Огляди Огляди 06.09.2022 о 10:00 comment views icon

Огляд Asus Zenfone 9: маленький телефон, що кращий за iPhone 13 Mini

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/kozlovskaya_uwp_avatar_thumb-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/kozlovskaya_uwp_avatar_thumb-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/kozlovskaya_uwp_avatar_thumb-96x96.jpg

На сайті XDA-Developers вийшов огляд нового флагману Asus Zenfone 9. Автор статті Бен Сін каже, що цей маленький смартфон краще, ніж iPhone 13 Mini. Переклали огляд та вибрали з нього найважливіше.


Серія Zenfone не завжди була маленькою. Ще пару років тому у Zenfone 7 і Zenfone 7 Pro був 6,7-дюймовий екран. Але це не стосується тогорічного Zenfone 8. У спеціалістів Asus було завдання випустити пристрій шириною менше ніж 70 мм. Чому саме ця цифра? Саме такою є максимально комфортна відстань, щоб працювати з телефоном однією рукою. Можливо, саме через цю характеристику майже всі технічні видання називали його найкращим серед невеликих Android-смартфонів: нічого іншого не спадає на думку.

А от Zenfone 9 значно цікавіший: чудовий дизайн, покращена основна камера з мініатюрною системою стабілізації, абсолютно новий флагманський чіп Snapdragon. Тому він сподобається не лише поціновувачам невеликих пристроїв, а й тим, хто шукає флагман за хорошою ціною: його стартова ціна — 699 доларів.

До речі, я не думаю, що Zenfone 9 для тих, хто шукає «маленький телефон Android». Вважаю, що це найкращий компактний смартфон, навіть якщо брати до уваги пристрої Apple.

Asus Zenfone 9

Начиння та дизайн

  • 5,9-дюймовий екран дозволяє працювати однією рукою, але він не занадто маленький (якщо порівнювати з екраном iPhone 13 Mini);
  • Візуально привабливіший за Zenfone 8;
  • Дуже хороший час автономної роботи як для невеликого телефону.

Asus Zenfone 9

Інженери Asus нещодавно зазначали, що створити компактний флагман у 2022 році набагато складніше, ніж десять років тому, бо топові мобільні компоненти займають все більше місця. Наприклад, чіп Qualcomm Snapdragon 8 Plus Gen 1, який використовують в Zenfone 9, на 10% більший за торішній Snapdragon 888, а система камери Zenfone 9 на 40% більша за систему Zenfone 8.

Курс Full-stack розробки від Mate academy.
Станьте Full-stack розробником з нуля. Mate academy дає комплексні знання і навички для розробки повноцінних веб-рішень — від візуальної частини до серверної логіки. Ви освоїте технології, щоб створити власний проєкт від а до я — без допомоги інших.
Ознайомитися з курсом

Asus Zenfone 9

Але попри це, Zenfone 9 за розміром та вагою фактично не відрізняється від Zenfone 8. Його розміри — 146,5×68,1×9,1 мм, а вага — 169 г. Дотягнутись великим пальцем до верхніх кутів трохи незручно, але це, в принципі, і не потрібно. Немає ніякої потреби робити свайп з верхнього правого кута (чого не скажеш про iPhone).

Такі розміри смартфона стали можливі тому, що інженери Asus використали полікарбонатну (пластикову) задню кришку (вона легша за скляну, яка була минулого року) і трохи іншу форму для пристрою.

Маленький, але не зовсім крихітний

Я взагалі-то прихильник великих телефонів, де зручно дивитись контент чи кадрувати фотографії. Одним словом, я готовий на незручності заради більшого екрана. Але 5,9-дюймовий дісплей Asus Zenfone 9 — це ідеальний маленький телефон: все, що менше, уже незручно. Якщо порівняти з 5,4-дюймовим екраном iPhone 13 Mini, то там вам буде некомфортно використовувати сучасні застосунки. Наприклад, соцмережі: вони усі передбачають багато фото, які не надто подивишся на такому екрані.

Asus Zenfone 9

Пластикова кришка насправді хороша

Мені подобається ця полікарбонатна задня кришка. На ній у верхньому лівому куті розміщено два великі об’єктиви. Ще є трохи тексту та дивні позначки-стрілки, що, однак, не псує загальний вигляд. У мене була модель звичайного чорного кольору, але є і більш цікаві варіанти — блакитний та червоний.

Курс Full-stack розробки від Mate academy.
Станьте Full-stack розробником з нуля. Mate academy дає комплексні знання і навички для розробки повноцінних веб-рішень — від візуальної частини до серверної логіки. Ви освоїте технології, щоб створити власний проєкт від а до я — без допомоги інших.
Ознайомитися з курсом

Asus Zenfone 9

Краї алюмінієвого корпусу трохи скошені (не так, як у iPhone 12 або 13) тому кути тактильно не викликають неприємних відчуттів. Збоку справа є сенсорна панель та 3.5 роз’єм для навушників. Я давно використовую Bluetooth, але деякі користувачі скаржились на відсутність цього порту і їх почули.

Екран

Щодо технічних характеристик: 5,9-дюймова OLED-панель Zenfone 9 з частотою 120 Гц трохи не дотягує до рівня інших флагманських екранів високого класу. Екран Zenfone 9 не є панеллю LTPO, тому ми маємо обирати між частотою оновлення 60 Гц, 90 Гц або 120 Гц (або дозволити телефону автоматично перемикатися); роздільна здатність 1080×2400 містить менше пікселів, ніж екрани WQHD+, а максимальна яскравість 800 ніт не надто вражає у порівнянні з екранами Galaxy S22 Ultra або iPhone 13 Pro. Але пам’ятаймо, що Zenfone 9 коштує на 30-40% дешевше, ніж усі інші телефони, які я щойно згадав.

Asus Zenfone 9

Інші апаратні компоненти

Asus Zenfone 9 працює на процесорі Qualcomm Snapdragon 8 Plus Gen 1. Він вирізняється дуже хорошою енергоефективністю. Це, у поєднанні з батареєю на 4300 мАг, забезпечує напрочуд довгий час автономної роботи як для невеликого смартфона. На iPhone 13 Mini та Pixel 4a я не міг працювати цілий день, а на Zenfone 9 іноді таке вдається. У комплекті є зарядний пристрій, заряджати можна на максимальній швидкості 30 Вт. Бездротової зарядки немає.

Є варіанти з оперативною пам’яттю об’ємом 8 або 16 ГБ і вбудованим сховищем місткістю 128 або 256 ГБ. У мене було 16 ГБ, але думаю, що і на 8 продуктивність не погіршилась би.

Камери

  • Основна камера 50 Мп, з мініатюрною системою стабілізації дійсно створює більш якісні відео;
  • Кольори іноді можуть бути занадто контрастними;
  • Ультраширока камера не погана.

Asus Zenfone 9

Система подвійної камери Zenfone 9 складається з основної (ширококутної) камери 50 МП із діафрагмою f/1.9 і ультраширокої камери 12 МП. А ще є мініатюрна тривісна система стабілізації, що дає чудові результати. Звісно, не варто очікувати чудес: це не стабілізатор у справжній камері, він не усуне коливання повністю. Але він дійсно стабілізує краще, ніж звичайна OIS система. Власне, ось приклад на відео, як працює стабілізація у Zenfone 9:

https://www.youtube.com/watch?v=Bo_oVGwEbG

Кілька моїх висновків: є деяка компенсація тремтіння, що виникло внаслідок руху телефону вперед-назад; я отримую неймовірно хороші панорамні знімки (навіть тримаючи телефон однією рукою). Але рух вгору-вниз все одно видно, особливо коли підійматися сходами. Вночі стабілізація працює дещо гірше. Але загалом я дуже задоволений відеозаписом.

Фото нерухомих предметів

Коли освітлення хороше, світлини з основної камери мають чудовий вигляд: яскраві кольори, відмінна різкість та трохи справжнього боке.

Але вночі мені доводиться завмирати, інакше знімки були розмиті. Результат вечірньої прогулянки з друзями був таким: понад 100 фото, з них на 25 були розмиті об’єкти. Контраст кольорів також іноді занадто сильний.

Такі ж враження і щодо ультраширокої камери та камери для селфі: цілком непогані, але програють дорожчим флагманським телефонам. Ультраширока камера дає чудовий результат вдень, але при слабкому освітленні на фото забагато шуму та низька різкість. Якщо я знімаю селфі в цих умовах, то є великий шанс, що обличчя буде розмите.

Програмне забезпечення

  • Багато жестів для швидкого доступу;
  • UI дизайн дуже зручний для використання однією рукою;
  • Швидкий смартфон.

Zenfone 9 працює під керуванням Android 12 із ZenUI від Asus. Мені подобається, що є можливість налаштовувати різні варіанти для виконання завдань. Наприклад, уже згадану раніше сенсорну панель можна налаштувати, щоб вона виконувала певні дії, коли ви свайпаєте, або ж кнопка живлення може виконувати певні завдання при довгому чи подвійному натисканні. Подвійним торканням можна заблокувати екран, а зробити знімок екрана можна, провівши трьома пальцями вниз по екрану.

Смартфон дуже добре підходить для роботи однією рукою. Наприклад, застосунки в теці відкриваються в нижній частині екрана, тому до них можна легко дістатися великим пальцем. Дуже логічно, але чомусь більшість брендів не подумало про це. Наприклад, Apple довелося зробити Mini занадто маленьким, щоб компенсувати те, що iOS незручно використовувати однією рукою

Продуктивність та час автономної роботи

  • Snapdragon 8 Plus Gen 1 дуже енергоефективний;
  • Це один із найплавніших пристроїв, які я тестував будь-коли.

Asus Zenfone 9 — один із перших смартфонів із абсолютно новим Snapdragon 8 Plus Gen 1 від Qualcomm. Snapdragon 8 Plus Gen 1 має вдосконалений процесор Qualcomm Kryo з основним ядром Cortex-X2 з тактовою частотою 3,2 ГГц, трьома продуктивними Cortex A710 з тактовою частотою 2,8 ГГц і чотирма ефективними Cortex A510 з тактовою частотою 2,0 ГГц. Qualcomm стверджує, що оновлений CPU на 10% швидший за процесор Snapdragon 8 Gen 1, і забезпечує на 30% кращу енергоефективність.

Термін роботи батареї та зарядка

Asus Zenfone 9 оснащений батараєю 4300 мАг. Менший екран та ефективніший чіпсет дає можливість досить довго працювати без підзарядки: я користувався смартфоном близько 8 годин. Якщо ви робите багато фото чи відео, то матимете близько 5-6 годин екранного часу.

Asus Zenfone 9

Як на мене, у цього смартфону чи не найкращі показники, якщо порівнювати з іншими цього ж покоління. На знімку екрана вище — цілий день використання телефону, коли я провів більшу частину дня на вулиці.

Чесно кажучи, я не був у захваті від можливостей автономної роботи пристроїв з Snapdragon 8 Gen 1. А от Snapdragon 8 Plus Gen 1 значно кращий у цьому плані.

Єдина проблема, з якою я зіткнувся під час роботи від батареї та заряджання, — це непостійний час заряджання. А, ще те, що відсутня бездротова зарядка. Я використовував офіційний зарядний пристрій: потрібно було більше години, майже півтори. Я спробував використати зарядний пристрій на 65 Вт від Asus ROG Phone 6 Pro, але отримав такий самий результат.

Asus Zenfone 9

Чи варто купляти цей смартфон

Варто, якщо:

  • Вам потрібен смартфон, яким можна легко користуватися однією рукою;
  • Ви знімаєте багато фото та відео і вам важлива хороша стабілізація;
  • Хочете отримати фактично флагманський телефон, але за хорошою ціною.

Не варто, якщо:

  • Вам потрібна камера, яка добре працює і вдень, і вночі;
  • Вам подобається функція наближення для фото;
  • Вам важко читати дрібні тексти (в такому разі зручніше використовувати більший телефон).

Якщо коротко, то Asus Zenfone 9 — найкраща компактна модель на сьогодні. Але навіть якщо розмір не має для вас значення, то у Zenfone 9 є ще одна перевага: чудова ціна. За 699 доларів ви отримуєте Snapdragon 8 Plus Gen 1, покращену систему стабілізації та яскравий екран.

Особливості:

  • Snapdragon 8 Plus Gen1;
  • Дуже малий за розміром;
  • Gimbal система камери.

Плюси:

  • Дуже зручно працювати однією рукою;
  • Gimbal система камери справді працює;
  • Швидке та інтуїтивно зрозуміле програмне забезпечення.

Мінуси:

  • Немає зум-об’єктива;
  • Немає бездротової зарядки;
  • Кольори на головній камері не завжди коректні.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: