Огляди Пристрої 27.02.2023 о 10:00 comment views icon

Огляд корпуса MSI MPG Quietude 100S – затишна і тиха АТХ резиденція

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Огляд корпуса MSI MPG Quietude 100S – затишна і тиха АТХ резиденція

Вибір корпуса для стаціонарного комп’ютера може здатись легкою справою, але насправді в цій категорії комплектуючих є чимало нюансів. Сьогодні розглянемо корпус MSI MPG Quietude 100S, який має чим здивувати. Попри товстий метал, якісну шумоізоляцію та матеріали, а також симпатичний зовнішній вигляд він має помітні недоліки, пов’язані з ергономікою.

4
Оцінка ITC.ua
Плюси: товстий метал, якісна збірка, шумоізоляція, регульоване підсвічування, планка підтримки відеокарти, фільтри для пилу, тихий вентилятор.
Мінуси: ергономіка деяких елементів, кольорова проводка передньої панелі, завищений цінник

Комплектація корпуса MSI MPG Quietude 100S

Корпус запакований в недорогу картонну коробку без кольорових зображень. Всередині все надійно упаковано: хороший ущільнювач вбереже корпус від неохайних вантажників Нової Пошти.

Паперової документації мінімум. Присутня стандартна паперова інструкція для збірки та підключення контролера. Той, хто хоч раз збирав системний блок, не матиме жодних труднощів із MSI MPG Quietude 100S.

Огляд корпуса MSI MPG Quietude 100S – затишна і тиха АТХ резиденція

Корпус складається з кількох основних елементів. Скляна бокова кришка тримається на металевих завісах, а інша сторона «глуха» і закручується болтами. Верхня кришка магнітна, зроблена з товстого металу (як і весь корпус).

Огляд корпуса MSI MPG Quietude 100S – затишна і тиха АТХ резиденція

Передня панель розбирається в кілька рухів. За лицевою кришкою знаходиться решітка-фільтр. Ще один додатковий фільтр (з магнітами) можна поставити для водяного охолодження.

Воркшоп "PR + AI: Рисерч, Креатив, Контент" від Skvot.
Навчіться адаптувати потенціал АІ під задачі піарника. Корисні тулзи, яким можна делегувати рутину, генерувати свіжі ідеї для контенту і піар-стратегій.
Дізнатись більше

Болтів не пожаліли: їх достатньо для будь-якої системи та після завершення збирання у користувача залишиться ще чимало запасних. А от комплектних стяжок може не вистачити, якщо не розраховувати все до ідеалу.

Зовнішній вигляд та ергономіка

Корпус класу Mid-Tower, досить важкий (9.8 кг) і має розміри 475 x 231 x 490 мм. В комплекті йде один кулер MEG SILENT GALE P12, провід якого був неохайно підвішений. Та ми це виправимо, адже тут є чимало місця для укладки проводки.

Велика кількість довгих кабелів від корпусної панелі (для керування вентиляторами і підсвічуванням) неабияк заважатимуть під час кабель-менеджменту. Чи вартує воно того? Скоріш за все так, адже користувач отримає синхронізоване підсвічування всього комп’ютера, а також контроль над вентиляторами.

У MSI MPG Quietude 100S вміститься будь-яка відеокарта. Компактна Radeon RX 7900 XTX виглядає крихітною в цьому кейсі, місця вистачить для графічних адаптерів довжиною до 380 мм.  Те ж стосується і охолодження процесора. Любителі повітряних кулерів можуть впевнено ставити найбільші моделі (до 175 мм).

В загальному ергономіка непогана, за винятком кількох проблемних місць. Найбільше претензій до корпуса з’явиться у тих, хто досі використовує багато жорстких дисків. Тут лише 2 місця для 3.5 дюймових накопичувачів, та повноцінно користуватись можна лише одним місцем.

Воркшоп "PR + AI: Рисерч, Креатив, Контент" від Skvot.
Навчіться адаптувати потенціал АІ під задачі піарника. Корисні тулзи, яким можна делегувати рутину, генерувати свіжі ідеї для контенту і піар-стратегій.
Дізнатись більше

Перший диск легко установлюється в пластикову шухляду, яку зручно виймати. Але щоб поставити інший доведеться знімати цілу металеву поличку. Тут виникає ще одна проблема – вона розташована посередині, що досить близько до блока живлення. Жорсткі кабелі обов’язково впиратимуться у верхній диск. Навіть власники модульних БЖ зіткнуться із труднощами за такого сценарію.

Здивували кольорові Audio проводи передньої панелі. Виробнику зовсім трохи не вистачило чорної ізоляції, щоб цілком сховати різнобарвні дротики. Це не є проблемою, але точно не пасує для корпуса такого класу. Хотілося б трохи більше перфекціонізму за таку вартість.

Передня (тобто верхня) панель має клавіші регулювання підсвічуванням і обертами вентиляторів. Тут же розмістились порти USB 3.2 (один з яких Type C), аудіо роз’єми 3.5 мм, LED індикатори та клавіша увімкнення.

Охолодження корпуса MSI MPG Quietude 100S

Є місце під встановлення водяного охолодження будь-якого розміру. Його можна розмістити вище материнської плати або на передній панелі. Ніхто не виключає, що власник використає дві «водянки» (для відеокарти та процесора).

Використали скромну в енергетичному плані конфігурацію (на базі Ryzen 9 7900), тому перевіримо як показує себе процесор з AMD Wraith Prism, та референсна відеокарта RX 7900 XTX в такому корпусі. Тестувати будемо в закритому та відкритому положенні бокової кришки. Додаткові вентилятори відсутні, крім того, що йшов в комплекті з корпусом – MEG SILENT GALE P12.

Протестували Ryzen 9 7900 в Cinebench R23. Теплопакет 90 Вт, частота на всіх 12 ядрах трималась в межах 4.2-4.4 ГГц. Боксовий кулер AMD Wraith Prism впорався зі своєю роботою, хоча й трохи гудів. Процесор нагрівався до 65-70 градусів. Материнська плата MSI B650 Carbon Wi-Fi легко “переварює” такий ЦП і нагрівалась до 38-45 градусів.

Реальні замірювання пірометром підтвердили інформацію з датчиків в AIDA. Найбільше шуму було від охолодження процесора, адже частота обертання знаходилась в межах 1600-2000 об/хв. Різниця в шумі між закритою і відкритою боковою кришкою досить значна.

Конкуренти

Вибір корпуса – не дуже просте завдання. Основа зводиться до візуального сприйняття і базових характеристик, таких як габарити та місця для охолодження. Потім уже користувач оцінює решту параметрів. Під критерії «конкурентів» MSI MPG Quietude 100S підпадає надто багато моделей.

Ось деякі з них:

MODECOM AMIRANI 3800 грн

Asus TUF Gaming GT301 3800 грн

be quiet! Pure Base 500DX 4999 грн

NZXT H510 Flow 4200 грн

Цей список можна було б продовжити ще на два добрі десятки Midi Tower блоків з нижнім розміщенням БЖ, товстим металом, загартованим склом та продуманим охолодженням.

Висновок:

Корпус MSI MPG Quietude 100S не розчарує свого власника, якщо той раніше не користувався преміальними корпусами вищого класу. Ця модель має надто багато не гірших, але дешевших конкурентів. Фанатам бренду він однозначно сподобається і красиво впишеться в симбіоз логотипів MSI на всіх комплектуючих.

Також може бути дивною претензія щодо відсіку 3.5 дюймів для HDD, але більш дешеві моделі NZXT не мають таких проблем. Ергономіка корпуса далеко не ідеальна, та натомість є чимало переваг: матеріали якісні, метал товстий, бокова і верхня кришки на магнітах, пилеві фільтри, місця під кріплення охолодження будь-якого типу, а всередині багато простору. Сюди легко влізе найбільша відеокарта, водяне охолодження на 3 вентилятори чи широкі материнські плати.

Трішки задертий цінник не робить його гіршим, але змусить задуматись над потенційною покупкою. Якби не деякі нюанси з ергономікою і ціна у 3500 грн, то це був би ідеальний вибір для тихого і сучасного ПК, а наразі заслужена, все ще висока оцінка 4/5.

Висловлюємо подяку компанії MSI за наданий для огляду корпус MSI MPG Quietude 100S


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: