золоту малину» (з них 5 перемог), але й рекордні 300 мільйонів на блюдечку. Видовищний бій між представниками ворожих наддержав викликав велику зацікавленість у глядачів. Плюс Слай міг собі дозволити повноцінні кліпи всередині фільму:

Цікаві факти:

  • Дольф Лундгрен та Карл Везерс конфліктували під час знімань, тож Слаю довелося примирювати сторони особисто;
  • У листопаді 2021 року вийшла режисерська версія фільму з новими сценами і кадрами, в той час, як деякі старі було видалено. Стрічка отримала підзаголовок «Роккі проти Драго».

«Роккі 5» / Rocky V

Дата прем’єри: 1990
Суперник: Томмі Ганн
Результат бою: перемога Роккі у вуличній бійці нокаутом
Рейтинг IMDb: 5,3

П’ятий фільм вважається найбільш невдалим: йому не допомогло навіть повернення постановника першої частини Джона Дж. Евілдсена. Стало остаточно зрозуміло, що тема Роккі вичерпала себе. Тут Італійський Жеребець завершує професійну кар’єру та робить перші кроки як тренер, та ця спроба виявляється невдалою.

Примітно те, що два новачки серії згодом померли у молодому віці від хвороб. Професійний боксер Томмі Моррісон, який зіграв норовливого Томі Ганна, пішов з життя у 2013-му, коли йому було 44 роки. Подейкували, що у спортсмена виявили СНІД. За рік до того через хворобу серця помер син Сильвестра Сталлоне Сейдж, котрий не дожив до свого 37 дня народження.

Франшиза «Роккі Бальбоа»: історія, розвиток, цікаві факти

Цікаві факти:

  • За початковим задумом Сталлоне планував завершити історію Роккі та «вбити» культового персонажа, але потім відмовився від цієї ідеї;
  • Майкл Вільямс, котрий зіграв роль Юніона Кейна, також був професійним боксером.

Повернення

«Роккі Бальбоа» / Rocky Balboa

Дата прем’єри: 2006
Суперник: Мейсон Діксон
Результат бою: перемога Діксона за очками рішенням більшості суддів
Рейтинг IMDb: 7,1

У 2006 році, коли кінематограф, бокс і сам світ безповоротно змінились, відбувається тріумфальне повернення Роккі на екрани (через два роки Слай проверне такий самий трюк і з Рембо). Тут вже помітно постарілий Бальбоа намагатиметься не стільки перемогти нового суперника, скільки довести собі, що він все ще на щось здатен.

Такий підхід сподобався глядачам і критикам, які багато говорили про ностальгічні почуття. До того ж це було куди більш достойне прощання героя з рингом, ніж у минулому фільмі.

Франшиза «Роккі Бальбоа»: історія, розвиток, цікаві факти

Цікаві факти:

  • Мейсона Діксона, оппонента Роккі, зіграв професіонал Антоніо Тарвер, котрий завершив кар’єру у 2015 році;
  • Існує версія фільму, в якій Роккі все ж таки перемагає у вирішальному поєдинку. Вона була представлена на DVD-релізі.

Суміжний контент

«Гранд реванш» / Grudge Match

Дата прем’єри: 2013
Суперники: Сталлоне проти Де Ніро
Результат бою: перемога Слая за очками розділеним рішенням суддів
Рейтинг IMDb: 6,4

Фільм не має ніякого відношення до франшизи «Роккі», але пропонує пенсіонерський бій персонажів Слая і Де Ніро. Це наче як подивитися на поєдинок старих Роккі та Джейка Ламотти зі «Скаженого бика».

Не забули творці й про відсилання до культових стрічок з головними зірками. Фільм позиціювався як спортивна комедія та був розгромлений критиками, а от глядацькі рейтинги виявилися помітно вищими.

«Реальний Роккі» / Chuck

Дата прем’єри: 2017
Рейтинг IMDb: 6,5

А це вже біографічна ретро-драма, яка без прикрас розповідає про життя власне Чака Вепнера, про якого йшла мова на початку статті. На рингу він — справжній чоловік, а от в житті — хлопчик, котрий жадав розваг.

У сюжеті також фігурує й історія, коли Вепнер претендував на участь у другому «Роккі», але не вийшло. Роль молодого Сталлоне зіграв Морган Спектор, а самого Вепнера — Лієв Шрайбер, котрий зараз дуже підтримує Україну.

Новітній етап

«Крід: Спадок Роккі Бальбоа» / Creed 

Дата прем’єри: 2015
Суперник: Рікі Конлан на прізвисько Красунчик
Результат бою: перемога Конлана за очками роздільним рішенням суддів
Рейтинг IMDb: 7,6

Коли здавалося, що історія Роккі остаточно завершена, на горизонті з’являється перспективний новачок Раян Куґлер, за плечима якого лише один незалежний фільм. Він пропонує Сталлоне зробити спіноф легендарної франшизи. Історія про сина Аполло Кріда виявляється настільки успішною, що в результаті стрічка номінується на купу нагород, а сам Слай заробляє перший у своєму житті «Золотий глобус».

Прихід нових людей з сучаснішим поглядом на жанр спортивної драми вдихнув в архаїчну франшизу друге життя. При цьому Бальбоа більше не головний герой, і такий крок бачиться дуже правильним. До речі, привітати Слая з прем’єрою прийшли такі хлопці, як Карл Везерс, Дольф Лундгрен та Арнольд Шварценеггер.

Цікаві факти:

  • Роль опонента Кріда виконав британський професійний боксер Тоні Белью на прізвисько Бомбардувальник;
  • Останнім виступом в кар’єрі Белью був поєдинок проти Олександра Усика. Він відбувся 10 листопада 2018 року. Тоді український боксер отримав перемогу нокаутом у восьмому раунді.

«Крід ІІ: Спадок Роккі Бальбоа» / Creed ІІ

Дата прем’єри: 2019
Суперник: Віктор Драго
Результати боїв: перемога Кріда через дискваліфікацію суперника, перемога Кріда технічним нокаутом у 10 раунді
Рейтинг IMDb: 7,1

Раян Куґлер покидає режисерське крісло та йде знімати «Чорну пантеру», а замість нього приходить Стівен Кейпл-молодший. Помітний тут і вплив Сталлоне у якості одного зі сценаристів: матеріал, що називається, став більш попсовим, як то свого часу відбулося і з «Роккі». Стара історія отримала продовження сюжетної лінії Бальбоа-Драго.

Другому «Кріду» виявилося комфортно почуватися у вузеньких штанцях міцного, але все ж типового жанрового продукту. Іван Драго, після болючої поразки на очах у Політбюро та особисто Горбачова, був покинутий дружиною Людмилою та усіма забутий. Він переїхав до Києва, і це була його головна перемога. Бо життя в столиці України зробило з негідника нормальну адекватну людину, якою він і постає у фільмі.

Франшиза «Роккі Бальбоа»: історія, розвиток, цікаві факти

Цікаві факти:

  • Для фільму була відзнята сцена бійки між Бальбоа та Драго у лікарні, але у фінальний монтаж вона не потрапила;
  • Бриджит Нільсен, колишня дружина Сталлоне, повернулася до ролі Людмили у камео. 

«Крід ІІІ: Спадок Роккі Бальбоа» / Creed ІІІ

Дата прем’єри: 2023
Суперник: Деміен Андерсон
Результат бою: можна буде дізнатися з 2 березня у кіно

Перший фільм, у якому Сильвестр Сталлоне не значиться ні як виконавець ролі Роккі, ні як сценарист. Натомість це буде режисерський дебют Майкла Б. Джордана. Вже з трейлера зрозуміло, якого типу історія чекає на глядачів. Та все вирішиться, як завжди, на рингу.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: