Огляди Технології 14.09.2023 о 16:00 comment views icon

Огляд MSI MEG CORELIQUID S360: флагманська система рідинного охолодження для топових ПК

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Огляд MSI MEG CORELIQUID S360: флагманська система рідинного охолодження для топових ПК

Приборкати найпотужніші процесори Intel Core i9 та AMD Ryzen 9 отримавши гарний баланс температури та шуму – нелегке завдання, навіть для дорогих кулерів. Сьогодні поглянемо на охолодження MSI MEG CORELIQUID S360. Це одна з найкращих систем на ринку України, флагманська «водянка» для найвимогливіших користувачів. Перевіримо цю модель в стрес-тестах, пошукаємо переваги та недоліки, а також пошукаємо потенційних конкурентів.

Огляд MSI MEG CORELIQUID S360: флагманська система рідинного охолодження для топових ПК
MSI MEG CORELIQUID S360
11400 грн.

Плюси:

ефективне розсіювання тепла, тихі та продуктивні вентилятори, сумісність з різними материнськими платами, просте встановлення та налаштування, вбудований екран

Купити в Click.ua

Мінуси:

висока вартість

Купити в Click.ua
9/10
Оцінка ITC.ua

Тестовий стенд

Перевіряти MSI MEG CORELIQUID S360 будемо за вже звичним комп’ютером «7900+7900». До цього в даному ПК був встановлений повітряний охолоджувач AMD Wraith Prism, який себе непогано показував з TDP процесора до 90 Вт, але в літню спеку часто впирався в температурні ліміти, скидаючи частоти. Забігаючи наперед, різниця між системами охолодження дивовижна, що було очікувано.

Характеристики ПК:

Комп’ютер має 4 вентилятори: на видув 1x MEG 120 мм, який йшов в комплекті з корпусом MSI MPG QUIETUDE 100S, на вдув 3х MAG 120 мм з RGB підсвічуванням, підключені до контролера на корпусі. MSI MEG CORELIQUID S360 будемо встановлювати на верхню панель, хоча можна це робити й спереду.

Комплектація та зовнішній вигляд

MSI MEG CORELIQUID S360 поставляється в розкішному пакуванні, всередині якого знаходиться зібраний радіатор з головним блоком, три вентилятори MEG GALE 120 мм, паперова документація та кріплення для будь-яких материнських плат.

Наявність різноманітних кріплень дозволяє встановлювати цю «водянку» на всі актуальні сокети, включаючи HEDT Threadripper. В комплекті немає детальної паперової інструкції, користувачу потрібно сканувати QR-код на пакуванні, який веде до завантаження мануала в електронному вигляді.

Курс English For Tech course від Enlgish4IT.
Лише 7 тижнів по 20-30 хвилин щоденного навчання допоможуть вам подолати комунікативні бар'єри. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Дійзнайтеся більше

Окремо такі вентилятори в Україні придбати не можна, а в іноземних магазинах вони неймовірно дорогі. За один MEG SILENT GALE P12 просять більше тисячі гривень, та вентилятор справді тихий і продуктивний. Після недорогих MSI MAG та інших вентиляторів середнього класу (250-500 грн за 1 шт) вони буквально безшумні.

Крім цього в MSI MEG CORELIQUID S360 встановлено ще один маленький вентилятор на блоці. Він додатково обдуває зону живлення материнської плати і при цьому безшумний. Не дивно, якщо деякі користувачі цієї системи охолодження не здогадуватимуться про його існування.

Встановлення

Систему рідинного охолодження можна встановлювати на вдув або на видув, залежно від потреб користувача. Річ у тому, що крім процесора в корпусі знаходиться монструозна відеокарта з TDP 375 Вт з класичним радіатором (не «водянка» і не «турбіна»), тобто все тепло виділяється безпосередньо в корпус комп’ютера.

Якщо встановити вентилятори на видув, то радіатор системи рідинного охолодження буде обдуватися гарячим повітрям, яке йде від відеокарти. Тепловий пакет процесора значно менший, а відводити тепло від нього складно, як вже переконались на прикладі AMD Wraith Prism. До того ж холодне повітря попадатиме на материнську плату та інші компоненти.

Також зауважимо ще один важливий нюанс, пов’язаний з різницею тисків між зовнішнім середовищем та простором всередині корпуса. Якщо встановити надто багато вентиляторів на видув, тоді тиск всередині падає і повітря попадатиме в корпус через будь-які доступні отвори.

Курс English For Tech course від Enlgish4IT.
Лише 7 тижнів по 20-30 хвилин щоденного навчання допоможуть вам подолати комунікативні бар'єри. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Дійзнайтеся більше

Наприклад, решітка правіше місця для відеокарти не захищена пиловим фільтром, тому всередину значно інтенсивніше попадатиме пил, а вентилятори графічного адаптера розноситимуть його по всьому корпусі, аж поки той не осяде на щось, або не заб’ється в пиловий фільтр на виході з внутрішньої сторони.

Вентилятори до радіатора прикрутили заздалегідь, встановивши їх на вдув. Потім зняли стандартне кріплення для кулера AMD Wraith Prism. Для платформи AM5 вибрали відповідну комплектну рамку, знімати та встановлювати її дуже просто, достатньо покрутити з невеликими зусиллями й кільце зняте. Закручуємо шпильки в кріплення на материнській платі, ставимо головний блок і акуратно закручуємо великими гайками.

Важливо закручувати їх з невеликими зусиллями та робити це в перехресному порядку. Стандартну термопасту не стирали, перевірили на ній в умовах «купив, відкрив коробку, встановив і користуюсь» без жодних додаткових маніпуляцій.

Як виявилось, екран за замовчуванням знаходиться не в такому положенні, як було встановлено систему рідинного охолодження, але це не проблема. Насправді неправильного положення немає, адже програмно користувач обертає зображення так, як йому потрібно. Робиться це (як і все інше) в програмі MSI Center.

Налаштування MSI MEG CORELIQUID S360

Перед тим як перейдемо до тестів, детально опишемо умови тестування та познайомимо читача з налаштуваннями. Процесор AMD Ryzen 9 7900 за замовчуванням працює з TDP 90 Вт і чудово себе почуває з таким тепловиділенням. Це справді енергоефективний процесор, якому не обов’язково виділяти велику кількість енергії.

Саме з таким TDP він працював з AMD Wraith Prism, та навіть так тепло відводити від нього було важко. З коробки нові Ryzen працюють з завищеними значеннями напруги, тому рекомендовано виконати андервольтинг. Найпростіше це зробити з допомогою Precision Boost Overdrive в налаштуваннях материнської плати.

Виставивши значення Curve Optimizer Magnitude -20 вдалось не лише знизити температури, а й покращити продуктивність при досягненні максимального значення температури. Цю процедуру рекомендовано виконувати для всіх нових процесорів AMD Ryzen 7000. Найвдаліші кристали можуть стабільно працювати зі значно жорсткішими (максимум -30) налаштуваннями Curve Optimizer, натомість далеко не всі Ryzen 5 можуть взяти позначку -20.

Крім цього був встановлений температурний ліміт 80 градусів. З повітряним охолодженням процесор скидав частоти, адже радіатор не справлявся з відведенням тепла. Відповідно падала й продуктивність системи, перехід на «водянку» змінив ситуацію і CPU тримає значно вищі частоти по всіх ядрах.

Для ентузіастів є програма Ryzen Master, яка також дозволяє налаштувати свій процесор для найкращого співвідношення потужності до споживаної енергії та нагріву, та не кожен захоче витрачати свій час для отримання +1% (іноді з екранами смерті BSOD) продуктивності.

Програмне забезпечення MSI MEG CORELIQUID S360

Для налаштування та контролю за MSI MEG CORELIQUID S360 найкраще використовувати програмне забезпечення MSI Center. В цій утиліті є окремий розділ для системи рідинного охолодження, модель автоматично визначається.

Доступно всього 2 вкладки: LCD Display та Fan Setting. На першій можна вибирати інформацію, яка буде відображатись на екрані, доступні такі показники:

  • Частота CPU;
  • Температура CPU;
  • Частота пам’яті GPU;
  • Завантаженість GPU;
  • Температура рідини;
  • Частота кадрів;
  • Швидкість обертання помпи;
  • Швидкість обертання вентиляторів радіатора;
  • Швидкість обертання вентилятора блоку;

Крім цього користувач може міняти орієнтацію дисплея, регулювати яскравість або зовсім вимкнути його. На інших вкладках доступні додаткові налаштування, які дозволяють створювати власний банер, додавати свій текст, зображення, відео, встановлювати годину чи погоду.

Температура в роботі

Огляд MSI MEG CORELIQUID S360: флагманська система рідинного охолодження для топових ПК

Різні бенчмарки не однаково навантажують процесор, тому в стрес тесті AIDA 64 CPU працює на частоті до 5.3 ГГц. Найважче процесору в Cinebench R23, адже з використанням повітряного охолодження AMD Wraith Prism, який розсіює до 130 Вт тепла, частота трималась на позначці 4.5-4.6 ГГц, температура не перевищувала 78 градусів, а кулер добряче шумів (майже 2000 обертів за хвилину).

Перехід до системи рідинного охолодження знизив температуру материнської плати і процесора, а також дозволив тримати значно вищі частоти (5.1 ГГц по всіх ядрах) зі збільшеними лімітами TDP.

Огляд MSI MEG CORELIQUID S360: флагманська система рідинного охолодження для топових ПК

Приріст продуктивності не надто великий (+3000 Cinebench R23), а одноядерна швидкодія не змінилася, різниця в межах похибки, причому іноді не на користь дорожчого охолодження.

Для процесорів AMD Ryzen 9 7950X чи Intel Core i9-13900K різниця буде значно більшою, адже Ryzen 9 7900 – це дуже економний і невимогливий до живлення процесор, на відміну від вказаних флагманів.

Огляд MSI MEG CORELIQUID S360: флагманська система рідинного охолодження для топових ПК

В простої вентилятори обертаються з частотою 900-1000 об/хв, під навантаженням цей показник підіймався до 1700 об/хв, в ігрових сценаріях 1200 об/хв. Криву можна налаштовувати самотужки, або вибрати готовий профіль: тихий, збалансований, ігровий.

MSI MEG CORELIQUID S360 не назвати цілком безшумним охолодженням, але вона все ще дуже тиха, особливо після AMD Wraith Prism та невеликих веж 150 Вт середнього класу.

Температура в іграх

Огляд MSI MEG CORELIQUID S360: флагманська система рідинного охолодження для топових ПК

Більшість відеоігор залежать від продуктивності одного ядра, тому процесор в кількох потоках працює на високій частоті (більше ніж 5 ГГц), що призводить до швидкого нагрівання. Кулер AMD Wraith Prism утримував стабільні 78-81 градусів протягом всього ігрового процесу, а перехід до MSI MEG CORELIQUID S360 знизив ці показники на 20+ градусів.

Огляд MSI MEG CORELIQUID S360: флагманська система рідинного охолодження для топових ПК

До того ж інші компоненти комп’ютера стали менше нагріватись завдяки покращеній вентиляції повітря всередині корпуса, надходження холодного повітря ззовні пішло на користь. Радіатор системи рідинного охолодження не встигає нагріватись і температури рідини рідко перевищувала 35 градусів.

Конкуренти та ціни

Огляд MSI MEG CORELIQUID S360: флагманська система рідинного охолодження для топових ПК

MSI MEG CoreLiquid S360 хоч і коштує 11 400 грн, та на фоні конкурентів вона вже не виглядає аж надто дорогою. Крім цього, ентузіасти завжди мають нагоду придбати ще крутіші «кастомні водянки», збирання яких перетворюється на справжній квест.

Corsair iCUE H150i ELITE LCD XT Black – топова «водянка» від відомого бренду з високим значенням повітряного потоку, підсвічуванням і напрочуд тихими вентиляторами. Ціна 16 000 грн.

NZXT Kraken Elite 360 має стриманий і строгий зовнішній вигляд, який сподобається любителям справжньої класики. Преміальна система для топових ПК. Ціна 13 000 грн.

Asus ROG Ryuo III 360 ARGB – прямий конкурент героя огляду з гарантією 6 років. Ця система рідинного охолодження має широку сумісність, підсвічування і продуктивні вентилятори. Ціна 12 000 грн.

Висновок:

Система рідинного охолодження MSI MEG CORELIQUID S360 майже не має технічних недоліків і єдине, що може зупинити потенційного покупця – це висока вартість. Для топових комп’ютерів ця модель є чудовим вибором, особливо якщо в пріоритеті стоїть досягнення максимально хорошого співвідношення температури до шуму. Це одна з найкращих готових систем для тих, хто не хоче зайвого технічного геморою під час встановлення.

Ефективна і якісно зібрана, тиха, легка у використанні та підключенні «водянка» MSI MEG CORELIQUID S360 вгамує апетити вимогливих процесорів та їх власників. Виробник гарантує робочий ресурс помпи не менше 50 000 годин, таке ж саме значення обіцяє для вентиляторів. Отже, цю систему рідинного охолодження можна вважати довготерміновою інвестицією, яка здатна пережити багато поколінь процесорів, та працюватиме з флагманськими CPU.

Купити в Click.ua

Висловлюємо подяку компанії MSI за надану для огляду систему рідинного охолодження MSI MEG CORELIQUID S360


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: