Огляди Кіно 23.09.2023 о 15:00 comment views icon

Рецензія на фільм «Нестримні 4» / The Expendables 4

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg

Микита Казимиров

Автор рецензій

Рецензія на фільм «Нестримні 4» / The Expendables 4

Третя частина серії «Нестримні», в якій постарілі актори класичних бойовиків збираються разом, щоб показати вищий клас, показала себе не дуже добре з точки зору касових зборів. Через це доля серії опинилася під питанням. Виробництво «Нестримних 4» все-таки запустили, але й воно не обійшлося без проблем. Однак фільм все-таки дістався до глядачів у 2023 році — через майже 10 років після виходу попередньої частини. Чи варте було того очікування — розповідаємо в нашій рецензії.

Рецензія на фільм «Нестримні 4» / The Expendables 4

Плюси:

акторська гра Джейсона Стейтема; загалом непогана динаміка того, що відбувається

Мінуси:

відсутність хімії серед персонажів загону «Нестримні»; нудна постановка бойових сцен; основна частина фільму розгортається в одній досить нудній локації; не так багато цікавих відомих акторів

4/10
Оцінка ITC.ua

«Нестримні 4» / Expend4bles

Жанр бойовик
Режисер Скотт Во
У ролях Джейсон Стейтем, Сильвестр Сталлоне, Меган Фокс, 50 Cent, Дольф Лундгрен, Ренді Кутюр
Прем’єра кінотеатри
Рік виходу 2023
Сайт IMDb

Загін «Нестримні» знову вирушає на небезпечну місію. Вона пов’язана з детонаторами від атомних бомб, які не в тих руках можуть призвести до початку Третьої Світової війни. Загін вирушає до Лівії, щоб зупинити лиходіїв. Але операція йде не за планом. І тепер «Нестримним» у дещо оновленому складі належить виправити свої помилки, щоб врятувати світ від чергової загрози.

Серія «Нестримні» завжди насамперед приваблювала своїм акторським складом. Один із головних ідеологів фільмів Сильвестр Сталлоне активно використовував свої зв’язки, щоб залучати до зйомок зірок на будь-який смак. У другій частині серії знайшлося місце навіть для Чака Норріса. І в якомусь сенсі було абсолютно не важливо, що відбувається на екрані, коли на ньому миготіли максимально відомі та культові особистості.

Проблеми «Нестримних 4» починаються вже на рівні акторського складу.

Навіть сам персонаж Сталлоне в сюжеті фільму майже не бере участі, що пов’язано із закадровими конфліктами всередині знімальної групи. З відомих «новачків» тут з’явився 50 Cent, але визнайте, що до рівня Гаррісона Форда або Арнольда Шварценеггера йому нескінченно далеко.

Онлайн-курс "Створення електронної музики" від Skvot.
Практичний курс про те, як знайти власний стиль та написати й зарелізити свій перший трек.
Програма курсу і реєстрація

Рецензія на фільм «Нестримні 4» / The Expendables 4

Та й сама структура фільму будується таким чином, що він не особливо навіть про загін «Нестримних». Який, до речі, очолила героїня Меган Фокс, але сказати про неї особливо нічого. Вона ніби зовсім не намагається грати свою роль, а її обличчя зберігає приблизно однаковий вираз майже весь фільм. Можливо, у цьому є певна метанаративна іронія і данина 80-м, яка до того ж зводиться до привабливої, не стереотипної зовнішності актриси. Однак це малоймовірно, враховуючи загальну якість фільму.

В «Нестримних 4» за всіх акторів віддувається Джейсон Стейтем.

Він уже неодноразово доводив, що здатен самотужки зробити з огидних фільмів хоча б прийнятні, а з плоских персонажів — доволі привабливі образи. «Нестримні 4» не стали винятком із цього правила, тому можна спокійно думати, що саме Стейтем тут головний герой. Та й кожна сцена з ним виконана на відмінно.

Рецензія на фільм «Нестримні 4» / The Expendables 4

Тільки ось «Нестримних» завжди дивилися заради взаємодії відомих акторів і цікавих сцен. І в четвертій частині з цим великі проблеми. У загоні просто немає колишньої синергії, всі групові сцени відчуваються вимученими та банальними. Поки Стейтем викладається на максимум, всі інші ніби не розуміють, що вони роблять на знімальному майданчику бойовика.

Онлайн-курс "Створення електронної музики" від Skvot.
Практичний курс про те, як знайти власний стиль та написати й зарелізити свій перший трек.
Програма курсу і реєстрація

Цей бойовик ніби забув, чим саме приваблює жанр. Бойові сцени в «Нестримних 4» дуже прісні та нічим не приваблюють. У них немає ні стилю, ні пафосу, ні цікавих рішень. Перестрілки відчуваються штучними, жорстокість — дещо карикатурною. Занурення у фільм відсутнє повністю, йому просто нічого вам запропонувати.

Рецензія на фільм «Нестримні 4» / The Expendables 4

Навіть як захоплююче шоу фільм не працює. Винна тут не тільки погана постановка і відсутність напруги, а ще й досить посередня комп’ютерна графіка.

Так, вона тут не настільки погана, щоб самій по собі у своєму жаху стати розвагою. Однак практично всі моменти з CGI викликають неприємні емоції. А ще в «Нестримних 4» ви знайдете одні з найгірших прикладів використання хромакея за останні кілька років вже точно.

Що ще ви знайдете у фільмі? Тут є кілька спроб у гумор, з яких вдалою можна назвати від сили одну. Також фільм навмисно сексуалізує героїню Меган Фокс, що у 2023 році виглядає майже дико. Звісно, з деякою даниною сучасним трендам, але й вони виглядають дико і неприродно.

Рецензія на фільм «Нестримні 4» / The Expendables 4

У підсумку абсолютно незрозуміло, навіщо взагалі існує цей фільм. З «старої гвардії» тут не так багато акторів, про спадкоємність поколінь кіно не розповідає, нічого потенційно цікавого і нового не пропонує. Утім, уже відомо, що «Нестримні 4» стануть останньою частиною серії. І фільм наочно показав, що це на краще.

Висновок:

«Нестримні 4» викликають нудьгу. Дивно таке говорити про фільм із серії, яка раніше захоплювала та вражала буквально кожною сценою, навіть короткою і швидкоплинною. Але в четвертій частині не залишилося практично нічого від колишньої чарівності, тож «Нестримним» точно вже час на спочинок.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: