Статті Озброєння 11.07.2023 о 15:00 comment views icon

Швейцарський ніж серед броньованих машин — Stryker: модифікації, переваги та служба в ЗСУ

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg

Ірина Тесленко

Автор статей

Швейцарський ніж серед броньованих машин — Stryker: модифікації, переваги та служба в ЗСУ

У 42-му пакеті військової допомоги США вкотре зібрали потужну допомогу для українських воїнів. Окрім касетних боєприпасів, гаубиць і снарядів, Пентагон оновив парк броньованої техніки, надавши 32 БМП Bradley і стільки ж бронетранспортерів Stryker. Розповідаємо чим цікава машина та як вона попала до лав ЗСУ. 

Перше враження від StrykerШвейцарський ніж серед броньованих машин — Stryker: модифікації, переваги та служба в ЗСУ

Stryker не вперше передаються Україні, адже на поточний стан Київ має в розпорядженні 157 одиниць Stryker і 186 одиниць Bradley. На озброєнні механізованих бригадних груп США Stryker перебувають з 2002 року. Виробником є General Dynamics Land Systems — відома на весь світ компанія зі штаб-квартирою в США.

Попри наближеність назви до футбольної тематики (страйкерами називають нападників біля воріт суперника) машина названа в честь американських військових Стюарта С. Страйкера і Роберта Ф. Страйкера, які посмертно нагороджені вищою військовою нагородою Сполучених Штатів. 

Stryker як і будь-які інші транспортні засоби призначені для перевезення військових, але завдяки додатковому озброєнню та захисту можуть слугувати засобами вогневої підтримки. Stryker дозволяє вести бій, сидячи всередині авто, а завдяки швидкому доставленню літаком його легко привезти в необхідний регіон для швидкого розгортання мотопіхотної бригади. Швейцарський ніж серед броньованих машин — Stryker: модифікації, переваги та служба в ЗСУ

На початку 2000-х очільники Пентагону замовили розробку Stryker як проміжну ланку між важкою технікою (танками та БМП по типу Бредлі) і легкими автомобілями як Хамві. Страйкери створились саме такими, однак вони не є оригінальною розробкою. Американець побудований на базі канадського бронетранспортера LAV III «Кодіак», який своєю чергою створювався на основі швейцарської броньованої машини MOWAG Piranha, що створена ще у 1972 році. 

Сімейство Stryker складають цілу групу різноманітних машин. Представлені як класичні БТР, так і версії з важким озброєнням (105-мм гарматою), а також ряд інженерних і командно-штабних машин, артилерійських спостерігачів, евакуаторів, машин з ПТРК. На сьогодні General Dynamics має широкий асортимент з трьох типів нових машин: Stryker A1 (базова), Stryker Leonidas (з інтегрованою системою протидії дронам) і Stryker M–SHORAD (мобільна протиповітряна оборона). 

Загалом же було виготовлено понад 4900 машин різних видів, а операторами окрім США виступає армія Перу. Важливо згадати, що всупереч достатньо молодому віку Страйкер брав участь у бойових діях — в Іраку та в Афганістані, де й був перевірений на міцність і отримав гарні відгуки від військових. 

Воркшоп "PR + AI: Рисерч, Креатив, Контент" від Skvot.
Навчіться адаптувати потенціал АІ під задачі піарника. Корисні тулзи, яким можна делегувати рутину, генерувати свіжі ідеї для контенту і піар-стратегій.
Дізнатись більше

Конструкція StrykerШвейцарський ніж серед броньованих машин — Stryker: модифікації, переваги та служба в ЗСУ

Страйкери мають типову конструкцію для бронетранспортерів — задня частина машини слугує десантним відділенням, у лівій частина працює екіпаж, а в передній частині розміщується мотор. Одним Stryker керує 2 людини (командир і водій), одна машина може перевозити 9 десантників. 

Великою перевагою Страйкерів виступає гарна уніфікація. Навіть при передачі різносортних машин у всіх них спільна підвіска, у більшості однаковий двигун і колеса, що дозволяє швидко ремонтувати авто та замінювати деталі. 

Базовий Stryker важив від 16 до 18 тонни, однак кожна наступна модифікація, особливо з додатковим важким озброєнням збільшувала вагу машини аж до 28 тонн, що змушувало використовувати оновлений двигун.

У більшості Stryker використовується Caterpillar C7 потужністю 350 к. с., який розганяє машину до 100 км/годину. Восьмиколісна система підвіски та система контролю тиску в шинах забезпечують чудову мобільність на різних типах місцевості та при складних погодних умовах. Швейцарський ніж серед броньованих машин — Stryker: модифікації, переваги та служба в ЗСУ

Броня машини представлена кількома видами. Може бути алюмінієва, сталева високої твердості чи модульна композитна MEXAS з керамічними панелями. Stryker захищений від пострілів калібру 14,5х114 мм, осколків 152-мм снарядів при повітряному підриві, а з керамікою витримує 30-мм бронебійний підкаліберний снаряд типу APDS з дистанції 500 м. 

Воркшоп "PR + AI: Рисерч, Креатив, Контент" від Skvot.
Навчіться адаптувати потенціал АІ під задачі піарника. Корисні тулзи, яким можна делегувати рутину, генерувати свіжі ідеї для контенту і піар-стратегій.
Дізнатись більше

Внаслідок великої кількості модифікацій Stryker дуже відрізняються озброєнням. Номенклатура можливої зброї складається з 12,7-мм кулемета M2 Browning, 40-мм автоматичного гранатомета Mk 19, 7,62-мм кулемета M240. Також може бути встановлена система CROWS-J для протитанкових ракет Javelin або ракети (Hellfire, Stinger) для протиповітряної оборони.

Додатково машина обладнується системою цифрової передачі FBCB2, яка забезпечує обмін інформацією між машинами й підрозділами. У водія та командира передбачені перископічні прилади й дисплей тепловізійної відеокамери для контролю тактичної обстановки та відстеження сил супротивника. 

Технічні характеристики Stryker у базовій модифікації

Характеристика Значення 
Вага від 16,47 
Довжина 6 950 м
Ширина 2 720 м
Висота 2 640 м
Екіпаж 2
Десант 9
Запас ходу 531 км
Двигун Caterpillar C7
Дорожній просвіт 533 мм
Швидкість шосе: 101 км/год
бездоріжжя: 64 км/год 
Прохідність нахил: 30°,
підйом: 31°,
стінка: 0,61 м
рів: 1,98 м
брід: 1,35 м

Переваги та особливості StrykerШвейцарський ніж серед броньованих машин — Stryker: модифікації, переваги та служба в ЗСУ

Коли говорять про Stryker, то дуже часто порівнюють авто зі швейцарським ножем. Легкий в адаптації до кожної задачі, Страйкер займає чітку позицію між важкою технікою та легкими авто з озброєнням. 

На відміну від танків і важчих Bradley бригада Stryker може бути швидко розгорнута у будь-якій частині світу завдяки можливості перевезення транспортним літаком С-130 (1 машина на борту), С-17 (2 машині) та С-5 (4 машини). Його маневровність, швидкість та легкість в обслуговуванні стали перевагами, за які цю броньовану машину цінують та дотепер використовують в Штатах. 

Ще взимку в іноземних ЗМІ з’являлась інформація про передачу 90 бронемашин Stryker для ЗСУ. Відомо, що 20 одиниць належали до модифікації інженерної машини (ESV) M1132, яка створена для боротьби з протитанковими та протипіхотними мінами. Цього літа стало зрозуміло, наскільки важлива наявність такого авто під час контрнаступу, коли треба рухатися замінованими росіянами полями. 

Швейцарський ніж серед броньованих машин — Stryker: модифікації, переваги та служба в ЗСУ

За оцінками військових оглядачів і Бредлі вже встигли продемонструвати свій вагомий вклад. Без підтримки авіації саме Бредлі під прикриттям артилерії рухаються вперед, а Stryker можуть стати ще одним захищеним засобом для відтиснення супротивника з укріплених позицій. Під час наземних операцій Страйкери забезпечуватимуть посилений захист, вогневу підтримку та необхідну швидкість пересування на сучасному полі бою.

У бойових місіях в Іраку та Афганістані саме Stryker продемонстрували високий ступінь захисту для особового складу. Військові гарно оцінюють машину за стійкість до мін і вибухових пристроїв, фугасів і стрілецької зброї. Stryker допоможуть в операціях зачищення звільненої території від ворога та під час виконання бойових місій в умовах щільної міської забудови, де важкий Абрамс просто не втиснеться між будинками.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: