Статті Озброєння 13.03.2023 о 10:00 comment views icon

«Вільха-М»: український далекобійний привіт окупантам

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg

Ірина Тесленко

Автор статей

«Вільха-М»: український далекобійний привіт окупантам

Все більше новин з’являється про доставляння свіжої «бавовни» на тимчасово окуповані території. Навіть зустрічалась інформація про вибухи в Маріуполі. Яка зброя досягає окупантів так далеко поки невідомо, але під час безпекової XV конференції у Вашингтоні прозвучали важливі заяви. Українські виробники зброї планують модернізувати один з  вітчизняних проєктів для збільшення його радіуса дії аж до 150 км. Познайомимось детальніше – ракетний комплекс  «Вільха-М». 

Перше враження«Вільха-М»: український далекобійний привіт окупантам

У спадок від Радянського союзу українські виробники отримали реактивну систему залпового вогню 9К58 «Смерч», яка у 2018 році стала основою для серійного виробництва «Вільхи». Це справжній скарб, над яким працювала кооперація з 15-ти українських підприємств. Головним виконавцем державного замовлення вважається Київське конструкторське бюро «ЛУЧ». 

Народження «Вільхи» трималося під грифом секретності, навіть за два роки до початку серійного виробництва не були викриті технічні параметри як ракети, так і самого ракетного комплексу. Розробка системи велася з 2010 та після низки численних випробувань комплекс у 2018 році поступив на озброєння українського війська.«Вільха-М»: український далекобійний привіт окупантам

За словами Івана Винника, першого заступника голови Національної асоціації оборонно-промислового комплексу України, «Вільха» вже брала участь у бойових діях після початку повномасштабного вторгнення та вперше використана у травні 2022 року. Хоч місце застосування не вказується у мережі з’являлися фото уламків ракети, які візуально дуже схожі на частину «Вільхи». Їх знаходили у березні 2023 року поблизу тимчасово окупованого Донецька. 

Варто сказати, що «Вільха» не єдина система, яка конструюється українцями. Ракетна програма держави містить багато планів щодо модернізації снарядів “Тайфун-1” чи “Буревій”, а також ремонту ракет для ОТРК “Точка-У”. Однак саме «Вільху» планують модернізувати для перевищення можливостей західних снарядів GMLRS M30 / M31, які запускаються з РСЗВ M142 HIMARS та M270 MLRS. 

Також цікавим фактом залишається зацікавленість цією розробкою іноземцями. У пресслужбі КБ «Луч» з’являлося повідомлення щодо укладення контрактів на експорт «Вільхи-М», виготовлення зразків для Об’єднаних Арабських Еміратів і проведення перемовин зі збройними силами Єгипту. А восени минулого року «Вільха» була представлена на оборонній виставці MSPO 2022 в Польщі. 

Онлайн-курс "Тестування API" від robot_dreams.
Навчіться працювати з API на просунутому рівні та проводити навантажувальні тестування, щоб виявляти потенційні проблеми на ранніх етапах розробки.
Програма курсу і реєстрація

Щодо кількості виготовлених ракет і наявних систем повної інформації немає, адже для ЗСУ поставили понад 50 одиниць, а для потреб експорту дані залишаються засекреченими. 

Конструкція«Вільха-М»: український далекобійний привіт окупантам

Як вже було сказано, «Вільха» базується на радянському «Смерчі», а тому зберегла шасі з колісною формулою 8×8 (перші зразки були на основі  МАЗ-543, наразі використовується КрАЗ-7634). Повна маса вантажівки становить 32 тонни, а вантажність – 18,8 тонни. У рух систему призводить дизельний двигун з турбонаддувом у поєднанні з дев’ятиступінчастою механічною коробкою передач потужністю 420 к.с. Максимальна швидкість становить 100 км/год.

Так само «Вільха» використовує  боєприпас калібру 300 мм. Кожна ракета оснащена твердотіловим двигуном і може бути обладнана різними типами боєголовок (осколково-фугасна, касетна тощо). Конструкція пускової установки містить 12 ракет з вагою бойової частини до 250 кг. Комплекс здатен вистріляти весь запас снарядів за 45 секунд з імовірністю кругової помилки (CEP) менше ніж 30 м (на дальності понад 100 км, для «Вільхи-М»).

Особливо цікавий процес коригування ракет, адже він передбачає корекцію польоту ракети імпульсними газодинамічними двигунами. Вони не тільки стабілізують ракету, а й дозволяють не застосовувати технологію GPS, сигнали якої можуть бути придушені. До того ж кожна ракета може мати своє польотне завдання, тобто один залп може уражати кілька цілей. 

Саме ці мікромотори сильно відрізняють снаряд «Вільхи» візуально. З іншого ракета складається з двигуна, бойової частини, запобіжних механізмів, систем для наведення та підривачів. Важливо, що всі складові компоненти виготовляються вітчизняними підприємствами. «Вільха-М»: український далекобійний привіт окупантам

Управління комплексом здійснює екіпаж з 4 осіб, підтримується автоматизована система керування вогнем, яка може працювати в ручному режимі. Система управління дозволяє автономно визначати азимут пускової труби.

Онлайн-курс "Тестування API" від robot_dreams.
Навчіться працювати з API на просунутому рівні та проводити навантажувальні тестування, щоб виявляти потенційні проблеми на ранніх етапах розробки.
Програма курсу і реєстрація

У порівнянні з американськими ракетами GMLRS для РСЗВ HIMARS, оновлена ракета «Вільха-М» може мати на 36% більшу дальність і корисне навантаження майже у 2,5 раза. Дальність базової ракети «Вільха» становить 70 км, а от модернізована «Вільха-М» може дотягуватися до цілі на відстані 130 км, «Вільха-М1» — 150 км, а «Вільха-М2» — до 200 км. Таким чином модернізовані боєприпаси більше нагадують високоточні американські  GLSDB, однак зі збільшеною бойовою частиною.

Технічні характеристики ракети  «Вільхи-М»:

Характеристика  Значення 
Маса  800 кг
Маса бойової частини  до 250 кг
Довжина  7 600 мм
Максимальна дальність  від 70 до 200 км
Паливо  тверде
Калібр  300 мм

 

Переваги«Вільха-М»: український далекобійний привіт окупантам

Ракетний комплекс «Вільха» має схоже зі «Смерчем» призначення, адже застосовується для знищення броньованої та неброньованої техніки, особового складу, командних пунктів, вузлів зв’язку, об’єктів військово-промислового комплексу, наземних складських та інших об’єктів на великих відстанях. 

Однак «Вільха» забезпечує не тільки кращу бойову потужність і точність, а в модернізованих версіях ще й дальність. Система здатна за 48 секунд спалити вщент сили противника, мінімізуючи супутні втрати завдяки точності. А враховуючи високу мобільність комплексу, «Вільха» швидко переміщається, щоб завдавати ударів, не очікуючи відповіді. 

Головне, що система виготовляється виключно силами українських підприємств, що значно спрощує її обслуговування та ремонт. Від палива до зовнішньої оболонки ракети «Вільха» використовує вітчизняні компоненти, а тому це робить її більш незалежною від постачання західної допомоги. 

Залишається невідомим кількість установок, готових до бойових дій, однак свіжа бавовна та темпи контрнаступу ЗСУ  продемонструють як можливості західного, так і вітчизняного озброєння. А такі проєкти як «Вільха» дозволяють сподіватися на відбудову українського оборонпрому. Щоб ми у майбутньому були впевнені у міцному захисті державних кордонів.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: