Думка Статті 28.09.2022 о 10:00 comment views icon

Флагмани на Android зовсім не топ або що не так із конкуренцією на ринку смартфонів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Операційна система Google Android еволюціонувала і зараз має вельми пристойний вигляд та хорошу стабільність. Найбільше можна похвалити версії «чистого» Android One і Android Go. В сучасному вигляді це досить хороша OS, не без недоліків, але назвати її поганою не можна. Та мова піде не про порівняння лише операційних систем. У цій темі зачепимо найбільші апаратні проблеми виробників смартфонів, нестерпні графічні оболонки з нав’язливим контентом та інші дрібні нюанси, що не дозволяють конкурувати із Apple.

Матеріал не вихваляє продукцію Apple, а лише вказує на наявну проблему і шахрайство (без перебільшення) маркетологів більшості виробників. Адже те, що ми маємо на ринку зараз виглядає як відвертий обман користувачів. Платити шалені кошти (1000+$) за техніку, що заледве конкурує із 3-4 річними iPhone, це принизливо. Тому фактами і беззаперечними доказами «поставимо на місце» найкращі телефони, що позиціонують себе як «убивці» iPhone.

Неконкурентні процесори Qualcomm, Mediatek, Exynos

Snapdragon 8 Gen 1, Mediatek Dimensity чи топові Exynos від Samsung – це вельми продуктивні чипи, які чудово конкурують всередині ринку Android техніки. Та коли мова заходить про Apple – тут жодних шансів. Всі флагманські продукти від «конкурентів» (якщо можна так назвати) яблучних процесорів мають вражаюче відставання у теоретичній та практичній продуктивності. Розглянемо кілька прикладів у синтетиці та реальних завданнях.

Флагмани на Android зовсім не топ або що не так із конкуренцією на ринку смартфонів

Слабка однопотокова продуктивність – важлива причина, чому Android здаються наскільки повільними після Apple. Навіть дешевий iPhone SE3 продуктивніший за найкращих представників SD 8 Gen 1 (Lenovo Y90, Motorola X30, Sony 1 III) на вражаючі 70% у Geekbench 5 Single Core Performance. Більшість завдань у мобільному телефоні залежать саме від потужності одного ядра (на комп’ютерах майже те саме). Навіть у багатоядерному тесті жодних шансів для найпотужніших SoC Qualcomm. Тому різниця між Apple A15 Bionic та Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 не є конкурентною. Є ще Mediatek Dimensity 8100, але там ще більше сліз: одноядерна продуктивність на рівні iPhone 8.

Соромно найсучаснішим розробкам 2021-2022 років конкурувати із продукцією 5-6-річної давності. Це абсолютно різні продукти із різним рівнем швидкодії. Такого поганого балансу ми не спостерігали навіть у часи застою AMD (2009-2016), коли Intel взяла майже весь ринок в руки.

У кінці статті короткими тезами виділимо найголовніші проблеми Android-смартфонів і чому Apple є ультимативним вибором у сегменті дорогих телефонів. А зараз перейдемо до real-world продуктивності.

Бізнес англійська.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

В браузері Apple iPhone опрацьовують сторінки в кілька разів швидше за своїх ровесників із світу Android. Різниця між найкращими представниками з чипом Snapdragon складає 200-300%. Рівняти за продуктивністю актуальний Android Flagship vs iPhone те саме, що сказати: AMD Ryzen 3 3300X конкурент Intel Core i5-12600K (ні). Обидва процесори хороші, але коли Ryzen 3 3300Х продавали б по ціні 12600K, то чи не змінилась би ваша думка? Ось схоже із Android телефонами за 800-1000+$. Дані взяті із відомого першоджерела. Враховані різноманітні веб-бенчмарки від різних виробників, щоб раптом фанатичні любителі Android не сказали: «Це фейк!». В браузері ми проводимо чимало часу, отож це досить важливий показник.

Galaxy S22 Ultra (топова модель 2022 року) старається, але заледве може наблизитись до швидкодії iPhone XS. Дорожчий, новіший, повільніший за Apple 4-и річної давності: Snapdragon 8 Gen 1 – це серія для справжніх «переможців по життю» (сарказм).

Коли мова заходить про енергоспоживання, то ситуація стає ще гіршою. Топові чипи Qualcomm споживають чимало. Як наслідок виділяється більше тепла і CPU скидає частоти (це тротлінг на мові комп’ютерних знавців). Особливо це помітно у вимогливих мобільних іграх чи кодуванні відео.

Флагмани на Android зовсім не топ або що не так із конкуренцією на ринку смартфонів

Проблема тротлінгу стосується багатьох телефонів із дорогими процесорами. Платимо за 100% продуктивності, а отримуємо 55-60%

Бізнес англійська.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

Більшості користувачам комп’ютер чи навіть ноутбук уже є зайвим електронним мотлохом в хаті. Тому сценаріїв повної утилізації процесора на телефоні стає дедалі більше. Для прикладу: Apple iPhone 13 Pro Max показує найкращий результат автономності із найменшим об’ємом батареї і при цьому на 40-60% продуктивніший за будь-який флагман Samsung, Xiaomi, Asus, Sony, Motorola, Huawei тощо.

Флагмани на Android зовсім не топ або що не так із конкуренцією на ринку смартфонів

Джерело: Mrwhosetheboss

А як щодо ціни? На ринку є iPhone SE3 доступний смартфон, який при значно меншій вартості, у всіх важких сценаріях обходить удвічі дорожчих флагманів Android. Звісно, на ціну впливає екран та камери, тому будемо брати до уваги версію iPhone 13 Pro/ProMax щоб вирівняти цінове співвідношення. Більше того, є чимало смартфонів дорожчих за iPhone останньої моделі. Дорожчі, значно повільніші, із не надто доброю підтримкою ПЗ і ще безліччю недоліків.

Флагмани на Android зовсім не топ або що не так із конкуренцією на ринку смартфонів

Апаратні чи програмні недоліки

Можна довго розмовляти і про камери та рівняти якість знімків. Будь-які телефони, iPhone 14 чи Samsung S22 насправді досі знімають жахливо відносно дешевої дзеркальної камери 2005-2009 року випуску з недорогим об’єктивом. Вони конкурують лише між собою неабияк завдячуючи суб’єктивному сприйняттю цих фото/відео. Насправді були випадки, коли відомі видавництва проводили експерименти і видавали фотографії з дешевих Android смартфонів за знімки із найдорожчих флагманів. І переважна більшість людей були задоволені якістю.

За гарного освітлення важко буде відрізняти фотографії, бо телефони стали надто хорошими в цьому плані, навіть бюджетні. Недостатня кількість світла – це інша справа. Цікавий факт, що Apple є винятком і не оплачує Youtube блогерам рекламу своїх телефонів. Якість фото Apple iPhone є стабільно високою і % вдалих фото все ж вищий ніж у інших виробників.

На фото Xiaomi 12S Ultra vs iPhone 13 Pro Max

Samsung Galaxy S22 Ultra, Xiaomi 12S Ultra, Sony 1 III фотографують чудово, їхні камери на рівні останніх iPhone. Дуже красиві фото можна зробити із мінімальними зусиллями, але кількість вдалих знімків буде значно меншою. Більшу частину роботи в камерах телефонів виконує штучний інтелект, який складає зображення із кількох камер, корегує кольори, розмиття та безліч інших параметрів.

І заради справедливості, АІ у Apple працює коректніше і власнику не доведеться переробляти фото тому, що «погано розвинутий штучний інтелект» не вміє визначати де потрібно зробити ефект «боке» чи сфокусувати. Автор поганих  знімків переробить їх потім на більш вдалі, а чи хочеться цього в смартфоні, що коштує як вживаний Daewoo Lanos в гарному стані? Наразі різниця між середняками Android і флагманами надто низька (майже у всьому), щоб задивлятись на дорогий сегмент смартфонів з цією ОС.

Флагмани на Android зовсім не топ або що не так із конкуренцією на ринку смартфонів

А як щодо якості збірки і компонентної бази? Більшість флагманів Android зібрані точно так же як і їх ультра дешеві браття. Виробники досі використовують коаксіальні кабелі з початку 2000-х, що укладені у колію на боковій панелі. Розбірка Xiaomi 12S Ultra дає відсилки до комп’ютерного світу із АТХ платами, де потрібно підключати передню панель, так ще й з кольоровими проводами.

На противагу, без перехвалювань, Apple iPhone має більш продуману ергономіку та розумне розміщення компонентів. Все дуже стисло але у вільному доступі для демонтажу. Міфи про погану ремонтопридатність Apple стосуються лише майстрів локального рівня, які оперують одним 80 ватним паяльником і ржавими плоскогубцями. Насправді їхня техніка чудово піддається розбірці та заміні компонентів. iPhone не лише є більш досконалими апаратно відносно своїх конкурентів (по ціні), а й виглядають так, наче це зібраний продукт високого класу.

Знявши задню кришку Xiaomi за 100$, а потім за Xiaomi 1000$ важко буде зрозуміти де дешевий продукт, а де преміальний. Адже в обох випадках маємо хаотичне розміщення і непродуману ергономіку елементів, в той час коли у Apple рай для перфекціоніста.

Флагмани на Android зовсім не топ або що не так із конкуренцією на ринку смартфонів

Якість збірки відбивається на надійності пристрою. Жоден iPhone після 6S так і не вдалось знищити під час перевірки «Bend-Test» (тест міцності корпусу). Більшість сучасних дешевих смартфонів проходять це випробування без пошкоджень, але флагман One Plus 10 Pro за 30 000 гривень не зміг.

На фото One Plus 10 Pro та One Plus 10T

Проблемні оболонки Android

Android швидко розвивався і станом на 2022 являє собою відносно стабільний та повноцінний продукт. Розробниками реалізовано багато корисних функцій та покращена стабільність роботи. Чистий Android One найкращий представник серед усієї сімейки вдалих (і не дуже) оболонок. Саме виробники смартфонів із своїми фірмовими сервісами є виною багатьох проблем і ненависті користувачів. Наразі лише кілька брендів випускають телефони із чистою версією системи. В основному це Google Pixel, Motorola, Nokia, OnePlus (із невеличкими змінами) та декотрі моделі ZTE. Та все гаразд лише доки ми не порівняємо із iOS, про що згодом.

Флагмани на Android зовсім не топ або що не так із конкуренцією на ринку смартфонів

Такі ж компанії як Xiaomi, Huawei, Oppo, Vivo та ще дюжина «копіпастерів» вирішили піти іншим шляхом. Вони всі є послідовниками навантажених і громіздких оболонок від Samsung і нав’язують свої непотрібні сервіси. Покупець POCO X4 Pro отримує в подарунок більше 60-ти (вдумайтесь у цифру) сміттєвих програм класу «Bloatware». Відносно чиста оболонка порівняно із MiUI, насправді засмічена до критичного рівня відразу з коробки. У флагманів з своїми фірмовими оболонками така ж сама ситуація.

Флагмани на Android зовсім не топ або що не так із конкуренцією на ринку смартфонів

Факт реклами у дешевому смартфоні з MIUI не є жахливим. Складається враження, що це компенсація за низьку ціну і гарні характеристики. Все ж більшість Xiaomi мають відносно нормальний рівень збірки і апаратну начинку, що уже непогано за такі гроші. Але власник флагману Xiaomi 12S Ultra за 1000$ також буде переглядати рекламу на своєму ультра-дорогому телефоні. Вони показують рекламні оголошення у багаточисленних програмах і пунктах меню в елітній моделі. Це є густий і соковитий плювок користувачам прямо в обличчя. Багато дорогих телефонів оснащають 120Гц дисплеями, але «рвані» анімації інтерфейсу цілком псують приємний досвід від 90-120Гц екранів. Після 144Гц монітору на ПК смартфони з 120Гц зовсім не відчуваються такими ж плавними. Власники ігрових ноутбуків чи комп’ютерів це відразу помітять.

Флагмани на Android зовсім не топ або що не так із конкуренцією на ринку смартфонів

Флагмани на Android зовсім не топ або що не так із конкуренцією на ринку смартфонів

Проблеми із сенсором, що носять програмний характер – дуже поширене явище для ультра дорогих Android-смартфонів з безрамковими дисплеями  

Пару слів про оперативну пам’ять та екрани. Більшість моделей Android смартфонів з 8-16Гб ОЗП не вміють нею розпоряджатись. Ми платимо за те, щоб браузер перезавантажувався разом із сторінкою після кількох перемикань між програмами. Це не вина апаратного забезпечення, а проблема невмілого використання пам’яті системою. У Android One таке трапляється дещо рідше, тому смартфонам Pixel, Motorola, Nokia величезне дякую. В таких телефонах анімації плавніші, стабільніша робота з оперативкою і відсутня левова частка багів.

Флагмани на Android зовсім не топ або що не так із конкуренцією на ринку смартфонів

Опитування було видалено через кілька годин після публікації. Навіть фанати Xiaomi ненавидять MiUI.

Висновки

Android впевнено займає свою долю бюджетних та середньобюджетних смартфонів. Вони витіснили інші операційні системи і не мають аналогів. Це чудова система із безліччю програм, простим інтерфейсом. Більшості достатньо смартфону за 200 доларів, який буде легко «переварювати» соціальні мережі, більшість казуальних ігор, серфінг в Інтернеті тощо. За цю ціну їх важко критикувати, бо вони виконують свою роботу і відпрацьовують кожну гривню. Та коли ми обираємо між Apple iPhone та черговим флагманом Android, то уже стає дивно від самого факту схожої вартості. Адже те, що пропонують виробники Samsung, Sony, Xiaomi, Asus, Huawei, Motorola починає здаватись справжнім знущанням із своїх споживачів. За ідентичну вартість ми отримуємо лише гігантський багаж недоліків, вражаюче швидке знецінення девайсу з часом, моральне та програмне застарівання уже через два роки.

Флагмани на Android зовсім не топ або що не так із конкуренцією на ринку смартфонів

Станом на 2020 рік більше половини елітних смартфонів – це Apple. І з кожним роком яблучна компанія лише зростає в цьому напрямі (з 47% в 2019 до 62% в 2022). Luxury Android вимирає з дуже очевидних причин.

Підсумуємо головні причини чому будь-який актуальний Apple iPhone стоїть на 3 голови вище за найдорожчі флагмани з ОС Android:

  • На 40-60% продуктивніший процесор та графічний прискорювач (Snapdragon 8 Gen 1 2022 року випуску заледве знаходиться на рівні Apple A13 Bionic 2019 року);
  • Принципово краща апаратна побудова, вищий рівень якості збірки та увага до деталей (схемотехніка, ергономіка, матеріали);
  • Підтримка і оновлення ОС більше 6-8-и років (у Android максимум 2 роки оновлення ядра системи, 3 роки оновлення безпеки);
  • Кращий RAM-management (навіть із 8-16Гб ОЗП програми на Android часто перезавантажуються, коли iPhone із 6Гб ОЗП справляється краще);
  • Досконаліше програмне забезпечення ключових функцій: стабілізація відео, фото розмиття «боке», менше системних збоїв у програмах третіх сторін, плавність системних анімацій тощо;
  • Значно кращий рівень автономності при максимальній продуктивності і повільніша деградація батареї (подякуймо швидким зарядкам, та продовжуймо наївно вірити, що вони не мають впливу);

Флагмани на Android зовсім не топ або що не так із конкуренцією на ринку смартфонів

Той випадок, коли навіть Apple не перебільшує потужність своїх чипів. Усі ARM аналоги на 3-4 роки позаду

Усі ці флагмани мали б місце на ринку, якби коштували не більше 50-60% від того, що за них просять зараз. А так, ми бачимо кризу елітних Android телефонів і розквіт Apple. Ми перейшли у ту фазу технологічної гонки, коли все помінялось місцями. Раніше жартували, мовляв маркетологи продають Apple, а не інженери. Зараз же навпаки. Технологічна складова (апаратна та програмна) у дорогих мобільних телефонів з Android знаходиться на дуже низькому рівні відносно своїх «конкурентів». І ці флагмани продаються не дешевше останніх моделей iPhone. Маючи умовну тисячу доларів, покупка Apple буде значено розумнішим вибором ніж, для прикладу,  Xiaomi 12S Ultra, адже останній за 1 рік знеціниться майже на 40-50%, не отримуватиме оновлення ОС уже через 2 роки (або скоріше) тощо. І це не враховуючи усіх недоліків та шаленої різниці продуктивності, що ми перерахували в цьому об’ємному матеріалі.

Флагмани на Android зовсім не топ або що не так із конкуренцією на ринку смартфонів

Дешеві смартфони – єдина причина популярності Android

Якщо ви уже є власником елітного Android смартфону, то не варто розчаровуватись. Декотрі люди умисно купують щось таке, що допоможе їм виділитись (наприклад смартфони з розкладними екранами тощо). І такій категорії людей неважливо, що їх пристрій в момент релізу відразу відноситься до категорії «далеко не найкращий», а головне, що він не такий як у всіх. Дедалі рідше можна побачити дорогі Android флагмани в руках у користувачів. Apple впевнено йде до монополії у цьому ціновому сегменті, та ми все ще сподіваємось на відновлення конкуренції, як ще було 9-10 років назад. Вдалих вам покупок і завжди обирайте техніку відповідного бюджету з розумом.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: