Новини Military Tech 08.11.2023 о 08:00 comment views icon

Тисячі людей хочуть мозковий чип Neuralink, компанія планує прооперувати 22 000 охочих до 2030 року – біограф Ілона Маска

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

За словами біограф Ілона Маска Ешлі Венса, тисячі людей висловили бажання отримати мозковий імплантат Neuralink. Компанія, яку заснував Маск у 2016 році, ще не зробила жодної операції людині, але має на меті прооперувати 11 пацієнтів наступного року та понад 22 000 до 2030 року.

Neuralink
Прототип імплантату Neuralink. Фото: Деміен Мелоні для Bloomberg

У травні Управління з контролю за якістю харчових продуктів та медикаментів США дозволило Neuralink почати випробування свого пристрою на людях. Маск назвав його «Fitbit у вашому черепі». У березні FDA відхиляло заявку Neuralink на тестування на людях, висловлюючи занепокоєння щодо безпеки: нібито дроти, підключені до мозкового чипа, могли рухатися в голові, а чип потенційно міг перегрітися.

У вересні Neuralink почала набір учасників випробування на людях. Компанія шукає людей, які мають параліч усіх чотирьох кінцівок через травму спинного мозку або склероз.

Згодом Neuralink сподівається створити пристрій, який забезпечить симбіоз між людьми та машинами та дозволить надсилати повідомлення чи грати в ігри, використовуючи лише думки. Але в першу чергу компанія прагне допомогти людям з неврологічними розладами.

Neuralink

 

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс

Попри висловлювання інтересу з боку тисяч потенційних пацієнтів, компанія все ще шукає свого першого добровольця, «який бажає видалити шматок черепа, щоб великий робот міг вставити низку електродів і надтонких дротів у їхній мозок».

Біограф Маска каже, що хірургу потрібно кілька годин, щоб виконати краніотомію, а потім близько 25 хвилин, щоб робот вставив пристрій разом із надтонким масивом із приблизно 64 різних дротів. Апарат замінить видалену частину черепа.

Neuralink провела 155 імплантацій за допомогою робота на різних тваринах, включаючи свиней та мавп. Але, у типовій манері Маска, мільярдер продовжує наполягати на тому, щоб робот рухався швидше, а також на тому, щоб операція проводилася без допомоги людини.

Neuralink
Хірургічний робот Neuralink із манекеном під простирадлом. Фото: Деміен Мелоні для Bloomberg.

Маск переймається конкуренцією з боку інших стартапів, що працюють над мозковими комп’ютерами, таких як Synchron та Onward, які вже почали випробування на людях.

«Наразі вони надирають нам дупу», — сказав Маск після того, як Synchron імплантувала свій перший пристрій пацієнту в США в липні 2022 року. У грудні 2021 року один із пацієнтів Synchron в Австралії був першою людиною, яка надіслала твіт, використовуючи лише власні думки.

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс

Мільярдер вимагає від Neuralink має прискорити темп, «ніби наближається кінець світу», щоб не відставати від ШІ та можливості штучного інтелекту, який не буде дружнім до людей.

Хоча «маніакальне відчуття терміновості» Маска може спрацювати в Tesla або SpaceX, де він ініціював спринти та спав у фабричному цеху, щоб вкластися в терміни, принаймні один з керівників Neuralink виступає за обережність.

«Ми не можемо підірвати перші три. Тут це не варіант», — каже Шивон Зіліс, директорка спеціальних проєктів Neuralink та мати двох дітей Маска, згадуючи про перші три ракети SpaceX, які вибухнули.

Паралізована жінка «‎заговорила» через цифровий аватар за допомогою інтерфейсу мозок-комп’ютер

Джерела: Insider, Bloomberg

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: