Новини Наука та космос 16.11.2022 о 17:13 comment views icon

CAPSTONE дістався навколомісячної орбіти — кубсат NASA летів майже 5 місяців і його політ відбувався далеко не за планом

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Місія NASA CAPSTONE (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment — ​​Експеримент з експлуатації та навігації навколомісячної автономної системи позиціювання) успішно досягла місячної орбіти. 

“Ми отримали підтвердження, що CAPSTONE прибув на майже прямолінійну гало-орбіту, і це величезний крок для агенції. Протягом наступних кількох днів він продовжить коригування своєї орбіти та стане першим супутником, який літатиме та працюватиме на Місяці”, — сказав у неділю ввечері керівник відділу розробки дослідницьких систем NASA Джим Фрі.

CAPSTONE — це комерційна місія, частково підтримана грантом NASA у розмірі 13,7 мільйона доларів. Розроблений компанією Advanced Space зі штату Колорадо за сприяння Terran Orbital супутник має скромні розміри та важить близько 25 кг. 

Апарат був корисним навантаженням ракети Electron від Rocket Lab, запущеної у червні 2022 року — це була її перша місія у глибокий космос.

Курс Fullstack Web Development від Mate academy.
Стань універсальним розробником, який може створювати веб-рішення з нуля.
Дізнатись про курс

Rocket Lab не впіймала прискорювач ракети Electron гелікоптером, але запустила шведський супутник (успішно замінивши російський “союз”)

Після запуску CAPSTONE провів майже тиждень на орбіті планети, щоб набрати достатній імпульс та вирушити до Місяця. Але незабаром після того, як супутник вирвався з гравітаційного колодязя Землі, центр управління втратив зв’язок з космічним кораблем. Майже доба знадобилася фахівцям NASA, щоб усунути проблему.

8 вересня після запланованого маневру корекції траєкторії у CAPSTONE виникла проблема, через яку космічний апарат неконтрольовано “обертався”. Згідно з отриманими даними, причина крилася в частково відкритому клапані одного з восьми двигунів супутника. 7 жовтня несправність усунули.

Супутник загалом провів майже 5 місяців у польоті та врешті-решт успішно досяг місячної орбіти у неділю, 13 листопада. Основна мета місії CAPSTONE — протестувати та перевірити розрахункові параметри навколомісячної гало-орбіти (NRHO), яка раніше ніколи не використовувалася на практиці. Згідно з розрахунками, на такій орбіті тяжіння Землі та Місяця “врівноважуються”, що забезпечує її стабільність за мінімальних потреб у паливі для корекції.

У найближчій точці до Місяця ця орбіта проходить в межах 3000 км від поверхні, а в інших точках — знаходиться на відстані 70 000 км. Якщо все піде за планом супутник проведе на орбіті пів року. Надалі цю орбіту планується використати для розміщення станції Gateway в рамках проєкту Artemis. 

Курс Fullstack Web Development від Mate academy.
Стань універсальним розробником, який може створювати веб-рішення з нуля.
Дізнатись про курс

За кілька днів після прибуття CAPSTONE, 16 листопада, космічне агентство NASA нарешті здійснило запуск ракети Space Launch System в рамках місії Artemis I.

Очікується, що перші два модулі орбітальної станції Gateway відправлять до Місяця наприкінці 2024 року. Спочатку їх запуск планувався на ракеті SLS, але минулого року NASA передало цю місію SpaceX, яка запустить модулі на Falcon Heavy.

NASA поручило SpaceX отправку на сверхтяжелой ракете Falcon Heavy первых двух модулей окололунной станции Gateway

Джерело: Arstechnica, NASA

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: