Новини Новини 22.11.2022 о 13:14 comment views icon

Mysk: аналітика Apple App Store передає особисті дані – політика конфіденційності не порушується, але дезорієнтує користувача

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Детальні аналітичні дані активності в Apple App Store можуть бути прив’язані безпосередньо до облікового запису Apple – про це розповіли у твіттері розробники з компанії Mysk. Дослідники показали, що Apple відправляє “Ідентифікатор служби каталогів” разом з аналітичною інформацією App Store. Цей ідентифікатор нібито прив’язаний до облікових записів App Store та iCloud, що дозволяє відновити ім’я, адресу електронної пошти та інші дані користувача. Дані надсилаються навіть у разі вимкнення збору аналітики у налаштуваннях. Apple також відправляє ваш DSID до інших програм.

Mysk стверджує: «Вам просто потрібно знати три речі: 1 – App Store надсилає докладну аналітику про вас в Apple. 2 – Це неможливо зупинити. 3 – Дані аналітики пов’язані з вами».

Apple не відразу відповіла на запит The Verge про те, чи компанія справді пов’язує особисту інформацію з такого роду аналітичними даними, але подивімось, що говорить з цього приводу її власна політика конфіденційності.

Mysk вказує на рядок у документі Apple про аналітику пристроїв та конфіденційності, яка свідчить: «Жодні зібрані дані не ідентифікує вас особисто. Персональні дані або взагалі не реєструються, або на них поширюються методи збереження конфіденційності, такі як диференціальна конфіденційність, або вони видаляються з будь-яких звітів, перш ніж вони відправляються до Apple». Однак нижче у документі Apple каже, що компанія «може зіставляти деякі дані про використання програм Apple» на пристроях, які зареєстровані в одному і тому ж обліковому записі iCloud, але робить це таким чином, що не дозволяє компанії ідентифікувати особу.

Онлайн-курс "Нотації BPMN" від Laba.
Опануйте мову BPMN для візуалізації бізнес-процесів, щоб впорядкувати хаос у них.Після курсу ви точно знатимете, що саме обрати для розв’язання завдань вашого бізнесу.
Дізнатись більше

Більш важливим є те, що Apple має окремий набір правил щодо відстеження в App Store (а також Apple News та Stocks, де також демонструється реклама). І в цьому документі Apple повністю визнає, що відстежує вас особисто. Загалом це зовсім інша політика конфіденційності на відміну від тієї, що застосовується до аналітики пристрою.

«Щоб знайти способи покращити магазин, ми використовуємо інформацію про ваш перегляд, покупки, пошуки та завантаження. Ці записи зберігаються з IP-адресою, випадковим унікальним ідентифікатором (якщо вона створюється) та Apple ID, коли ви входите до App Store або інших інтернет-магазинів Apple».

Apple також наводить кілька прикладів того, яку саме інформацію компанія збирає (це фактично все, що користувач робить в App Store): «коли ви відкриваєте або закриваєте App Store, який контент ви шукаєте, контент, який ви переглядаєте та завантажуєте, ваша взаємодія з push-повідомлення App Store, а також повідомлення від App Store в додатках».

Політика також розкриває великий обсяг особистої інформації та даних, які Apple збирає для рекомендацій та реклами застосунків. Варто відзначити, що існують елементи керування, які дозволяють вимкнути або обмежити збирання даних. Але, схоже, це не стосується аналітики покращень в App Store – у розділі «Покращення магазину» не згадуються будь-які налаштування, які б дозволили приховати цю інформацію від Apple.

Користувачі можуть невірно припустити, що відключення аналітики пристрою під час налаштування телефону зупинить увесь збір даних такого роду – Apple весь час рекламує свої правила конфіденційності, і відключення цієї опції нібито має позбавити компанію “даних про те, як ви використовуєте свої пристрої та програми”. Але це правило не включає відстеження у самих програмах – майже всі програми Apple мають свої власні угоди про конфіденційність (з якими ви неявно погоджуєтеся, коли використовуєте їх).

Онлайн-курс "Нотації BPMN" від Laba.
Опануйте мову BPMN для візуалізації бізнес-процесів, щоб впорядкувати хаос у них.Після курсу ви точно знатимете, що саме обрати для розв’язання завдань вашого бізнесу.
Дізнатись більше

Увага до політики конфіденційності Apple посилилася, оскільки компанія «закрутила гайки» щодо збору даних стороннім програмним забезпеченням на власній платформі. Те, що виявили у Mysk після невеликого дослідження не схоже на пряме порушення правил Apple – це маніпуляція тим, як угоду розуміють користувачі. Що не дуже добре, коли походить від компанії, гасло якої «Те, що відбувається на вашому iPhone, залишається на вашому iPhone».

Програми Apple збирають докладні дані користувачів незалежно від налаштування iPhone Analytics – результати незалежного розслідування

Джерело: Мітчел Кларк, The Verge


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: