Новости Новости 02.04.2021 в 10:43 comment

ОНОВЛЕНО: Спільна заява ПриватБанку, Ощадбанку та Райффайзен Банку Аваль щодо врегулювання питання розміру комісії інтерчейндж та за еквайринг, Mastercard та Visa їх підтримали

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новостей

Українські банківські установи не полишають зусиль стримати депутатів ВРУ від прийняття необдуманих рішень, які можуть негативно вплинути на банківський сектор. Так, нещодавно НБУ виступив проти законопроекту №4364. Слідом за ним ініціативи законотворців розкритикував ПриватБанк. Нині відразу три банківські установи – ПриватБанк, Ощадбанк та Райффайзен Банк Аваль – виступили зі спільною заявою щодо спроб депутатів законодавчо врегулювати розмір банківських комісій.

Комісія інтерчейндж відносно споживчих платіжних продуктів

Зазначені банки працюють у сфері еквайрингу та готові докласти зусиль для зниження розміру комісії інтерчейндж (міжбанківська комісія) в Україні. У зв’язку з цим суб’єкти ринку мають намір звернутись до Антимонопольного комітету України з проханням надати висновок щодо можливих дій, спрямованих на зниження комісії інтерчейндж в Україні згідно з таким графіком:

Починаючи з 01.07.2021 01.07.2022 01.07.2023
Комісія інтерчейндж в Україні відносно споживчих платіжних продуктів, не більше (<=) 1,20% 1,00% 0,90%

Комісія за еквайринг

Що стосується розміру комісії за еквайринг, то учасники ринку будуть докладати зусиль для підвищення ефективності послуги торгового еквайрингу і зниження її вартості для торговців. Водночас вони наголошують на необхідності збереження в Україні вільного ринкового ціноутворення щодо комісії за еквайринг на принципах вільної конкуренції. При цьому неприпустимо регулювати розмір комісії на законодавчому рівні. Тому зазначені банки пропонують відкликати пропозиції до відповідних законопроектів, які передбачають встановлення граничного розміру такої комісії для учасників ринку.

Щодо просування безготівкових платежів

Також банки звертаються до Уряду та інших зацікавлених сторін з пропозиціями, які дозволять підвищити ефективність та зручність платіжних послуг для кінцевих споживачів, знизити їх вартість, а також призведуть до збільшення частки безготівкових розрахунків. Для цього пропонується:

English For Tech course.
Лише 7 тижнів по 20-30 хвилин щоденного навчання допоможуть вам подолати комунікативні бар'єри. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Дійзнайтеся більше
  1. Запровадження регулювання здійснення всіх платежів у безготівковій формі між компаніями/державою/державними установами з одного боку та громадянами України з іншого боку.
  2. Скасування вимог щодо безоплатного обслуговування зарплатних рахунків.
  3. Зниження встановлених обмежень щодо готівкових розрахунків у торговельній мережі.

Банки вважають, що зазначені наміри є найкращою альтернативою адміністративному регулюванню цін та відповідають принципам вільної ринкової економіки та добросовісної конкуренції.

ОНОВЛЕНО: Компанії Mastercard та Visa підтримали звернення банківських установ до українських органів влади.

«Mastercard підтримує ініціативу банківського сектору щодо ринкового поетапного зниження розміру міжбанківської комісії за проведення безготівкових розрахунків, інтерчейндж, в Україні. Такий підхід саморегуляції покликаний забезпечити подальший розвиток безготівкової економіки. Ми також підтримуємо залучення Антимонопольного комітету України до оцінки запропонованого підходу, щоби таким чином забезпечити прозорість та дотримання норм чинного законодавства щодо захисту конкуренції.

Протягом останніх років компанія Mastercard поетапно знижувала розмір комісій інтерчейндж на українському ринку. Ми готові приєднатися до запропонованої банківським сектором ініціативи, як тільки буде отримано схвалення від Антимонопольного комітету України.

Mastercard виступає за ринкові механізми ціноутворення відповідно до принципів ринкової економіки, що є в інтересах всіх учасників ринку та української економіки загалом», — заявляє компанія Mastercard.

Заяву схожого змісту зробила і компанія Visa:

«Visa висловлює підтримку ініціативі щодо поступового зниження розміру міжбанківської комісії (інтерчейндж) в Україні відносно споживчих платіжних продуктів, яка була представлена в спільній заяві найбільших банків України, а саме Ощадбанк, ПриватБанк та Райффайзен Банк Аваль.

Компанія Visa у всьому світі підтримує ринковий підхід до визначення ставки інтерчейнджу та вартості послуг еквайрингу відповідно до вимог законодавства про захист економічної конкуренції та наголошує на неприпустимості її регулювання в адміністративному порядку.

Visa віддана подальшій розбудові ефективної безготівкової економіки України разом з іншими представниками галузі, і очікує від Уряду України та зацікавлених сторін на подальшу підтримку і реалізацію заходів, спрямованих на усунення існуючих обмежень задля збільшення частки безготівкових розрахунків і розбудови прозорої, інклюзивної та ефективної фінансової системи країни.

Ми підкреслюємо важливість утримання від адміністративного регулювання і підтримуємо заклик відкликати пропозиції до відповідних законопроектів, які передбачають встановлення граничного розміру еквайрингової комісії та ставки інтерчейнджу.»

English For Tech course.
Лише 7 тижнів по 20-30 хвилин щоденного навчання допоможуть вам подолати комунікативні бар'єри. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Дійзнайтеся більше

Джерело: ПриватБанк

Продолжается конкурс авторов ИТС. Напиши статью о развитии игр, гейминг и игровые девайсы и выигрывай профессиональный игровой руль Logitech G923 Racing Wheel, или одну из низкопрофильных игровых клавиатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: