Новости Новости 15.12.2021 в 19:56 comment views icon

Комітет ВРУ підтримав законопроект №5798 про громадський контроль дорожнього руху за допомогою камер смартфонів (як працює застосунок dashcamUa)

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

Сьогодні, 15 грудня 2021 року, Комітет Верховної Ради з правоохоронної діяльності підтримав законопроект №5798 про запуск системи громадського контролю дорожнього руху. Це відбулося за ініціативи та сприяння української громадської організації dashcamUa, яка створила мобільний застосунок та спільно з МВС та профільним комітетом займалася підготовкою законопроєкту. Мета цього проєкту — докорінне зменшення кількості аварій та смертності на дорогах, збільшення прозорості роботи Національної поліції України.

Новий законопроєкт затвердить право поліції використовувати відео, зняті через мобільний застосунок, для спрощеної процедури виписування штрафів. У подібний спосіб поліція наразі опрацьовує дані з камер автоматичної фіксації порушень швидкісного режиму.

Як працює застосунок?

  • Смартфон із активним мобільним застосунком постійно записує 30-секундні відео в циклічному режимі. Коли минає 30 секунд, попереднє відео стирається, і починає записуватися нове.
  • Коли водій бачить на дорозі порушення, йому потрібно лише торкнутися екрана, щоб останнi 30 сек відео збереглися в застосунку. Пізніше користувач зможе швидко надіслати відео до поліції, вказавши номер автівки порушника та тип порушення.
  • Застосунок має кількарівневий захист від махінацій і фальсифікацій. Також dashcamUa підтримує відкритість даних, тож водіям доступна інформація про статуси всіх їхніх заяв, що були надіслані до поліції через застосунок.

Наразі застосунок працює в режимі активного тестування. За допомогою нього вже можна надсилати заяви. Також вже є випадки, коли за поданими через dashcamUa вiдео правопорушників притягували до відповідальності.

Зазначимо, що досі офіційний механізм подання й обробки заяв про порушення правил дорожнього руху (ПДР) та стягнення штрафів був складним, довгим і непрозорим через низку законних норм, які давали змогу поліції не розглядати подані заяви або не притягувати порушників до відповідальності. Погіршує ситуацію бюрократія й технологічна відсталість.

Курс Job Interview Crash Course від Enlgish4IT.
Отримайте 6 шаблонів відповідей на співбесіді, які ви зможете використовувати для структурування своїх відповідей. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Приєднатися

Після приняття нового закону подання до поліції відео з ознаками порушення ПДР через мобільний застосунок стане офіційним діджитал-інструментом громадського контролю дорожнього руху та одним із основних засобів відстеження порушень ПДР та стягнення штрафів.

Законодавчі зміни та сучасні технології зроблять механізм подання та обробки заяв максимально швидким і прозорим, адже працівникам поліції не потрібно буде запрошувати у відділок власника авто для ознайомлення з доказами порушення. Закон надасть змогу поліції одразу виписувати на ім’я власника автівки онлайн-постанову про накладення штрафу за порушення ПДР, зафільмовані на застосунок. А електронна заява надходитиме в поліцію вже сформована автоматично, тож працівнику поліції потрібно буде тільки перевірити та підтвердити її, і порушнику на телефон одразу надійде повідомлення про штраф.

У законопроєкті також чітко визначений перелік типів порушень, які можна буде зафіксувати за допомогою застосунку. Основна увага буде зосереджена на тих порушеннях, які призводять до численних жертв. Це, наприклад, проїзд на червоне світло, розвороти через подвійну суцільну лінію, порушення правил проїзду залізничних переїздів, а також ненадання переваги в русі автомобілю швидкої допомоги. Не будуть реєструватися порушення, для яких потрібне вимірювання (як-от перевищення швидкості чи водіння в нетверезому стані).


На думку розробників законопроекту основні переваги таких змін:

Курс Job Interview Crash Course від Enlgish4IT.
Отримайте 6 шаблонів відповідей на співбесіді, які ви зможете використовувати для структурування своїх відповідей. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Приєднатися
  • Невідворотність покарання. Неважливо, чи є на дорозі поліція або камери. Порушення ПДР бачать усі водії поруч, тому порушник буде покараний за те, що створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху.
  • Рівність перед законом усіх громадян. Неважливо, хто ти, якщо ти порушуєш ПДР. Якщо порушив депутат, поліцейський, міністр чи суддя, — ці люди повинні відповідати за свої дії так само, як і будь-який громадянин України.
  • Принцип прозорості. Інформація про порушення, яка передається через застосунок до поліції, захищена й відкрита. Заявник у реальному часі може відстежити статус та інші деталі щодо своїх заяв.
  • Мінімальні витрати. Система є повністю безкоштовною для всіх громадян. З боку держави потрібні будуть тільки мінімальні витрати на обробку даних від системи. Її можна запустити лише за один день та охопити всі дороги України.

«Україна має всі шанси стати світовим лідером безпеки на дорогах. Сучасні мобільні технології дають змогу швидко знизити кількість порушень, що призводить до зменшення кількості ДТП і жертв на дорогах. І все, що буде потрібно після ухвалення закону, щоб запустити процес докорінних змін, — просто користуватися додатком dashcamUa. І в результаті всі дороги України контролюватимуть самі ж водії 24/7», — прокоментував засновник проєкту Олексій Афонін.

Наразі також тестується автоматична система розпізнавання автомобільних аварій. А ще команда проєкту разом з Мінцифрою працює над функціоналом авторизації в dashcamUa через застосунок Дія. До проєкту можуть долучитися охочі розробники, які прагнуть зробити подорожі дорогами України безпечними та комфортними для всіх людей.

Зазначимо, що dashcamUa — це проєкт команди розробників безкоштовного мобільного застосунку, який перетворює смартфон водія на відеореєстратор. Завдяки цьому користувачі можуть фіксувати порушення ПДР і надсилати автоматично сформовану заяву до поліції онлайн швидко та зручно. Застосунок завантажили вже понад 25 тис. користувачів.

Джерело: dashcamUa 


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: