Новини Технології 13.06.2023 о 11:47 comment views icon

Науковий журнал Nature заборонив публікувати статті із зображеннями та відео, які згенерував ШІ

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Редакція журналу оголосила, що не публікуватиме зображення чи відео, створені за допомогою генеративного ШІ.

Nature, заснований у 1869 році, публікує рецензовані дослідження з різних академічних дисциплін, зокрема тих, що пов’язані з наукою і технікою. Видання є одним із найцитованіших і найвпливовіших наукових журналів у світі.

Нещодавнє обмеження щодо штучного інтелекту прийнято після місяців інтенсивних дискусій та консультацій, викликаних зростанням популярності таких інструментів як ChatGPT і Midjourney.

«Окрім статей, які стосуються конкретно штучного інтелекту, Nature не публікуватиме жодного контенту, у якому фотографії, відео чи інші ілюстрації були повністю або частково створені за допомогою генеративного штучного інтелекту, принаймні у найближчому майбутньому», — написало видання.

Використання генеративного ШІ дещо не сходиться з етичними принципами журналу, зазначають редактори. Зокрема тих, що стосуються «‎доброчесності й прозорості», а також можливості цитувати джерела даних на зображеннях:

«Як дослідники, редактори та видавці, ми повинні знати джерела даних і зображень, щоб була можливість перевірити їхню точність і правдивість. Нинішні генеративні інструменти ШІ не надають доступу до своїх джерел, що унеможливлює таку перевірку».

Усі художники, редактори, ілюстратори та фотографи, які публікуються на Nature, мають надати підтвердження, що їхні роботи не були створені чи доповнені за допомогою штучного інтелекту.

Nature також зазначає, що практика визначення авторського права є ще однією з перешкод для етичного використання штучного інтелекту в наукових роботах. Оригінального творця ШІ-зображення важко виявити, оскільки воно синтезується з мільйонів зображень з бази даних інструменту.

Онлайн-курс "Android Developer" від robot_dreams.
Курс для всіх, хто хоче навчитися розробляти застосунки для Android з нуля, створити власний пет-проєкт для портфоліо та здобути професію, актуальну наступні 15–20 років.
Програма курсу і реєстрація

Водночас журнал все ще дозволяє публікувати текст, створений інструментами на кшталт ChatGPT, із відповідними застереженнями. Використання великих мовних моделей має бути чітко задокументованим в розділі методів або подяк статті, однак як автора такий інструмент ніколи не зазначатимуть.

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: