Огляди Пристрої 11.09.2023 о 15:00 comment views icon

Огляд Acer Swift Go 14: ще одна альтернатива MacBook чи черговий «прохідняк»?

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Огляд Acer Swift Go 14: ще одна альтернатива MacBook чи черговий «прохідняк»?

Компактний ноутбук на всі випадки життя – Acer Swift Go 14 позиціює себе як універсальне рішення для фотографів, студентів, програмістів та казуальних користувачів. Та в реальних умовах не все так радісно, як в рекламних брошурах, тому розповімо не лише про переваги, а й про нюанси з якими зіткнеться кожен власник Acer Swift Go 14 (в нашому випадку версія SFG14-71-55RW). Протестували ноутбук в робочих завданнях, виміряли рівень шуму, енергоспоживання, нагрів, зіграли в кілька невимогливих відеоігор та оцінили екран.

Огляд Acer Swift Go 14: ще одна альтернатива MacBook чи черговий «прохідняк»?
Acer Swift Go 14
від 32 000 грн.

Плюси:

якісний екран, об’ємний звук і хороша веб-камера, продуктивне і збалансоване начиння

Купити в Rozetka

Мінуси:

крихка конструкція верхньої частини, тугі завіси, значні втрати одноядерної продуктивності в автономному режимі

Купити в Rozetka
7.5/10
Оцінка ITC.ua

Технічні характеристики Acer Swift Go 14

Технічні характеристики Acer Swift Go 14 SFG14-71-55RW
Екран 14″ 2240×1400 IPS 60 Гц
Процесор Intel Core i5-1335U
Оперативна пам’ять 16 ГБ DDR5 4800 МГц
Накопичувач 512 ГБ PCI-E 4.0
Відеокарта Intel Iris Xe G7 80EUs
Безпровідні інтерфейси Bluetooth v5.2, Wi-Fi 6E
Провідні інтерфейси 2x Thunderbolt 4, 2x USB A, HDMI, 3.5 mm
Блок живлення 65 Вт Type C
Акумулятор 50 Вт*год
Вага 1.3 кг
Розміри 313x218x15 мм

Комплектація

Заводський комплект максимально скромний, як і саме пакування. Втім, це лише на користь для покупця – дорога коробка була б все одно за його гроші. Всередині сам ноутбук, блок живлення Type C 65 Вт (нерозбірний) та трохи паперової документації.

Зауважте, що операційна система в комплект не входить, встановлювати OS користувачу доведеться самотужки.

Зовнішній вигляд, інтерфейси Acer Swift Go 14

Приємний класичний дизайн сподобається більшості користувачів. Розчарувати можуть хіба що чисельні наклейки, які псують візуальне враження. Корпус металевий. Зібраний непогано, за винятком рамки екрана. Під час протирання дисплея серветкою можна побачити як легко матриця прогинається і залишає зазори між рамкою.

Матеріали приємні, ноутбук не відчувається дешево. Поверхня майже не брудниться і не збирає відбитки пальців. Кришка відкривається важко, тест «на MacBook» не проходить.

Права сторона має слот для карт пам’яті, 3.5 мм jack, USB Type A та роз’єм для замка Kensington Lock. Зліва маємо два USB Type C, HDMI та ще один Type A. Звісно, всі порти швидкісних стандартів Thunderbolt та USB 3.2 Gen1.

Онлайн-курс "Excel та Power BI для аналізу даних" від robot_dreams.
Навчіться самостійно аналізувати й візуалізувати дані, знаходити зв’язки, розуміти кожен аспект отриманої інформації та перетворювати її на ефективні рішення.
Детальніше про курс

Крім цього є модулі Bluetooth 5.2 та Wi-Fi 6E. Швидкість безпровідного Інтернет-з’єднання хороша, ноутбук ловить сигнал з невеликими втратами.

Клавіатура, тачпад

Невеличка клавіатура в стилі Apple і середнього розміру тачпад себе непогано проявили. Клавіші мають підсвічування, в міру тихі, з хорошою ергономікою. Неприємним може бути хіба що момент зі спареними стрілками, та це аргумент далеко не для всіх.

Звісно, вимогливим користувачам хотілося б тачпад більшого розміру, та це не є критичним недоліком. Сама сенсорна панель працює добре, чутлива, приємна на дотик, підтримує жести.

Дисплей, камера, звук Acer Swift Go 14

Ноутбук оснастили 14-дюймовим IPS екраном з матовим покриттям. Роздільна здатність 2240х1400 досить нетипова, щільність пікселів висока, враховуючи невеличку діагональ. Яскравість лише 300 кд/м2, зате хороше колірне охоплення.

Перевірили точність передавання кольорів з допомогою колориметру і були приємно вражені. Дисплей реалістичний, підійде для редагування фото, обробки відео та просто для приємного споживання контенту.

Онлайн-курс "Excel та Power BI для аналізу даних" від robot_dreams.
Навчіться самостійно аналізувати й візуалізувати дані, знаходити зв’язки, розуміти кожен аспект отриманої інформації та перетворювати її на ефективні рішення.
Детальніше про курс

Кути огляду хороші, а матове покриття допомагає боротись з сонячними променями вдень. Також приємно здивував низький рівень яскравості, на мінімальному рівні підсвічування чорний колір дуже темний, майже без сіризни, яка так властива IPS матрицям.

Звук DTS об’ємний, хоча динаміків лише 2 шт. Звучання, суб’єктивно, хороше, в міру гучне. Те саме стосується Quad HD вебкамери – це рідкість, коли ноутбук не розчаровує якістю вбудованої вебки.

Робоча продуктивність

Огляд Acer Swift Go 14: ще одна альтернатива MacBook чи черговий «прохідняк»?

Попри, здавалося б, енергоефективний процесор Intel Core i5-1335U отримуємо сильне зниження швидкодії в автономному режимі. В деяких сценаріях втрата продуктивності складала більше 50%, що неприпустимо багато для ноутбуків такого класу.

Особливо це відчувається в браузері, від акумулятора ноутбук вже не такий блискавичний. Цікаво й те, що Acer Swift Go 14 позиціює себе як віддалений аналог Apple MacBook, який працює повністю без втрат в будь-яких сценаріях. Також є чимало інших ноутбуків з економними x86 процесорами, які не страждають від подібних проблем.

Огляд Acer Swift Go 14: ще одна альтернатива MacBook чи черговий «прохідняк»?

Сам по собі процесор Intel Core i5-1335U непоганий, але таке сильне просідання одноядерної продуктивності неприпустимо. Можна було б пробачити зниження частоти при повному завантаженні всіх ядер, але не економію енергії в тестуванні Single Core.

Потужності Acer Swift Go 14 вистачає для рендеру невеликих сцен в Corona та Blender на процесорі, адже інтегрована графіка Intel Iris Xe відмовилася повноцінно працювати в такому режимі. Втім, бенчмарки Geekbench Open CL та Vulkan показали гарні результати, цієї iGPU буде достатньо для невимогливих відеоігор.

Огляд Acer Swift Go 14: ще одна альтернатива MacBook чи черговий «прохідняк»?

Підсистема пам’яті складається з 16 ГБ 4800 МГЦ DDR5 ОЗП і 512 ГБ SSD стандарту PCI-E 4.0. Оперативки достатньо, накопичувач швидкий і об’єму цілком достатньо, до пам’яті в цьому ноутбуці не причепитись.

Ігрова продуктивність Acer Swift Go 14

Огляд Acer Swift Go 14: ще одна альтернатива MacBook чи черговий «прохідняк»?

Невимогливі хіти минулих років або кіберспортивні проєкти під силу Acer Swift Go 14. Грати можна як від акумулятора, так і від блока живлення з комфортною частотою кадрів. Цей лептоп не позиціює себе як ігрове рішення, але він все ще здатен вгамувати апетити невимогливих геймерів та любителів казуальних забавок.

Зауважимо, що Acer Swift Go 14 має високу роздільну здатність екрану (трохи менше Quad HD) і тестування проводилось саме за таких умов. Опустившись до 1080p чи 900p (що все ще комфортно для 14 дюймів) отримаємо значно кращі результати, впираючись в можливості процесора в онлайн іграх.

Автономність, охолодження, енергоспоживання

Огляд Acer Swift Go 14: ще одна альтернатива MacBook чи черговий «прохідняк»?

Заряджається Acer Swift Go 14 менш як за дві години з використанням заводського адаптера. В найбільш інтенсивному режимі (відеоігри) батарея тане на очах і за півтори години ноутбук вимкнеться. Та це нетиповий сценарій використання такого лептопа.

Перегляд 4K відео на YouTube протягом 5+ годин і робота в текстових редакторах 7 годин 30 хв – чудовий результат. Зауважимо, що тестування проводилось з максимальним рівнем підсвічування екрана. В економному режимі можна з легкістю отримати 9-11 годин роботи ноутбука, залежно від сценаріїв використання.

З розетки ноутбук споживає 70 Вт, якщо рівень акумулятора менше ніж 80%. Потім цей показник падає до 25 Вт і продовжує знижуватись в міру зарядженості батареї. Стрес-тест AIDA 64 показує невелике споживання пристрою в межах 30-32 Вт. Процесор швидко нагрівся і почав скидати частоти.

Огляд Acer Swift Go 14: ще одна альтернатива MacBook чи черговий «прохідняк»?

При цьому ноутбук досить тихий, рівень шуму помірний, працювати з ним відносно комфортно. На робочому столі (бездіяльність пристрою) вентилятори вимикаються і система охолодження працює в пасивному режимі.

Зате корпус добряче нагрівається, можна знайти місця на радіаторі з температурою 60 градусів. Над клавіатурою дещо холодніше, в межах 30-45 градусів.

Ціни та конкуренти Acer Swift Go 14

Огляд Acer Swift Go 14: ще одна альтернатива MacBook чи черговий «прохідняк»?

Acer Swift Go 14 доступний в кількох конфігураціях, модель з Intel Core i5-1335U та 16/512 ГБ неофіційно продається за 32 000 грн. Це непогана ціна серед конкурентів, розглянемо кілька найбільш очевидних аналогів.

Apple MacBook Air 13 2020 M1 майже не має прямих альтернатив завдяки неймовірно вдалому процесору. Репутація цієї моделі говорить сама за себе. Ціна 43 000 грн за версію 8/256 ГБ.

Asus ZenBook 14 UM425QA – непоганий варіант для любителів начиння AMD. Компактний 14-дюймовий ноутбук з хорошою автономністю. Ціна 32 000 грн.

Lenovo ThinkPad L14 Gen 4 оснащений хорошим процесором AMD Ryzen 5 7530U Pro, хоча має значно слабший за характеристиками екран. Ціна 33 500 грн.

Висновок:

Acer Swift Go 14 – нічим не примітний ззовні, але хороший ноутбук, який відпрацьовує свої гроші. Виробник зберіг непоганий баланс характеристик, автономності, якості збірки (за деякими винятками) та ергономіки. Попри це ноутбук однозначно не підійде для всіх, адже може розчарувати прискіпливих користувачів.

Не найкращий механізм відкривання, не дуже надійна конструкція кришки екрана і надто сильне просідання швидкодії від акумулятора – все це змусить задуматись потенційного покупця над вибором. Єдине, на що власник Acer Swift Go 14 не буде ніколи жалітись – розкішний звук та хороша 2K Web-камера.

Він все ще достатньо продуктивний для невимогливих відеоігор, легко впорається з офісною роботою та чудово підходить для редагування фото завдяки екрану з реалістичними кольорами. Acer Swift Go 14 легко знайде покупців, та зробити велику базу відданих фанатів йому буде непросто.

Купити в Rozetka

Висловлюємо подяку компанії Acer за наданий для огляду ноутбук Acer Swift Go 14


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: