Огляди Огляди 03.02.2023 о 14:00 comment views icon

Рецензія на книжку «А що, як? Серйозні відповіді на абсурдні запитання»

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2023-06-07_17-55-23-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2023-06-07_17-55-23-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2023-06-07_17-55-23-96x96.jpg

Павло Чуйкін

Заступник головного редактора, керівник відділу оглядів

Продовжуємо ділитися враженнями від прочитаних книжок. Цього разу поговоримо про незвичайне видання авторства американського карикатуриста, інженера і вченого-теоретика Ренделла Манро «А що, як? Серйозні відповіді на абсурдні запитання». Ця книжка — не класичний наукпоп, а з гумором ілюстрована добірка дуже дивних та незвичайних питань, на які автор відповідає з наукової точки зору.

4.5
Оцінка ITC.ua
Плюси: якісне та зручне видання, написано доступно, але водночас інтелектуально та зі знанням справи, приємні на дотик товсті жовтаві сторінки, безліч кумедних та цікавих малюнків, книжку можна читати як енциклопедію, тобто повертатися до неї знов і знов
Мінуси: не вистачає атласної стрічки-закладки, хибне враження, що книжка підійде дітям

«А що, як? Серйозні відповіді на абсурдні запитання» / What If? : Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions

Автор Манро Ренделл
Видавництво Vivat
Сторінок 320
Рік 2018
Обкладинка Інтегральна
Мова Українська
Формат 64×86/16 (160×210 мм)
Сайт vivat-book.com.ua

Ренделл Манро став популярним завдяки своєму інтернет-коміксу xkcd. Як пише сам автор, це прикольні замальовки типу «паличка-паличка-огірочок». Далі з’явився блог What If? для запитань та відповідей на найбезглуздіші, а значить найцікавіші, запитання. На ньому Манро давав відповіді з наукової точки зору і прикрашав пояснення своїми фірмовими малюнками.

Книжка «А що, як? Серйозні відповіді на абсурдні запитання» з’явилася пізніше і стала чимось на кшталт збірником найцікавішого та найдотепнішого з усього того, що з’являлося на сайті.

Рецензія на книжку «А що, як? Серйозні відповіді на абсурдні запитання»

Як бачимо, «А що, як?» не класичний нон-фікшн чи наукпоп, а велика збірка безглуздих, дотепних, тупих, але завжди цікавезних запитань про будь-що. Приведу декілька прикладів, які запам’яталися мені найбільше: А що, як Земля з усім, що на ній розташоване, раптом перестане обертатися, натомість атмосфера не втратить своєї швидкості?; А що як злива проллється однією великою краплею?; А що, якби існувала роздрукована версія усієї Wikipedia, скільки б знадобилося принтерів, щоб уносити в неї всі виправлення, зроблені в мережі?; А коли (якщо взагалі колись) у Facebook стане більше профілів мертвих користувачів, ніж живих?; Чи достатньо в нас енергії, щоб відправити все сучасне населення Землі до космосу?

Курс QA від Mate academy.
Найпростіший шлях розпочати кар'єру в ІТ та ще й з гарантованим працевлаштуванням.
Інформація про курс

На усі ці та на безліч запитань автор дає завжди дотепну, але науково обґрунтовану відповідь, пояснює дрібниці та важливі моменти, а також супроводжує усе це своїми простими, але прикольними малюнками.

Рецензія на книжку «А що, як? Серйозні відповіді на абсурдні запитання»

Перед початком читання книжки я думав, що буду читати такий формат досить довго та уривками. Роблячи декілька великих підходів, чи купу маленьких. По факту вийшло, що книжка затягнула мене майже відразу і я її читав, як художку.

Вся справа в описаній вище подачі та безлічі цікавезних наукових фактів, які я дізнався при поясненні усіх тих безглуздих, а іноді, будемо відвертими, лячних та тупих запитань. Здавалося б, навіщо нам знати про достатню кількість енергії на Землі, щоб відправити людей до космосу?

Але під час пояснень Ренделл Манро оперує науковим досвідом колишнього співробітника NASA, винятковим знанням історії, фізики, географії та безлічі неймовірних фактів. Все це він обертає в чудову іронію та інтелектуальний гумор науковця. Якщо ви, як і я, любите запам’ятовувати різні цікавинки, а потім хизуватися ними перед друзями, то ця книжка саме для вас.

Рецензія на книжку «А що, як? Серйозні відповіді на абсурдні запитання»

Через свою яскраву обкладинку та багато замальовок «А що, як? Серйозні відповіді на абсурдні запитання» може здатися чудовим подарунком школярам. Але це не так. Книжка все ж таки більше розрахована на дорослого обізнаного читача. Але її можна рекомендувати підліткам останніх класів школи та студентам, бо написана вона простою, хоч і науковою, мовою.

Курс QA від Mate academy.
Найпростіший шлях розпочати кар'єру в ІТ та ще й з гарантованим працевлаштуванням.
Інформація про курс

Книжку випускає видавництво Vivat. Обкладинка в неї інтегральна (щось середнє між твердою та м’якою). Розміри більші за звичайну книжку (160×210 мм), але завдяки невеликій товщині (320 сторінок) та вазі, видання легко тримати в руках, сидіти чи лежати під час читання.

Рецензія на книжку «А що, як? Серйозні відповіді на абсурдні запитання»

Папір досить товстий, приємний на дотик та жовтавий. Шрифтів в книжці декілька. Вони різного розміру, але головний, яким написано основну частину тексту, середній і зручний для читання. Атласної стрічки-закладки немає і після декількох книжок з нею, цієї вбудованої зручності вже не вистачає. Також тут багато малюнків, схем, зображень тощо.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!

Висновок:

«А що, як? Серйозні відповіді на абсурдні запитання» — чудовий варіант для подарунка дорослому чи обізнаному старшокласнику. Ця книжка точно варта бути в домашній бібліотеці, бо має тонну цікавезних фактів, та чудові наукові відповіді на безліч дурних та безглуздих запитань. Попри свій формат збірки, книжка без проблем читається як художка чи нон-фікшн


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: