Новини Пристрої 30.03.2024 о 16:55 comment views icon

«Скайнет» від Microsoft та OpenAI: суперкомп’ютер «Зоряна брама» коштуватиме $100 млрд

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Microsoft та OpenAI планують створити безпрецедентний суперкомп’ютер з мільйонів спеціалізованих чипів, який може коштувати до $100 млрд. За даними The Information, розміщений у США суперкомп’ютер, відомий як Stargate («Зоряна брама»), стане центральною частиною плану з п’яти кроків зі створення серії суперкомп’ютерів, які планують побудувати протягом наступних шести років. «Зоряна брама», яка стане п’ятою фазою плану, може бути запущена вже у 2028 році.

Керівники обох компаній нібито вже склали плани щодо центру обробки даних, який буде використовувати штучний інтелект OpenAI. Microsoft, швидше за все, забезпечить фінансування проєкту. Наразі OpenAI використовує центри обробки даних Microsoft для своєї генеративної системи штучного інтелекту ChatGPT в обмін на ексклюзивні права Microsoft на перепродаж технології OpenAI своїм клієнтам.

Суперкомп’ютер може бути у 100 разів дорожчим за найбільші центри обробки даних, які зараз діють. Проєкт, здається, потребує величезної кількості грошей, які мають бути вкладені в галузь. Stargate має потенціал значно перевищити обчислювальну потужність, яку зараз надає Microsoft для OpenAI, але для цього може знадобиться щонайменше кілька гігаватів потужності.

Отримання необхідної кількості чипів є основним фактором, що зумовлює високу ціну Stargate. Достатня кількість енергії для живлення проєкту також може створити труднощі. Компанії обмірковують можливе застосування різних її джерел, включно з атомною енергетикою.

Попит на мікросхеми штучного інтелекту досяг апогею, що дозволило кільком вибраним компаніям, насамперед NVIDIA, контролювати ринок. Альтман висловлював розчарування такою ситуацією та на початку цього року дав зрозуміти, що хоче створити власні чипи. Також проблемою є розміщення та охолодження процесорів. Також незрозуміло, де буде розташована «Зоряна брама».

Microsoft додав GPT-4 Turbo в безплатну версію Copilot Pro: можна створювати чатботи

Онлайн-курс "Архітектура високих навантажень" від robot_dreams.
Досвід та інсайти від інженера, який 12 років створює програмне забезпечення для Google.
Програма курсу і реєстрація

 

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: