Дописи 13.12.2023 о 08:31 comment views icon

Що потрібно знати перед відвідуванням Web Summit, аби не розчаруватися: інсайти від CEO Getmancar

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/fivmvay-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/fivmvay-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/fivmvay-150x150.jpg

Тарас Гетманський

Засновник і СЕО каршерінгу Getmancar

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Нетворкінг і ком’юніті. Навколо цих двох слів крутиться фактично весь Web Summit. Кого не спитай про причини відвідин найбільшого технологічного заходу світу, вони обов’язково скажуть про це. Але мій текст – не про це (майже).

Я вперше відвідав Web Summit, і знайшов там як можливості для українського бізнесу, так і речі, які взагалі не варті вашої уваги. Користуйтесь цими інсайтами, аби не будувати марних сподівань перед наступним івентом.

Перші два дні найважливіші

 Web Summit – це дійсно місце тяжіння найкращих розумів людства у сфері технологій. Wikipedia, Microsoft, Qualcomm – тут можна законектитись з представниками найпрогресивніших компаній світу. Але!

Це ще і потужна тусовка. Всі три дні відвідувачі саміту намагаються нетворкатись і тусити. Тусити й нетворкатись. Відповідно, на третій-четвертий день (якщо ви приїхали раніше або затримались) всі, немов вичавлені лимони. Тож перед самітом я рекомендую скласти список людей, з якими ви хочете познайомитись, і призначити їм зустріч на перші дні саміту, або навіть до нього. Бо зустрітись з цими крутими людьми на день третій або четвертий буде вже дуже важко або навіть нереально. І будьте готовими, що впевнене “yes, sure” на ваш запит зустрітися не завжди означатиме позитивний результат. Чимало зустрічей, на жаль, так ніколи й не відбуваються через те, що хтось не знайшов локацію, або затримався на одній зустрічі, а треба вже бігти на третю.

 Вихід на новий ринок… через Web Summit?

Онлайн-курс "Android Developer" від robot_dreams.
Курс для всіх, хто хоче навчитися розробляти застосунки для Android з нуля, створити власний пет-проєкт для портфоліо та здобути професію, актуальну наступні 15–20 років.
Програма курсу і реєстрація

Для себе я побачив великий плюс у тому, що на стендах Web Summit можна поспілкуватись з представниками урядів багатьох країн та дізнатись загальні перспективи виходу свого бізнесу на іноземний ринок. Це немов trial-версії бізнес-умов у різних юрисдикціях. 

По деяких країнах видно, що вони мають жагу до “свіжої крові”. Серед них: Німеччина, Саудівська Аравія, Катар, Канада, Бразилія та Португалія. Вони мали цікаві стенди з інтерактивом, а їхні представники активно пропонували акселерацію для зростання бізнесу, пільги, та розповідали, як вони надають government protection (державний захист) та навіть фінансових радників для нових компаній. Все, аби ви тільки зайшли до них зі своїм бізнесом і платили там у перспективі податки. Інші ж (як от Єгипет чи Японія) – видно, були не дуже зацікавлені в залученні нових бізнесів. Адже вони мали доволі прості стенди, які особливо не привертали увагу відвідувачів. 

Що потрібно знати перед відвідуванням Web Summit, аби не розчаруватися: інсайти від CEO Getmancar Що потрібно знати перед відвідуванням Web Summit, аби не розчаруватися: інсайти від CEO Getmancar

Тож поспілкувавшись з представниками влади різних країн та відвідавши їхні стенди, можна навіть дослідити, чи варто рухатись у напрямку експансії на певний ринок. Але не варто сподіватись, що прямо ж на цьому заході ви підпишете контракт з новим партнером.

Тренди чи мильна бульбашка?

Онлайн-курс "Android Developer" від robot_dreams.
Курс для всіх, хто хоче навчитися розробляти застосунки для Android з нуля, створити власний пет-проєкт для портфоліо та здобути професію, актуальну наступні 15–20 років.
Програма курсу і реєстрація

 Що ще показує Web Summit, так це технологічні тренди на найближчий рік. Цього року це, звісно ж, штучний інтелект. Минулого року це була криптовалюта.

Але я рекомендую ставитись до цієї інформації доволі критично. Те, що більшість представлених проєктів сфокусовані на якійсь технології не означає те, що потрібно кидати всі свої сили у цьому напрямку. Web Summit просто показує тренди, але чи варті вони хайпу – вирішувати вже вам. Наприклад, ще пару років тому всі лише й говорили про NFT. А де вони зараз?

Так, на саміті представлено купа вартісних проєктів. Але, як на мене, були й ті, що взагалі не мають майбутнього. Що їх об’єднує? Зазвичай, це проєкти, які побудовані без запиту аудиторії. Тобто певна група людей створила продукт фактично для себе і вирішила мультиплікувати її на ширшу аудиторію, та останній це не потрібно.

Головні переваги

У підсумку за чотири дні я прийшов до висновку, що Web Summit – це не чарівна паличка. Це вдалий інструмент в руках вмілої людини. Маєш чіткі задачі – маєш результат. Я, звісно ж, не сподівався знайти нових партнерів для Getmancar або залучити інвесторів, адже моя специфіка роботи – mobility. А вона є не профільною для Web Summit. Натомість я розширив свій кругозір на бізнес-процеси в інших компаніях та країнах, та зрозумів, наскільки ж інноваційні проєкти існують у світі.

 

Що потрібно знати перед відвідуванням Web Summit, аби не розчаруватися: інсайти від CEO Getmancar

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: