Новини Софт 04.07.2022 о 12:25 comment views icon

На TikTok подали до суду через смерть двох дівчат, які брали участь у вірусному челенджі Blackout Challenge

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

Минулої п’ятниці до Верховного суду округу Лос-Анджелес проти TikTok було подано позов, в якому сервіс та його материнська компанія звинувачуються в недбалості та поширенні неякісного продукту. Він нібито просуває небезпечні тенденції і не пропонував дітям та батькам адекватних функцій безпеки, що призвело до смерті двох дівчаток. Юридичну допомогу постраждалим сім’ям надає компанія Social Media Victims Law Center.

Історії 8-річної Лалані Еріки Уолтон (Техас) та 9-річної Арріані Джайлін Арройо (Мілуокі) дуже схожі. Обидві дівчинки хотіли стати «популярними в TikTok», викладаючи на платформу ролики зі своїми танцями та співом. Як говориться в позові, у якийсь час алгоритми TikTok почали пропонувати дівчаткам відео з Blackout Challenge. Це своєрідний виклик, учасники якого записують відео із самозадушенням, аж до втрати свідомості, та пропонують глядачам повторити цю дію.

У липні 2021 року Лалані почала бачити ролики з Blackout Challenge. У середині цього місяця у неї на шиї з’явилися синці, але вона пояснила батькам, що вони виникли внаслідок падіння. Незабаром після цього Лалані з мачухою тривалий час провели в машині, а після повернення додому мачуха задрімала. Коли вона прокинулася і пішла в спальню Лалані, то виявила, що дівчинка «висить на ліжку з мотузкою на шиї». Поліція після вивчення телефону та планшета Лалані повідомила, що дівчинка дивилася відео з Blackout Challenge «на повторі».

Лалані «була переконана, що якщо вона опублікує відео про те, як вона бере участь у Blackout Challenge, то вона стане знаменитою», – йдеться в позові, але молода дівчина «не оцінила і не зрозуміла небезпечний характер того, що TikTok заохочував її робити».

Арріані також любила публікувати відео з піснями та танцями на TikTok і «поступово стала одержима» додатком. 26 лютого 2021 року батько Арріані працював у підвалі, а діти грали у її кімнаті. У якийсь час молодший брати Едвардо спустився до батька і сказав, що Арріані не рухається. Той кинувся нагору, щоб перевірити дівчинку, і виявив, що його дочка «висить на повідку сімейного собаки». Арріані терміново доправили до лікарні та під’єднали до апарату штучної вентиляції легень, але було запізно. На той час мозок дівчинки перестав функціонувати, і зрештою її відключили від системи життєзабезпечення.

Лалані та Арріані – не перші діти, які загинули під час спроби повторити Blackout Challenge. 10-річна Найла Андерсон випадково повісилася в будинку своєї сім’ї, намагаючись наслідувати цю тенденцію. Повідомляється, що низка інших дітей віком від 10 до 14 років померла за аналогічних обставин, намагаючись виконати Blackout Challenge.

Онлайн-курс Pyton від Powercode academy.
Опануйте PYTHON з нуля та майте проект у своєму портфоліо вже через 4 місяця.
Приєднатися

Хоча платформи соціальних мереж вже давно звинувачуються у розміщенні соціально шкідливого контенту, федеральний закон під назвою Section 230 ускладнює подання позову проти самих платформ. Відповідно до Section 230, додатки та вебсайти можуть вільно розміщувати користувацький контент і модерувати його на свій розсуд, не турбуючись про те, що на них можуть подати до суду. Але в даному позові юристи намагаються обійти Section 230, представивши смерть через Blackout Challenge як недолік архітектури продукту, а не модерації контенту. TikTok звинувачують у розробці алгоритмічно курованого продукту для соціальних мереж, через який Лалані та Арріані зіткнулися з небезпечною тенденцією. Як йдеться у скарзі: позивачі «стверджують, що TikTok несе відповідальність не за те, що сказали чи зробили треті особи, а за те, що TikTok зробив чи не зробив».

Джерело: latimes


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: