Новини Пристрої 10.10.2023 о 12:47 comment views icon

Продажі PC та ноутбуків впали на 9% минулого кварталу — до найнижчої позначки за два роки. У Apple найбільший спад (на 24%)

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

У третьому кварталі світовий ринок PC впав на 9% і досяг «дна», найнижчої позначки за останні два послідовні роки спаду, йдеться у новому звіті аналітиків Gartner.

За оцінкою Gartner, минулого кварталу у всьому світі було продано 64,3 мільйона ПК та ноутбуків — проти 70,6 млн за той же період рік тому.

У першій п’ятірці найбільших виробників поки без змін, але продажі впали майже у всіх. Найбільшим постачальником, як і раніше, залишається китайська Lenovo, яка за липень-вересень відвантажила 16,1 мільйона пристроїв і контролює чверть ринку (25,1%).

На другому місці з 13,5 мільйонами й часткою 21% розташувалася американська HP. Вона єдина у першій шістці виробників збільшила продажі, хоча приріст складає всього 6,4%. У Apple, яка зараз №4, найбільше впали продажі серед лідерів: 6,3 мільйона — на 24,2% менше, ніж торік. Попереду Apple на третьому місці американська Dell з 10,3 мільйонами та часткою 16,1% (продажі у Dell падають вже шість кварталів поспіль), а позаду тайванські ASUS та Acer — з 4,8 млн  та 4,3 млн відповідно. Xiaomi та інші, чий результат підсумовано у графі “Інші”, відвантажили 8,8 мільйона пристроїв — на 18,3% менше, ніж рік тому.

Ринок ПК досяг дна
Глобальні постачання ПК та ноутбуків у 3 кварталі 2023 року. Оцінка Gartner

Глобальні постачання ПК та ноутбуків у 3 кварталі 2023 року. Оцінка GartnerОкремо Gartner наводить дані за ключовими регіонами — найбільший спад в Китаї на 20% через сповільнення економіки, зростання безробіття та скорочення державних видатків, що спричинило загальний спад на 13% для Азійсько-тихоокеанського регіону в річному вираженні. У всіх без винятку ключових регіонах спостерігається спад продажів (причині ті самі — інфляційний тиск, підвищення процентних ставок, спад попиту в корпоративному сегменті): EMEA Продажі PC та ноутбуків впали на 9% минулого кварталу — до найнижчої позначки за два роки. У Apple найбільший спад (на 24%)Продажі PC та ноутбуків впали на 9% минулого кварталу — до найнижчої позначки за два роки. У Apple найбільший спад (на 24%)Європа, Близький Схід та Африка — мінус 3,6% до минулого року, США — мінус 9,3%.

Ринок ПК та ноутбуків в США
Постачання ПК та ноутбуків в США у 3 кварталі 2023 року. Оцінка Gartner

Хороша новина — Gartner розгледіли перші ознаки пожвавлення попиту на ринку ПК після 8 кварталів спаду підряд. Вони вважають, що ринок ПК досяг дна, а кінець 2023 року ознаменує зміну тренду і продажі знову почнуть зростати, адже корпоративні клієнти наближаються до наступного циклу оновлення парку ПК та переходом на Windows 11, споживачі своєю чергою готуються оновити ПК, куплені раніше під час пандемії. Наскільки точним виявиться цей прогноз, дізнаємося за пів року.

Залишається пригадати, що ринок смартфонів слідує приблизно тим самим курсом, що й ринок ПК. Очікується, що за підсумками 2023 року він відкотиться на 10 років назад, а Apple вперше стане лідером замість Samsung.

Онлайн-курс "Проджект-менеджер в ІТ" від Laba.
Навчіться запускати, контролювати й успішно реалізовувати ІТ-проєкти. Пройти весь шлях проєктного управління на реальному кейсі вам допоможе PMD із 19-річним досвідом в ІТ.
Детальніше про курс

Ринок смартфонів відкотиться на 10 років назад, а Apple вперше стане лідером замість Samsung — прогноз Counterpoint на 2023 рік


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: