Новини Технології 20.09.2023 о 10:23 comment views icon

Кому чип у мозок? Neuralink шукає добровольців для першого випробування нейроімплантів на людях

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Серед потенційних кандидатів — люди з тетраплегією (паралічем усіх чотирьох кінцівок). 

За кілька місяців після отримання довгоочікуваного схвалення регулятора Neuralink розпочала шукати добровольців для свого першого дослідження на людях. Потенційні кандидати — пацієнти віком від 22 років з тетраплегією внаслідок вертикальної травми спинного мозку (обов’язково з «послідовним та надійним опікуном»).

Дослідження, яке триватиме близько 6 років, випробовуватиме одразу три розробки:

  • імплант N1;
  • робота-хірурга R1, який фактично імплантує пристрій;
  • програму N1 User App, яка під’єднується до імпланту та перетворює сигнали мозку в дії комп’ютера.

Насправді дослідники вже давно тестують імплантати, які дозволяють людям з паралічем керувати комп’ютерами та іншими пристроями: зокрема стартап Synchron, який вживляє імпланти через кровоносні судини, та дослідники з Каліфорнійського університету Берклі.

Водночас для Neuralink, яка ще з 2016 року прагне комерціалізувати власний інтерфейс «‎мозок-комп’ютер» (BCI) у широкому спектрі медичних і терапевтичних застосувань, доступ до випробування на людях є важливим здобутком. Раніше регулятор відхиляв заявки компанії Ілона Маска, тоді як групи захисту тварин критикували Neuralink через тестування інтерфейсу на приматах.

Кому чип в мозок? Neuralink шукає добровольців для першого випробування нейроімплантів на людях
Імплант Neuralink

Відповідно до внутрішніх документів, отриманих Reuters у грудні, з 2018 року під час розробки інтерфейсу мозок-комп’ютер Neuralink загинуло понад 1500 тварин — нині генеральний інспектор Міністерства сільського господарства США розпочав розслідувати ці звинувачення. Паралельно власне дослідження розпочало Міністерство транспорту США — після звинувачень компанії у недотриманні належної процедури при доставці ймовірно небезпечних матеріалів.

Початкове дослідження на людях триватиме 18 місяців — з 9 двогодинними візитами дослідників до добровольця. Протягом наступних 5 років вчені здійснять ще 20 візитів. 

Курс UX/UI дизайнер сайтів і застосунків з Alice K.
Курс від практикуючої UI/UX дизайнерки, після якого ви знатимете все про UI/UX дизайн .
Реєстрація на курс

Neuralink не повідомляє, скільки людей шукає для дослідів або коли планує їх розпочати, але каже, що компенсуватиме лише «пов’язані витрати», як-от проїзд до місця випробування та назад (також незрозуміло, де знаходиться це місце Neuralink лише повідомляє, що отримала схвалення від «першої лікарні»).

Neuralink Ілона Маска залучила $280 млн на розробку мозкових імплантів

Джерело: The Verge, Engadget

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: