Новини Новини 30.05.2024 о 18:25 comment views icon
Стаття з  

«Катастрофа без юридичних наслідків»: експерт із кібербезпеки розкритикував «Резерв+»

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/647dc38d9e7db-bpfull-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/647dc38d9e7db-bpfull-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/647dc38d9e7db-bpfull-1-96x96.jpg

Ігор Шелудченко

Автор новин

Експерт із кібербезпеки Костянтин Корсун вважає, що застосунок «Резерв+» має низку суттєвих недоліків з погляду захисту персональних даних.

Крім того, громадяни не можуть проконтролювати свої персональні дані — неможливо дізнатися, хто і як ними розпоряджається і як вони зберігаються, розповів він в інтерв’ю Radio NV.

Наводимо головні тези з інтерв’ю.

«Резерв+» — це «катастрофа»

Костянтин Корсун зазначив, що з погляду кібербезпеки і захисту персональних даних «Резерв+» — це катастрофа. І найголовніше тут те, що він не готовий функціонально.

Так, розробникам була відома приблизна кількість військовозобов’язаних і можна було розрахувати навантаження і адекватно адаптувати авторизацію через BankID. Але цього не зробили.

Крім того, є й інші фактори, які вказують на функціональну неготовність.

Онлайн-курс Recruiter від Mate academy.
Обирайте курс Recruiter та ставайте високооплачуваним спеціалістом! Навчання відбувається онлайн та ідеально підходить для новачків!
Отримати знижку на курс
  • «Резерв+» зроблений на основі недоробленого застосунку «Мрія» — це шкільний онлайн-щоденник.
  • Користувачам пропонували звертатися в техпідтримку через Telegram (наразі залишили тільки Viber — ред.).
  • Розробники дуже сильно поспішали випустити його на 18 травня, аби збіглося з першим днем дії оновленого закону про мобілізацію.

«А те, що дуже швидко робиться, ніколи не буває якісно. Кожен з нас прекрасно знає це правило», — зазначив він.

І тут експерт вказує, що безпека завжди відстає від функціональності —  «вона на другому, третьому, п’ятому, десятому місці».

Захист персональних даних

Костянтин Корсун вважає, що ризики, пов’язані з питанням безпеки, а особливо захисту персональних даних, були “просто проігноровані”, хоча вони є.

З погляду кібербезпеки, головна загроза і найгірший сценарій — це якщо база якимось чином опиниться в розпорядженні ворога. При цьому інформація про те, як саме розробники убезпечилися від атак, закрита.

«Нічого — ні слова, ні пів слова — про інфраструктуру і яким чином забезпечується безпека не сказано, не повідомлено. Відповідно, можна будувати будь-які конспірологічні теорії», — наголосив Корсун.

Онлайн-курс Recruiter від Mate academy.
Обирайте курс Recruiter та ставайте високооплачуваним спеціалістом! Навчання відбувається онлайн та ідеально підходить для новачків!
Отримати знижку на курс

Відповідно, громадяни не можуть проконтролювати свої персональні дані і неможливо дізнатися, хто і як ними розпоряджається, як вони зберігаються, чи надійно забезпечено їхній захист.

Ви не зможете довести, що оновили дані

Експерт вважає, що з погляду закону, цей застосунок «такий же, як ви пройшли тест “який ти фрукт?”, суто формально-юридично».

  • В самому додатку прямо нічого не сказано: не написано дрібним шрифтом, що цей продукт є електронним кабінетом військовозобов’язаного, призовника, резервіста. Цього нічого немає, відповідно, і юридичних наслідків це жодних не створює.
  • Після оновлення даних у «Резерв+» ви нічим не можете це довести. Жодних документальних свідчень тому, що ви оновили дані немає і  функцію генерування QR-коду, який веде на електронний військово-обліковий документ планують запустити лише після 18 червня.

«Тим людям, які зараз це все заповнюють: це ні від чого не страхує, нічого не доводить і юридичних наслідків ніяких не створює. Ви такі задоволені, оновили все через додаток, ідете вулицею, вас зупиняє патруль ТЦК і каже: “А у нас в базі немає нічого про вас. Сідайте в бусик, будь ласка, поїхали в ТЦК, на медкомісію”», — резюмував експерт.

Нагадаємо, на днях заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко заявила, що з безпідставного «розшуку» у «Резерв+» зняли понад 700 тисяч українців.

У відомстві пояснили, що українці мали такий статус, якщо порушували правила військового обліку — наприклад, ігнорували повістки, ТЦК зверталось до Національної поліції. Однак, за словами Черногоренко, фактично кількість таких звернень становить близько 25%.

Ну і в самих державних реєстрах багато помилок внаслідок «людського фактора», які було б майже неможливо виправити без «Резерв+».

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: