Новости Новости 09.12.2021 в 14:32 comment views icon

Vodafone та Ericsson протестували дистанційне керування електромобілем через мережу 5G

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

На машинобудівному заводі «Корум Світло шахтаря» (ДТЕК Енерго) у Харкові успішно протестували рішення для дистанційного керування транспортними засобами через мережу 5G — експеримент став частиною пілотного проєкту Smart Factory 5G.

Влітку Vodafone Україна спільно з ДТЕК Енерго, Ericsson та Corum Group запустили проєкт Smart Factory 5G — на машинобудівному заводі «Корум Світло шахтаря» у Харкові розгорнули приватну технологічну мережу (Private Network) зв’язку 5G, в яку наразі інтегруються мобільні пристрої, виробниче обладнання та системи віддаленого й автоматизованого управління.

Розроблена партнерами система дистанційного управлення на базі 5G, яка поки немає власної назви, дозволяє замінити традиційну виробничу лінію безпілотними візками, що програмуються під потреби конкретного підприємства, та суттєво оптимізувати процес виробництва та підвищує безпеку персоналу.

Через відеокамери електромобіля оператор віддаленого центру управління бачить повну HD- картину того, що відбувається навколо, а вбудований в електромобіль 5G-модем забезпечує високу швидкість обміну даними. Електромобіль реагує на команди оператора із затримкою лише 20 мілісекунд, або ж 0,02 секунди. Таким чином, оператор відчуває ефект безпосереднього керування так, ніби він перебуває за кермом транспортного засобу особисто, а не дистанційно.

Подібне рішення вже використовують на заводі концерну Daimler «Factory 56» у Зіндельфінгені, де до виділеної мережі 5G компанії Ericsson підключені ручні інструменти та безпілотні візки для
оптимізації процесу збирання автомобілів.

Основні переваги мереж 5G, які наразі активно розбудовуються мобільними операторами у різних країнах — це якраз менша затримка сигналу, більша пропускна здатність та збільшення кількості одночасних підключень. Ці показники є критично важливими зокрема й для технологій автономного водіння (а також сервісів потокової трансляції відеоігор, програм AR, телемедицини, екосистем smart city та інших областей).

Онлайн-курс "Бренд-менеджмент" від Laba.
Розберіться в комплексному управлінні брендом: від його структури до комунікації з аудиторією.Дізнайтесь принципи побудови бренд-стратегії, проведення досліджень і пошуку свого споживача.
Детальніше про курс

Наприкінці жовтня Vodafone, Huawei та Мінцифра запустили в UNIT.City демоцентр 5G Lab.

***

У серпні Кабмін відтермінував запуск 5G в Україні до липня 2022 року. Наразі Держспецзв’язку вивчає питання встановлення справедливої ренти, а законотворці готуються до запуску нового телеком-регулятора за пів мільярда гривень на заміну НКРЗІ.


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: