Новини Україна 20.04.2023 о 10:36 comment views icon

Спалах над Києвом: точно не супутник NASA, найімовірніше — болід (метеор)

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Учора в небі над столицею приблизно о 22:00 спостерігалось загадкове кількасекундне світіння. Київська військова адміністрація відзвітувала, що спалах міг бути викликаний падінням супутника NASA. Спільноти космічних ентузіастів теорію заперечили й говорили про болід, тоді як у соцмережах почали жартувати про приліт прибульців. Так що ж це було?

Оновлено (14:50): Державна космічна агенція України повідомила, що ймовірно спалах було спричинено падінням метеора з потоку Лірид.

Ліриди — метеорний потік, джерелом якого є велика кількість пилу та дрібних уламків, залишених кометою C/1861 G1 (Татчер). У шлейф комети Земля потрапила 15 квітня 2023 року, а вийде 29 квітня. Пік зорепаду припадає на 21 квітня.

Ось кілька кадрів спалаху, які зняли очевидці:

Після загадкового світіння в небі, кияни припускали, що це черговий повітряний наліт росіян і успішна робота протиповітряної оборони, однак голова Київської військової адміністрації Сергій Попко у Telegram повідомив, що ППО не працювало. Він уточнив, що ймовірно, яскравий спалах був спричинений падінням супутника NASA.

Курс Розмовної англійської від Englishdom.
Після цього курсу ви зможете спілкуватись з іноземцями і цікаво розкажете про себе.
Приєднатися

Теорію про супутник одразу заперечили в спільнотах, присвячених космічній тематиці, а згодом з’явився офіційний коментар NASA. Дійсно, раніше цього тижня космічна агенція США оголосила, що знятий з експлуатації 300-кілограмовий супутник RHESSI знову увійде в атмосферу в середу (апарат для спостереження за сонячними спалахами був запущений на низьку навколоземну орбіту у 2002 році й виведений з експлуатації у 2018 році).

В коментарі виданню BBC Роб Маргетта з Управління комунікацій NASA сказав, що супутник все ще перебував на орбіті в той час, коли спостерігали спалах, він знову увійде в атмосферу Землі вночі. Агенція та Міністерство оборони США продовжують стежити за RHESSI.

На освітньому каналі Alpha Centauri заявили, що найімовірніше, об’єкт, який спалахнув у небі над столицею – болід чи, простіше кажучи, метеор (Метеор – це світлове явище, тоді як метеорит – тверде тіло космічного походження. Метеорит долітає до Землі, а метеор складається з найдрібніших частинок, які згорають при попаданні в атмосферу).

Версія Повітряних сил ЗС України:

Курс Розмовної англійської від Englishdom.
Після цього курсу ви зможете спілкуватись з іноземцями і цікаво розкажете про себе.
Приєднатися

Головний центр спеціального контролю Державного космічного агентства України написав, що в цей самий час їхні інфразвукові засоби зареєстрували «‎високоенергетичну акустичну подію», яка пов’язана із входом космічного тіла в щільні шари атмосфери.

Разом з тим соцмережам прийшлася до душі версія про НЛО та іншопланетян, тож ще до офіційних пояснень вони зарясніли мемами (хоча жартували й про супутник – але інший, той на який збирали всією країною).


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: