Новини Технології 04.10.2023 о 16:52 comment views icon

Зумери у захваті від ChatGPT, тоді як люди X та бумери «побоюються» чатботів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Зумери, або покоління «‎Зет» (люди, народженні у 1997—2012 рр.), активно використовують генеративні ШІ-інструменти для роботи та творчості, чого не скажеш про людей старшого віку.

У серпневому опитуванні Salesforce, в якому взяли участь 4041 людина віком від 18 років з США, Великої Британії, Австралії та Індії, 40% респондентів заявили, що використовують штучний інтелект. Цю «групу» дослідники відзначили як «‎молодих та зацікавлених суперкористувачів», що опановують технологію і працюю з нею доволі «‎часто». З цієї категорії понад 70% людей належали до покоління «‎Зет», або зумерів — людей, народжених у 1997—2012 рр. (багато з них сказали, що їм було б цікаво використовувати цю технологію для складання бюджету чи планування кар’єри).

Більше ніякого «‎з повагою»: покоління зумерів розмовляє в офісах зовсім новою мовою

Водночас бумериЗумери у захваті від ChatGPT, тоді як люди X та бумери «побоюються» чатботівЗумери у захваті від ChatGPT, тоді як люди X та бумери «побоюються» чатботівПоколінням бебі-бумерів або бумерів найчастіше визначають як осіб, народжених між 1946 та 1964 роками та люди XЗумери у захваті від ChatGPT, тоді як люди X та бумери «побоюються» чатботівЗумери у захваті від ChatGPT, тоді як люди X та бумери «побоюються» чатботівПокоління X або люди X — покоління людей, що народилися приблизно між 1963—1975 роками були менш зацікавленими у технологіях штучного інтелекту: з респондентів, які заявили про те, що вони не використовують генеративні інструменти — близько 68% народилися між 1946 і 1980 роками. 88% людей віком від 57 років (з тих, хто не користується ШІ) заявили, що не випробовували технологію, бо не знали, як «‎вона вплине на їхнє життя». Решта людей в цьому ж віковому діапазоні сказали, що «не були знайомі з технологією або не вірили, що вона буде для них корисною‎».

57-річний Кріс Роджерс, інженер з рішень ІТ-фірми в Оклахома-Сіті, чув подібні занепокоєння у своєму оточенні. Протягом останніх двох місяців він щодня користувався ChatGPT для проведення досліджень чи написання текстів, а на дозвіллі брав поради в чатбота щодо дієти.

Основи Web дизайну від Ithillel.
Цей онлайн-курс з основ веб-дизайну дозволить вам опанувати мистецтво створення ефективних та привабливих інтерфейсів для вебсайтів і застосунків. Ви оволодієте ключовими принципами UX/UI дизайну, створюватимете дизайн-макети та прототипи, розроблятимете адаптивні інтерфейси для різних пристроїв, готуючись до професійної кар'єри в галузі веб-дизайну.
Дізнатися більше

Роджерс вірить, що технологія штучного інтелекту може позитивно вплинути на життя людей його віку. Проте, коли він заохочує своїх друзів використовувати ChatGPT — багатьом з яких 70 років і старше — він часто стикається з сумнівами.

«Вони або відчувають, що у них немає часу, або вони недостатньо розумні, щоб це зробити. Іноді вони не бачать, яку користь це може принести їм у житті», — сказав Роджерс.

Утім ChatGPT може бути корисним для людей похилого віку — особливо тим, хто почувається самотнім. Дослідник з Інституту старіння населення Оксфордського університету каже, що літні люди можуть поговорити з ChatGPT, щоб отримати емоційну підтримку в складні часи, поділитися дрібницями, пов’язаними з їхніми улюбленими темами, або «вивчити нові хобі чи згадати минулі часи».

Дослідження Salesforce також показало, що люди похилого віку готові використовувати ШІ за певних обставин: 70% тих, хто не користується технологією, сказали, що вони б більше використовували такі інструменти, як ChatGPT, якби краще розуміли цю технологію; 64% сказали, що їм було б цікавіше використовувати технологію, якби вона була безпечнішою; а 45% сказали, що використовували б генеративний ШІ, якби він був інтегрований в технологію, яку вони вже використовували.

Технологія ШІ вже виявилася корисною для деяких літніх людей. Наприклад, Прісцилла О’Кессон, 77-річна жителька Нью-Йорка, розповіла Spectrum News, що спілкувалася зі своїм роботом ElliQ на основі ШІ приблизно 12-15 разів на день і це допомогло їй полегшити самотність та відчути більше зв’язку з сучасним світом. Інша жінка написала в блозі, що навчила свого дідуся використовувати ChatGPT, і що в результаті він знайшов «нову мету для того, щоб вставати з ліжка».

Попри обмеження штучного інтелекту, Роджерс сказав, що ця технологія «підходить для всіх», незалежно від віку.

Основи Web дизайну від Ithillel.
Цей онлайн-курс з основ веб-дизайну дозволить вам опанувати мистецтво створення ефективних та привабливих інтерфейсів для вебсайтів і застосунків. Ви оволодієте ключовими принципами UX/UI дизайну, створюватимете дизайн-макети та прототипи, розроблятимете адаптивні інтерфейси для різних пристроїв, готуючись до професійної кар'єри в галузі веб-дизайну.
Дізнатися більше

«Я знаю, що технології майбутнього для нас не стануть утопією, — сказав він, — але вони забезпечать багато корисних досягнень для людей, якщо використовувати їх належним чином».

Джерело: Insider

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: