Огляди Книги 03.05.2024 о 14:00 comment views icon

«Голлі» Стівен Кінг: король повернувся

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/04/photo_2024-04-01_11-27-50-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/04/photo_2024-04-01_11-27-50-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/04/photo_2024-04-01_11-27-50-3-96x96.jpg

Павло Чуйкін

Заступник головного редактора, керівник відділу оглядів

«Голлі» Стівен Кінг: король повернувся

У видавництві «КСД» вийшов новий роман культового американського письменника Стівена Кінга «Голлі». Це окрема історія про Голлі Гібні — одну з головних персонажок трилогії «Містер Мерседес», а також роману «Аутсайдер». Я вже прочитав цю новинку, а нижче ділюся враженнями. А їх тут ну дуже багато.

«Голлі» Стівен Кінг: король повернувся
«Голлі»
440 грн.

Плюси:

цікавий сюжет зі знайомими героями та відмороженими антагоністами; Кінг знову міксує жанри, хоч основним і є детектив; чудове оформлення; гарний яскравий форзац

Купити в КСД

Мінуси:

в Кінга точно є романи краще; для знайомства з «Голлі» потрібно прочитати усі попередні книжки з персонажем Голлі Гібні

Купити в КСД
9/10
Оцінка ITC.ua

«Голлі» / Holly

Автор Стівен Кінг
Перекладачка Ольга Захарченко
Видавництво КСД
Мова Українська
Кількість сторінок 608
Обкладинка Тверда
Рік видання 2024
Розмір 135×205 мм
Сайт bookclub.ua

Детектив Голлі Гібні виснажена, а ще її ОКР серйозно випробовує пандемія COVID-19. Але до агенції «Що впало, те пропало» звертається жінка на ім’я Пенні Дал з проханням розшукати її зниклу доньку. Починаючи копати це діло Голлі виходить на пару стариганів-професорів Родні та Емілі Гаррісів. Вони живуть у затишному будинку, займаються справами місцевого університету, а у вільний час викрадають людей та роблять з ними жахливі речі. Чи зможе героїня впоратися з цим, або її чекає участь жертви?

Якщо тогорічна «Казка» пана Кінга була для поціновувачів фентезі, то «Голлі» явно сподобається тій частині фанатів письменника, які полюбляють детективи та трилери. Також тут важливо бути в курсі попередніх книжок Кінга, а саме трилогії «Містер Мерседес» («Містер Мерседес», «Що впало, то пропало», «Кінець зміни»), роману «Аутсайдер» та повісті «Якщо кров тече» з однойменної збірки.

Згадані вище романи не просто рекомендація, а обов’язково для прочитання, бо без цієї бази немає сенсу братися за «Голлі». Адже вам не буде знайома ні сама героїня, ні інші персонажі, ні багато описаних тут подій та спогадів, які автор дуже часто вставляє з вказаних вище романів.

«Голлі» — класичний детектив Кінга з нахилом у саспенс, психологічний горор та містику. Правда, на відміну від того ж «Аутсайдера» чи інших творів серії фантастичного, чи надприродного тут немає взагалі.

Маємо напружену розповідь зі знайомими героями, які автор розкриває з нових сторін, а ще додає їм нові великі шмати біографії. Книга легко тече крізь читача, а наявні 600 сторінок пролітають мов навіжені.

Курс-професія "Junior Data Analyst" від robot_dreams.
Комплексний курc для всіх, хто хоче опанувати нову професію з нуля.На прикладі реальних датасетів ви розберете кожен етап аналізу даних.
Програма курсу і реєстрація

75 річному Стівену Кінгу знову вдалося написати товстезну цікавезну книгу, яка якщо й не заслуговує бути серед найкращих його творів, то точно знаходиться десь поруч. Звісно, її недоліком є прив’язка до інших творів письменника, що точно відсіче частину читачів. Бо їм, як мінімум буде треба знати минулі романи, а частина просто навіть не захоче за це братися.

Голлі

Однією з головних героїнь цих творів є Голлі Гібні. Як бачимо, пан Кінг вирішив виділити їй окремий роман, бо як він зізнався ніколи не міг відпустити цього персонажа. Спочатку Голлі мала буди епізодичною героїнею в «Містер Мерседес», але стала важливою частиною трилогії, потім з’являлася й надалі, поки не «вкрала цілу книгу».

Для мене Голлі Гібні це акторка Джастін Лупе з телесеріалу «Містер Мерседес». І хоч він мені подобається значно менше, ніж мінісеріал «Аутсайдер», але саме це втілення Голлі для мене є кращим, ніж Синтія Еріво в «Аутсайдері». Річ у тім, що у Синтії вийшла занадто стерильна Голлі, а Джастін Лупе зіграла саме ту Голлі, яка описана в трилогії — жінку з ОКР, яка має багато проблем із соціальною взаємодією і талант до розслідувань.

Стівен Кінг не тільки створює чудові історії, а й наповнює їх проблемами сучасності. Усе це змушує читачів із захопленням гортати сторінки. Бо вони наче й в іншому всесвіті, але він такий реалістичний та знайомий. Також це дає максимальне розуміння поглядів чи відчуттів людей, які це читають. Так «Голлі» наповнена пандемією COVID-19, її заперечуванням неадекватними трампістами, політикою самого Трампа та її наслідками. Звичайно, це максимально близько американцям, але й з нами, українцями, це теж перегукується.

Письменник, як завжди, зачепив певну неадекватну частину населення США, бо у відгуках на Amazon чи Goodreads з’явилися одинички та двійки, відверті образи письменника. Цього разу від трампістів та антиваксерів. Вони закидають Кінгу вплетення в його роман політики та злободенних проблем. Мовляв, ми хочемо просто гарну історію, а ти нам тут розказуєш про свою нелюбов до Трампа та неадекватність антиваксерів.

Курс-професія "Junior Data Analyst" від robot_dreams.
Комплексний курc для всіх, хто хоче опанувати нову професію з нуля.На прикладі реальних датасетів ви розберете кожен етап аналізу даних.
Програма курсу і реєстрація

Напевно, ці люди взагалі не читали романи Стівена Кінга, бо його погляди та його роздуми про ті чи інші нагальні проблеми США та людства постійно вигулькують в усіх його творах. Він писав про залежність від смартфонів, про продажних політиків, про наслідки холодної війни та ядерне безумство, про безмежне споживацтво сучасних поколінь, про алкоголізм, наркоманію, расизм тощо.

Голлі

Як і усі інші твори письменника «Голлі» наповнена безліччю відсилань до попкультури: тут є згадки про серіал «Озарк», про фільми «Криваво-червоне небо» та «Принцеса-наречена», є обговорення Netflix та смартфонів. Також письменник не гребує давати завуальовані, та не дуже, посилання на інші свої романи. Вони теж є частиною попкультури, а ще просто приємно зрозуміти натяк чи згадку про того, чи іншого персонажа, подію або сюжетний хід.

Як і «Казка, «Голлі» отримала чудову обкладинку, що знов мені подобається більше, ніж оригінальна. Так, вона зроблена за її мотивами, але точно яскравіша в усіх сенсах. Також «КСД» продовжує гарні чудові форзаци, які доповнюють приємні візуальні враження від книжки.

Висновок:

«Голлі» — яскравий та сучасний детектив від Стівена Кінга, що змушує гортати сторінки та не відриватися, поки історія не завершиться. Товстезна книжка поглинається за лічені дні, а зі знайомими героями не хочеться розлучатися. Приємно, що їм додали великих шматків біографії та нових важливих ліній розвитку. Також це книжка без усього фантастичного, хоч мотиви горору тут є, як і фірмовий саспенс короля жахів.

Вам обов’язково треба прочитати «Голлі», якщо подобається трилогія «Містер Мерседес», роман «Аутсайдер» та збірка «Якщо кров тече». Але якщо ви це не читали, то доведеться знайомитися, бо без цієї бази немає сенсу братися за новий роман.

Купити в КСД

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: