Новини IT-бізнес 27.07.2023 о 11:00 comment views icon

Сем Альтман з OpenAI інвестує у стартап експрес-аналізів крові Vital, схожий на Theranos Елізабет Холмс

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Сем Альтман з OpenAI інвестує у стартап експрес-аналізів крові Vital, схожий на Theranos Елізабет Холмс

CEO OpenAI Сем Альтман разом з іншими інвесторами вклав $48 млн у Vital Biosciences. Стартап пропонує технологію експрес-аналізу крові з проведенням 50 лабораторних тестів за 20 хвилин, використовуючи лише кілька крапель крові. Десь це вже чули? Можливо, Елізабет Холмс з Theranos з цікавістю спостерігатиме за проєктом з в’язниці, де проведе 11 років за схожу спробу.

Vital Biosciences представить нову технологію у понеділок. Інвестори знають про паралелі, але, за словами деяких з них, це робить проєкт більш інтригуючим. Компанія проведе першу офіційну демонстрацію на щорічних зборах Американської асоціації клінічної хімії в Анахаймі, штат Каліфорнія. Ті, хто стежив за історією Theranos, чули про цей захід: Холмс виступала на ньому у 2016 році, намагаючись відновити довіру до своєї компанії.

Дебют на AACC був навмисним, каже Мунір Кусса, співзасновник стартапу та віцепрезидент з досліджень та розробок. «Ми хочемо бути на тій самій сцені. Перейдімо до того ж етапу та станемо друзями, а не ворогами».

Глава компанії Васу Наделла вважає, що зібраної суми достатньо, щоб завершити розробку технології та розпочати клінічні дослідження.

Сэм Альтман Сем Альтман OpenAI Vital Biosciences
CEO Vital Biosciences Васу Наделла та віцепрезидент Мунір Кусса

Інвестор Лачі Грум стверджує, що провів серйозну комплексну перевірку стартапу та дійшов висновку, що двічі вчинити шахрайство у такій спеціалізованій галузі буде складно.

Як запевняє компанія, діагностичний пристрій VitalOne може одночасно проводити три основні типи тестів – гематологічний, клінічний хімічний та імунологічний. Тести перевіряють наявність захворювань крові, таких як анемія, основні порушення обміну речовин, такі як високий рівень холестерину чи жовтяниця, наявність вітамінів, інсуліну та інших речовин.

Курс-професія "Дизайнер інтер'єрів" від Skvot.
Велика практична програма для всіх, хто хоче засвоїти професію дизайнера інтер'єрів і заробляти на реальних проєктах відразу після курсу. Досвідом та інсайтами діляться одразу три лектори.
Програма курсу

Сэм Альтман Сем Альтман OpenAI Vital Biosciences

Пристрій призначений для використання у кабінетах лікарів. Це відрізняється від звичайної схеми, коли пацієнт йде до сторонньої лабораторії для аналізів, іноді очікуючи на результат кілька днів або більше. Є надія, що результати будуть отримані до того, як пацієнт покине кабінет, і медичний працівник зможе вжити необхідних заходів без повторного візиту – у деяких випадках будь-яка затримка посилює хворобу.

Аналізатор VitalOne якийсь час не буде доступний широкому загалу. Стартап розраховує розпочати сертифікацію в Управлінні з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів у 2024 році. Компанія повинна довести, що VitalOne така ж добра, як чинні методи тестування, а також можливість роботи безпосередньо в кабінеті лікаря. Кожен крок займе від шести до дев’яти місяців.

Theranos стала для компанії яскравим прикладом того, чого не слід робити. «Той факт, що Theranos з’явився, дуже підняв планку, — каже Наделла. — Не минає й дня, щоб ми не говорили про Theranos кілька разів».

Джерело: Bloomberg


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: