Новини Новини 04.10.2022 о 15:50 comment views icon

TikTok відстежує навіть користувачів, які ніколи не користувалися соцмережою — їхні дані на сторонніх сайтах збирають за допомогою спеціальних маркерів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Зараз вже нікого не здивує інформація про те, що програми відстежують дані та дії користувачів. Навпаки, це є зрозумілим за замовчанням. Однак не всі знають, що програми можуть відстежувати активність навіть якщо ви ніколи не користувалися ними чи навіть не встановлювали. Це відбувається завдяки спеціальним маркерам, що вбудовуються в код сайту. Розслідування журналу Consumer Reports викрило TikTok у таких діях.

Відеосервіс TikTok встановлює трекери, які називають «пікселями», на сотнях вебсайтів. У Consumer Reports вивчили близько 20 000 сайтів у пошуках міток TikTok. У пул увійшли 1000 найбільш відвідуваних ресурсів та багато найбільших доменів .org, .edu і .gov, оскільки вони, як правило, містять конфіденційні дані користувачів. Як виявилося, даними з TikTok діляться Об’єднана методистська церква, Департамент економічної безпеки штату Аризона та інші організації, які мають важливу особисту та комерційну інформацію про користувачів.

«Пікселі» TikTok регулярно передають IP-адреси відвідувачів сайтів, унікальні ідентифікаційні номери, сторінки, що переглядаються, відсилають логи натискань клавіш, набору тексту, що набирається, і пошукові запити. Ця активність не залежить від того, чи є у користувача обліковий запис TikTok.

Consumer Reports повідомляє, що кількість знайдених маркерів Meta та Google значно перевищує кількість таких від TikTok. Це природно, з огляду на те, що рекламна платформа відеосервісу нещодавно працює на більшості ринків, у той час як Google та Facebook/Meta займаються відстеженням вже багато років.

У Consumer Reports зазначають, що подібні дії можливі виключно завдяки таємному приховуванню вбудованих даних. В ході розслідування деякі з організацій були повідомлені про маркери TikTok на їхніх сайтах, після чого дослідники виявили, що відповідні пікселі з них були видалені. Однак на сайтах залишалися мітки Microsoft, Google та інших компаній.

Як засіб протидії стеженню в Consumer Reports називають використання альтернативних браузерів, розширень та додатків, що обмежують мережеву активність з метою безпеки та конфіденційності.

Онлайн-курс "Управління ІТ-командами" від Laba.
Прокачайте свої soft- і hard-скіли в управлінні кількома IT-командами, отримайте практичні стратегії та інструменти ефективного team-ліда.
Програма курсу і реєстрація

Cloudflare: TikTok обошёл Google и стал самым популярным доменом 2021 года

Джерело: TechSpot


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: