Новини Наука та космос 23.06.2023 о 16:55 comment views icon

Аномальна спека може викликати перебої в електромережах по всьому світу — в Мексиці вже оголосили надзвичайний стан

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Люди щосили намагаються втримати прохолоду за допомогою кондиціонерів, зчиняючи великий тиск на електромережі й опиняючись під потенційною загрозою знеструмлення.

Близько 33,1 млн людей в США нині перебувають в умовах екстремальних температур, і техаський мережевий оператор ERCOT вже побив свій червневий рекорд попиту на електроенергію в понеділок, після того, як температура в Техасі та через кордон у Мексиці піднялася вище 43°C.

У вівторок Національний центр енергетичного контролю Мексики ненадовго оголосив надзвичайний стан, оскільки поставки електроенергії впали до найнижчого рівня з моменту похолодання у 2021 році.

Ще з квітня від аномальної спеки страждає Індія – там лікарні переповнені постраждалими від спеки, а кількість загиблих досягла 170 осіб. Цього тижня в країні вже зафіксовані перебої з електроенергією.

Схожа ситуація в Китаї – Пекін побив свій червневий температурний рекорд 41°C, а міста з промисловими електростанціями на півдні країни закликали жителів і підприємства економити енергію. Національне енергетичне управління країни минулого четверга провело надзвичайні навчання, щоб підготуватися до можливих блекаутів цього літа.

Спекотний день у Пекіні, Китай, 16 червня 2023 р. Фото: Reuters
Спекотний день у Пекіні, Китай, 16 червня 2023 р. Фото: Reuters

І хоча це лише кілька заголовків, взятих за останні тижні – до аномальної спеки, схоже, доведеться звикати через неминучі зміни клімату. Глобальні температури продовжують рости, завдаючи великих збитків. Опитування респондентів з-понад 13 000 міст по всьому світу показало, що кількість людей, які зазнали надзвичайно спекотних і вологих днів, зросла втричі з 1983 по 2016 рік. Електромережі також стали більш вразливими – 2020-й рік став рекордним за кількістю відключень електроенергії в США в основному через екстремальні погодні явища та лісові пожежі.

Ситуація з використанням кондиціонерів – це палиця з двома кінцями. З одного боку вони рятують нас від спеки, а з іншого – споживають багато електроенергії та створюють викиди парникових газів, ще більше сприяючи потеплінню. Країни нині шукають альтернативні способи охолодження – дехто перебудовує райони, щоб утримувати менше тепла; у ЄС та США, наприклад, намагаються заохотити людей використовувати теплові помпи, які можуть обігрівати й охолоджувати будинки ефективніше за інші прилади, і краще осушують повітря, ніж стандартні кондиціонери.

Онлайн-курс "Excel та Power BI для аналізу даних" від robot_dreams.
Навчіться самостійно аналізувати й візуалізувати дані, знаходити зв’язки, розуміти кожен аспект отриманої інформації та перетворювати її на ефективні рішення.
Детальніше про курс

Аномальна спека у тропічній Атлантиці — там вже фіксують температурні рекорди, як у серпні


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: