Новини Наука та космос 03.07.2023 о 13:13 comment views icon

У пошуках темної матерії: SpaceX відправила у космос телескоп «‎Евклід» за $1,5 млрд, який допоможе створити найдетальнішу карту Всесвіту

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

У пошуках темної матерії: SpaceX відправила у космос телескоп «‎Евклід» за $1,5 млрд, який допоможе створити найдетальнішу карту Всесвіту

Після більш ніж 15 років проєктування телескоп Європейської космічної агенції «‎Евклід» відправився у космос. Місія стартувала 1 липня о 15:12 за Києвом зі станції космічних сил на мисі Канаверал у Флориді на ракеті SpaceX Falcon 9. «‎Евклід», названий на честь давньогрецького математика, має скласти найбільш детальну карту Всесвіту та отримати більше інформації про темні матерію та енергію.

Темна матерія та темна енергія – гіпотетичні поняття, але їхнє існування могло б прояснити багато питань про Всесвіт та його утворення. Ці невидимі речовини складають більшу частину маси Всесвіту, однак дізнатись хоч якусь інформацію про них майже неможливо: єдина властивість, якою вони проявляються – це їхнє гравітаційне тяжіння. Космічний телескоп «Евклід», який підтримується консорціумом з 2000 вчених із понад 300 інститутів Європи, США, Канади та Японії, спробує скласти найбільш детальну карту Всесвіту із розподіленням темної енергії та темної матерії.

Фото «Евкліда» перед інкапсуляцією в Falcon 9.
Фото «Евкліда» перед інкапсуляцією в Falcon 9.

Основні інструменти, які використовуватиме 4,7-метровий «Евклід» – це 600-мегапіксельна камера видимого світла (VIS) для отримання чітких зображень далеких галактик, 64-мегапіксельна інфрачервона камера і фотометр NASA (NISP) для вимірювання червоного зміщення галактик. Очікується, що телескоп щодня передаватиме близько 100 гігабайтів даних, а загальна кількість інформації, отриманої протягом місії, складе понад 100 петабайтів після її обробки в дев’яти наземних центрах.

Головне дзеркало космічного телескопа «‎Евклід» діаметром 1,2 метра.
Головне дзеркало космічного телескопа «‎Евклід» діаметром 1,2 метра.

Основна мета місії — створити найбільшу та найдетальнішу 3D-карту, яка покаже, як розвивався Всесвіт протягом 10 мільярдів років. Фіксуючи форму, положення та рух галактик, астрофізики зможуть визначити розподіл темної матерії й темної енергії та дізнатися більше про їхні властивості.

Ілюстрація показує регіони, які «Евклід» обстежить під час своєї шестирічної місії – близько 36% неба.
Ілюстрація показує регіони, які «Евклід» обстежить під час своєї місії – близько 36% неба.

Протягом наступних чотирьох тижнів «Евклід» прямуватиме до точки Сонце — Земля L2, на відстань 1,5 млн км від нас, де буде обертатися по сусідству з телескопом Джеймса Вебба. Під час подорожі прилади охолонуть до кріогенних температур, і космічний апарат пройде ретельну перевірку, перші ніж розпочне роботу – це відбудеться вже за три місяці.

Як проходитиме подорож «‎Евкліда» до L2.
Графік подорожі «‎Евкліда» до L2.

Протягом наступних 6 років космічна обсерваторія має скласти карту третини нічного неба. Минулого тижня астроном з Паризького астрофізичного інституту Яннік Мельє сказав, що, окрім своїх основних наукових цілей, «Евклід» створить унікальний огляд неба з 12 мільярдів галактик із якістю зображення, яка буде конкурувати з Габблом.

У травні 2027 року до «Евкліда» приєднається телескоп «‎Ненсі Грейс Роман» з 2,4-метровим дзеркалом, який зможе побачити дещо тьмяніші галактики, які існували, коли Всесвіту було всього 2 млрд років. «‎Роман» також відстежуватиме екзопланети та об’єкти Сонячної системи, а також шукатиме планети-шахраї, не прикріплені до материнських зірок.

Онлайн-курс "Computer Vision" від robot_dreams.
Застосовуйте Machine Learning / Deep Learning та вчіть нейронні мережі розпізнавати об’єкти на відео. Отримайте необхідні компетенції Computer Vision Engineer.
Дізнатись більше про курс

На відео нижче можна переглянути запуск місії «Евклід»:

Джерело: Engadget, New Atlas, Ars Technica


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: