Новини Софт 29.05.2024 о 08:55 comment views icon

ЄС хоче контролювати Telegram, але для статусу «гейткіпера» месенджеру не вистачає 4 млн користувачів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

В ЄС з’ясовують, чи підпадає Telegram під новий суворий закон про контент, оскільки стурбовані поширенням російської дезінформації на платформі.

За даними Bloomberg, ЄС розпочав перемовини з Telegram, аби уточнити кількість користувачів — представники платформи запевняють, що їх близько 41 млн, однак є сумніви щодо цього твердження.

Наразі Закон про цифрові послуги поширюється на так званих «гейткіперів» — компанії, які мають платформи з понад 45 млн активних користувачів  і передбачає для них суворі вимоги щодо модерації, а також штрафи на випадок порушення — на суму до 6% від глобальних річних продажів (за повторного порушення платформу можуть заборонити в ЄС). 

«Ми вважаємо, що Telegram є досить великою платформою, і до неї повинні застосовуватися такі ж зобов’язання, як до Facebook, X і YouTube. Він має кваліфікуватися як дуже велика онлайн-платформа», сказала прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас на початку цього місяця, закликавши виконавчий орган ЄС провести незалежну оцінку розміру платформи.

Telegram часто використовують прокремлівські боти для поширення дезінформації (зокрема й щодо війни в Україні), однак представники компанії кажуть, що платформа «не надто ефективна для цього», оскільки не покладається на алгоритми. До того ж Telegram нібито готує інструмент фактчекінгу, що дозволить агенціям з перевірки фактів додавати перевірену інформацію до відповідних публікацій.

Раніше засновник Telegram Павло Дуров розповів, що Apple надіслала запит на блокування деяких каналів для українських користувачів, а за кілька днів месенджер нібито «помилково» тимчасово забанив «єВорог» та інших українських військових ботів. 


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: