Новини Новини 18.11.2022 о 16:24 comment views icon

Курятина з пробірки Upside Foods безпечна для споживання — американський регулятор FDA

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) схвалило вирощене у лабораторіях м’ясо і визнало його безпечним для споживання людей.

Upside Foods, каліфорнійська компанія, яка виробляє м’ясо з культивованих курячих клітин, зможе продавати свою продукцію після того, як її потужності проінспектує Міністерство сільського господарства США.

FDA повідомило, що оцінило інформацію, надану Upside Foods, і в агенції “наразі немає додаткових запитань щодо висновку фірми стосовно безпеки продуктів”:

“Удосконалення технології клітинних культур дозволяє розробникам харчових продуктів використовувати тваринні клітини, отримані з худоби, птиці та морепродуктів у виробництві харчових продуктів, і очікується, що ці продукти будуть готові для ринку США в найближчому майбутньому”.

Спільну заяву опублікували від імені Роберта М. Каліффа, уповноваженого FDA з харчових продуктів і ліків, та Сьюзен Т. Мейн, директора Центру харчової безпеки та прикладного харчування FDA (CFSAN).

“Мета FDA полягає в підтримці інновацій у харчових технологіях, разом з тим, наше першочергове завдання —  безпека харчових продуктів, доступних споживачам у США”, — йдеться в заяві.

Курс English For IT: Communication від Enlgish4IT.
Почни легко працювати та спілкуватися з мультикультурними командами та міжнародними клієнтами. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Інформація про курс

Засновник і генеральний директор Upside Foods Ума Валеті написав у Twitter, що їх культивована курятина стала “на крок ближче до того, щоб з’явитися в усіх на столах”:

“UPSIDE отримав “No Questions Letter” від FDA. Вони прийняли наш висновок, що наша культивована курка безпечна для споживання”.

Раніше цього року Валеті сказав CNN, що процес виготовлення культивованого м’яса “схожий на варіння пива”, але замість того, щоб вирощувати дріжджі, вони вирощують клітини тварин”:

Курс English For IT: Communication від Enlgish4IT.
Почни легко працювати та спілкуватися з мультикультурними командами та міжнародними клієнтами. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Інформація про курс

“Ці продукти не є веганськими, вегетаріанськими чи рослинними — це справжнє м’ясо, виготовлене без використання тварин”.

Як вирощують м’ясо у лабораторії

Виробничий процес починається з взяття зразка первинних клітин з курчати або заплідненого яйця. З нього відбирають ідеальні клітини для розробки комерційної клітинної лінії — на основі їхньої здатності виробляти високоякісне м’ясо і рости передбачувано та послідовно. Цей процес називається імморталізацією.

“Як тільки клітинна лінія створена, ми можемо використовувати її протягом багатьох років, якщо не десятиліть, що знижує потребу брати додаткові зразки клітин у тварин”, — пишуть на сайті Upside Foods. 

Далі клітини необхідно “підживлювати”. Для цього створений спеціальний корм, що складається в основному зі звичайних сполук, що містяться в їжі для тварин та людей, включаючи амінокислоти, жирні кислоти, цукри, мікроелементи, солі та вітаміни.

Основна відмінність між живленням тварин та клітин Upside Foods полягає у розмірі компонентів корму:

“Наприклад, поки живе курча годують кукурудзою, що складається з вуглеводів та білків, ми безпосередньо годуємо наші клітини мікроскопічними вуглеводами та білками разом з іншими компонентами для полегшення росту клітин”.

Далі клітини та клітинний корм поміщають у культиватор, який підтримує необхідну температуру та рівень кисню для зростання та розмноження клітин. Зі збільшенням обсягу тканин культиватори міняють на місткіші.

На отримання готового результату може піти до трьох тижнів. Отримане м’ясо трохи світліше за звичайне куряче, але в усьому іншому майже нічим не відрізняється. Продукт набуває форми культиватора, в якому він був вирощений — вона може бути якою завгодно.

Де споживають культивоване м’ясо

Сінгапур був першою країною, яка дозволила продаж культивованого м’яса. У 2020 році регулятор дозволив стартапу з Сан-Франциско Eat Just реалізовувати курятину, вирощену в лабораторії.

Курятина дебютувала в одному із сінгапурських ресторанів із планами розширення до ресторанів та торговельних закладів по всій країні, з ціною —  нарівні з вартістю звичайного м’яса.

Наггетси, які приготували з культивованої курятини Eat Just. Фото: CNN
Наггетси, які приготували з культивованої курятини Eat Just. Фото: CNN

Передбачається, що культивоване м’ясо зменшить потребу в забої тварин для їжі та допоможе подолати кліматичну кризу. Продовольча система продукує приблизно чверть глобальних викидів парникових газів, більшість з яких припадає на тваринництво.

“Ми в захваті від історичного оголошення FDA про те, що після ретельної оцінки UPSIDE Foods стала першою компанією, яка отримала зелене світло для споживання культивованої курки”, — прокоментував Девід Кей, директор із комунікацій Upside Foods.

Також передбачається, що для виробництва культивованого м’яса використовуватиметься значно менше водних та земельних ресурсів, ніж для традиційно виробленого.

Попри те, що технічно це не остаточне схвалення FDA, комісія повідомила, що процес ретельних консультацій перед виходом на ринок був завершений. Дозвіл стосується лише їжі, виготовленої з культивованих курячих клітин Upside, але в заяві говориться, що FDA “готове працювати з іншими фірмами, які розробляють культивоване м’ясо”.

Джерело: CNN

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: