Новини Military Tech 29.04.2024 о 09:20 comment views icon

ОНОВЛЕНО: Telegram «помилково» заблокував «єВорог» та інших українських військових ботів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Месенджер Telegram заблокував українських військових ботів для збору даних. Про це, зокрема, повідомляє Головне управління розвідки у своєму офіційному Telegram-каналі. ГУР втратило свій «Головний бот розвідки», також не працює «єВорог» Мінцифри, «Stop russian war bot» СБУ та інші, зокрема, бот відстеження «Шахедів» та повідомлень координат військових об’єктів росіян на півдні України.

ОНОВЛЕНО 29 квітня, 10:16: Як повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, Telegram відновив роботу українських офіційних чатботів. Ворог все ще може створювати псевдоботів та ботів-двійників для поширення дезінформації та збору даних, тож рекомендовано використовувати інструмент для перевірки: dovidka.info/botcheker.

ОНОВЛЕНО 29 квітня, 15:10: Неназваний працівник Telegram повідомив Reuters, що вони заблокували чати «помилково».

«Сьогодні керівництво платформи Telegram необґрунтовано заблокувало низку офіційних ботів, які протидіяли військовій агресії росії проти України, в тому числі заблоковано «Головний бот розвідки». Це відбулось супереч правилам та публічним заявам, які керівництво Telegram публічно декларувало», — йдеться у повідомленні ГУР.

Водночас без перешкод працюють підробні російські боти, які маскуються під українські, щоб збирати дані. Розвідка закликає не користуватися ботами в Telegram та не передавати туди персональні дані.

«Ми вже відновлюємо роботу бота на інших платформах. Також досі доступні канали для звʼязку:

Офіційна пошта для зв’язку: [email protected]
Signal: +38 096 945 53 41
WhatsApp: +38 096 945 53 41»

Онлайн-курс "Нотації BPMN" від Laba.
Опануйте мову BPMN для візуалізації бізнес-процесів, щоб впорядкувати хаос у них.Після курсу ви точно знатимете, що саме обрати для розв’язання завдань вашого бізнесу.
Дізнатись більше

24 квітня власник Telegram Павло Дуров не вперше зазначив, що месенджер блокуватиме канали, які збирають інформацію для ведення бойових дій. Офіційно Telegram виступає проти використання своїх можливостей з воєнною метою.

«Ми все ще забороняємо акаунти та боти, які збирають координати для націлювання ударів або публікують пряму особисту інформацію із закликами до насильства. Ми не хочемо, щоб Telegram був інструментом для насильства — тому, будь ласка, повідомляйте нам про такі канали/ботів, якщо ви їх бачите».

У Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова кажуть, що блокування українських ресурсів у Telegram пов’язане не з критикою месенджера в Україні, як можна подумати, а з протидією росії українським зусиллям щодо блокування російських ресурсів в месенджері.

«Українській владі, зокрема і через залучення платформи Apple, вдалося знайти рішення щодо блокування російської пропаганди в ТГ. Звісно, це не сподобалося ФСБ і вони нагнули Дурова заблокувати те, що пов’язане з Україною. Перш за все з військовими діями. Логічно очікуючи, що частина суспільства сприйме це не як атаку з боку російських спецслужб, а за принципом “не варто було критикувати”. Дуже легко прораховується», — пише нардеп Ярослав Юрчишин.

Бот Міністерства цифрової трансформації України «єВорог» працював з перших днів російської повномасштабної військової агресії. Це був захищений канал передавання інформації, яким громадяни України, за наявності верифікації в «Дії», могли повідомляти інформацію про російських окупантів Силам оборони України. За даними міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, станом на березень 2024 року чатботом скористалися понад 570 тис. разів. Спеціалісти попередньо аналізували отриману інформацію на достовірність, а потім відправляли її військовим, розвідці або службі безпеки.

Дуров: Apple вимагає забанити деякі канали в Telegram для користувачів з українськими SIM-картами

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: