Новини Наука та космос 11.08.2023 о 10:18 comment views icon

Космоплан Virgin Galactic доставив перших туристів на орбіту – зокрема й 18-річну студентку з її мамою

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Virgin Galactic вперше доставила на орбіту дует матері та дочки – остання ще й стала другою наймолодшою людиною в історії, яка відвідала космос.

Кейша Шахафф і її донька Анастейша Маєрс виграли свої місця в розіграші, який збирав кошти для некомерційної організації Space for Humanity. За даними Virgin Galactic, Маєрс — 18-річна студентка Абердинського університету у Великій Британії. Шахафф та Маєрс – також перші астронавти з країни Карибського басейну.

Компанію дуету склав 80-річний Джон Ґудвін, який змагався як каноїст за Велику Британію на Олімпійських іграх у Мюнхені 1972 року, а також є першим олімпійцем і другою людиною з хворобою Паркінсона, який побував у космосі. Ґудвін придбав квиток за $200 000 ще у 2005 році.

Космоплан Virgin Galactic доставив перших туристів на орбіту – зокрема й 18-річну студентку з її мамою
Космічні туристи Virgin Galactic. Фото: AP

Материнський літак VMS Eve вилетів із космодрому Америка в Нью-Мексико о 19:00 за Києвом. За 20 хвилин після цього був випущений космоплан VSS Unity, який згодом досяг 88-кілометрової висоти та повернувся на Землю о 19:38.

Місія Galactic 02 стала другим комерційним польотом Virgin Galactic і сьомим загалом. Під час червневої місії у космосі побували три члени  екіпажу з ВПС та Національної дослідницької ради Італії, провівши дослідження в умовах мікрогравітації.

Онлайн-курс "Створення особистого бренду" від Skvot.
Прокачайте особистий бренд для підсилення власного бізнесу, підвищення продажів та впізнаваність на ринку.
Дізнатись більше про програму курсу і досвід лектора

Нині компанія планує літати на Unity щомісяця, однак кінцева мета — ще більша частота, досягнута за допомогою флоту космічних літаків і кораблів-носіїв, які зараз створюються. Новий космоплан класу Delta, який планують запустити у 2026 році, зможе літати раз на тиждень, а згодом і раз на день. У червні Virgin Galactic заявила,  що прагне залучити $400 млн для розвитку свого парку космічних кораблів й інфраструктури та розширення комерційних операцій.

  • Virgin Galactic розробляє та випробовує систему з літака-носія та космопланів серії SpaceShip для надання послуг космічного туризму з початку 2000-х років. Прототип космоплана SpaceShipOne здійснив перший політ у 2003 році, а тестові польоти системи SpaceShipTwo були здійснені у 2013 році, однак випробування довелось призупинити через смертельну катастрофу за участю VSS Enterprise у 2014 році.
  • У 2021 році компанія провела випробувальний політ космоплана VSS Unity, який замінив попередній Enterprise, за участі самого Річарда Бренсона. Однак тоді корабель дещо відхилився від наміченого курсу, а компанія призупинила польоти та зайнялася модернізацією «материнського корабля». У квітні 2023-го року VSS Unity знову був піднятий у небо літаком-носієм VMS Eve, а наприкінці травня космоплан здійснив свій другий тестовий політ з пасажирами на висоту 87 км.

Головним суперником Virgin Galactic  у перегонах за лідера суборбітального туризму є Blue Origin, яка використовує звичайну ракету, а не корабель-носій, і досягає 100-кілометрової висоти – виходячи за лінію Кармана, яку часто використовують для позначення початку космосу. Однак в компанії Безоса власні проблеми – торік одна з її ракет New Shepard вийшла з ладу приблизно через хвилину після зльоту, через що довелось запустити систему евакуації.

Інший конкурент, SpaceX, виводить клієнтів у космос за допомогою ракети Falcon 1 і капсули Crew Dragon. Компанія вже відправила приватний екіпаж на Міжнародну космічну станцію з 10-денною місією, що коштувало близько $55 млн.

Джерело: Sky News, Market Watch


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: