Статті Статті 17.10.2022 о 13:00 comment views icon

Іспанія передала Україні ППО MIM-23 HAWK: як воно буде захищати наше небо

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg

Ірина Тесленко

Автор статей

13 жовтня стало відомо, що Україна отримала чотири установки ППО HAWK. Міністр оборони України Олексій Резніков розповів про передачу озброєння у мережі Twitter, де подякував міністерці Оборони Іспанії Маргариту Роблес за швидку відповідь на український запит. 

Питання надання систем ППО Україні стало ще гострішим після масованого ракетного обстрілу 10-го жовтня. Міністр Оборони України у своєму твіті зазначив, що необхідність передачі систем захисту від російських ракет є пріоритетним питанням не тільки для України, а й всього світу. У ЗМІ наголошують, що під час нещодавньої зустрічі “Рамштайн 6” західні партнери домовилися про збільшення підтримки України, а сама зустріч, за словами Президента України Володимира Зеленського, була “доволі продуктивною”. Розглянемо як допоможе оборонятися від повітряних загроз передана зброя та які можливості цієї системи. 

Характеристики ППО MIM-23 HAWK

MIM-23 HAWK – це зенітно-ракетний комплекс середньої дальності виробництва американської компанії Raytheon Technologies. На озброєні армії США ця ЗРК з’явилася ще у 1959 році, але мала кілька глобальних модифікацій. За даними щорічного огляду військових потенціалів Збройних сил країн світу Military Balance 2021 на озброєнні Іспанії знаходиться 38 одиниць Hawk Phase III. Ця версія є передостанньою модифікацією даного ЗРК. Відповідно до цих даних будемо розглядати характеристики саме цієї версії комплексу. 

Взагалі MIM-23 HAWK розроблявся як комплекс для знищення літаків, а вже потім модернізувався для протидії ракетам. У Сполучених Штатах був замінений на систему MIM-104 Patriot у 1994 році, а повністю знявся з озброєння у 2002 році, коли на заміну прийшов переносний ЗРК FIM-92 Stinger. 

Особливістю ЗРК на етапах розробки стала можливість працювати над ураженням маловисотних цілей. Під час першого випробування комплекс показав свою ефективність в знищенні повітряних цілей на висотах менше ніж 30 метрів. 

Інші особливості ракет комплексу HAWK стосуються їх методу наведення, а саме напівактивного радарного способу. Це зумовлює і конструкцію комплексу, який складається не тільки з пускової установки та командного пункту, а й з трьох радарів – оглядового, маловисотного і радара підсвітки цілей. Ймовірність знищення захопленої ракетами цілі складає 85%. Дальність виявлення цілей досягає 100 км, а дальність знищення – до 50 км. 

Воркшоп "PR + AI: Рисерч, Креатив, Контент" від Skvot.
Навчіться адаптувати потенціал АІ під задачі піарника. Корисні тулзи, яким можна делегувати рутину, генерувати свіжі ідеї для контенту і піар-стратегій.
Дізнатись більше

MIM-23 HAWK

Якщо розглядати іспанську версію Improved Hawk Phase III, то в ній оглядова РЛС представлена імпульсним радаром AN/MPQ-50 з дальністю виявлення цілей до 100 км, маловисотна РЛС – AN/MPQ-62, а РЛС підсвітки цілі AN/MPQ-61. Кількість радарів підсвітки значно впливає на роботу ЗРК, адже це напряму пов’язано з кількістю цілей, які одночасно може знищити комплекс. Стандартною схемою є використання двох радарів AN/MPQ-61, кожний з яких обслуговує три пускові установки М192 з трьома зенітними ракетами на кожній. Є варіанти використання трьох пускових установок і навіть дев’ять.

Пускова установка М192 виглядає як три з’єднані відкриті напрямні, які розміщуються на рухомій платформі. Зміна кута піднесення здійснюється за допомогою гідравлічного приводу, а поворот платформи – за допомогою приводу, розміщеного на причепі. Там же встановлена електронна апаратура управління приводами, що забезпечує наведення ракет та апаратура підготовки ракет до пуску.

MIM-23 HAWK

Ракети MIM-23B є найбільш відомою частиною ЗРК. Це ракети з “Х”-подібним розташуванням аеродинамічних поверхонь з осколково-фугасною бойовою частиною. Дальність знищення цілей складає до 45-50 км та до 20 км за висотою, швидкість ракети 2,4 Маха. 

Воркшоп "PR + AI: Рисерч, Креатив, Контент" від Skvot.
Навчіться адаптувати потенціал АІ під задачі піарника. Корисні тулзи, яким можна делегувати рутину, генерувати свіжі ідеї для контенту і піар-стратегій.
Дізнатись більше

Характеристики ракети MIM-23B:

Вага 590-630 кг
Маса боєголовки 54-74 кг
Довжина 5,08 м
Діаметр 0,37 м

 

Для розгортання ЗРК Hawk вимагає 45 хвилин, а для переведення у похідний режим – 30 хвилин. Серед головних недоліків називається низька мобільність. 

Роль HAWK у протиповітряній обороні України

Хоч HAWK і знятий з озброєння у великій кількості країн, все ж залишається перевіреним рішенням, яке було основним ЗРК за часи Холодної війни. Завдяки великій популярності комплекс точно не буде мати проблем з дефіцитом боєприпасів. А в найновіших модифікаціях ще залишається на озброєнні у кількох країнах. Найновіша версія Hawk XXI включає сучасний радар AN/MPQ-64 Sentinel, який використовується у системі NASAMS. Саме комплекс Hawk XXI на сьогодні стоїть на озброєні турецької армії. 

MIM-23 HAWK

Варто розуміти, що HAWK був основою протиповітряної оборони Сполучених Штатів до появи MIM-104 Patriot. А це означає, що Україна отримує ЗРК, яке захищало американське небо за часи не менш напруженого протистояння з Радянським союзом.

До прикладу, коли Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний у Телеграмі подякував полякам за допомогу, він повідомив кількість збитих дронів-камікадзе. “За дві доби розрахунків зенітного ракетного дивізіону було збито 9 з 11 БПЛА “Шахід-136”, – наголосив Валерій Залужний. При цьому варто відзначити, що ЗСУ збивають дрони-камікадзе за допомогою радянських ракет. І якщо наші військові здатні захищатися від іранських дронів наявною зброєю, то будь-яка нова ЗРК точно зможе підсилити захист нашого неба.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: