Огляди Пристрої 18.09.2023 о 15:00 comment views icon

Огляд Nokia G42: недорогий і збалансований смартфон з «чистою» Android 13

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Огляд Nokia G42: недорогий і збалансований смартфон з «чистою» Android 13

Чергове поповнення в сімействі недорогих смартфонів – Nokia G42 долучається до боротьби за ощадливих покупців, які хочуть отримати максимум за свої гроші. Новинка робить акцент на високому рівні ремонтопридатності, Android 13 в оригінальному вигляді та балансі начиння. Протестували Nokia G42 в реальних умовах використання, важких бенчмарках, відеоіграх, оцінили якість екрана, камер, виміряли автономність та порівняли з конкурентами.

Огляд Nokia G42: недорогий і збалансований смартфон з «чистою» Android 13
Nokia G42
7551 грн.

Плюси:

майже нульовий тротлінг процесора, хороша автономність, «чиста» OS Android 13 і тривалі оновлення, високий рівень ремонтопридатності

Купити в Click.ua

Мінуси:

камера нереалістично передає кольори, невисока швидкість вбудованого накопичувача

Купити в Click.ua
8.5/10
Оцінка ITC.ua

Технічні характеристики Nokia G42

Технічні характеристики Nokia G42
Діагональ 6.56 “
Роздільна здатність 1612х720
Тип матриці IPS
Частота оновлення 90 Гц
Процесор Snapdragon 480+ 5G
ОЗП 6 ГБ
ПЗП 128 ГБ
Основна камера 50 + 2 + 2 МП
Передня камера 8 МП
Основний порт USB Type C 2.0
Аудіо порт mini-Jack (3.5 мм)
Акумулятор 5000 мАг
Потужність заряджання 20 Вт
Розміри 165×75.8×8.55 мм
Вага 194 г

Комплектація Nokia G42

Смартфон має мінімальний комплект, до якого входить лише кабель Type-C, паперова документація та скріпка для SIM-карт. Запаковано все в коробку з перероблених матеріалів, на якій є згадка про те, що людям варто дбати про екологію.

Блока живлення немає, а кабель Type C з двох сторін, тому майбутньому власнику цього телефону доведеться придбати відповідний адаптер. Nokia G42 заряджається з потужністю до 20 Вт.

Зовнішній вигляд, інтерфейси

Nokia G42 нічим не виділяється серед сучасних недорогих смартфонів. Розміри досить великі, як і рамки навколо екрану. Корпус пластмасовий, відчувається і виглядає дешево, особливо після скляних і металічних флагманів. Втім, за цю вартість в магазині важко знайти щось краще.

Захисту від вологи немає (IP52), смартфон краще берегти від попадання в воду. Виробник зробив акцент на ремонтопридатності Nokia G42 – телефон легко розібрати в домашніх умовах, наче в старі добрі часи.

Редакція ITC перевіряла схожий смартфон і те, як він піддається ремонту людині без досвіду в детальному огляді Nokia G22. Модель Nokia G42 має схожу конструкцію і її так само просто полагодити, зробивши модульну заміну зламаного компонента.

Основи Web дизайну від Ithillel.
Цей онлайн-курс з основ веб-дизайну дозволить вам опанувати мистецтво створення ефективних та привабливих інтерфейсів для вебсайтів і застосунків. Ви оволодієте ключовими принципами UX/UI дизайну, створюватимете дизайн-макети та прототипи, розроблятимете адаптивні інтерфейси для різних пристроїв, готуючись до професійної кар'єри в галузі веб-дизайну.
Дізнатися більше

Огляд Nokia G22: унікальний бюджетний смартфон, який ремонтується в домашніх умовах

Виробник не пожалів FM-модуль, та для його використання потрібно під’єднати провідні навушники, які працюватимуть в ролі антени. Підходять будь-які моделі, адже тут встановлено 3.5 mm jack. Знизу розміщений USB Type C порт версії 2.0.

З правого боку клавіші регулювання звуку і кнопка блокування, яка має вбудований сканер відбитків пальців. Спрацьовує він непогано, але для швидкого визначання краще просканувати той самий палець 2 рази.

Екран, зв’язок

Дисплей діагоналлю 6.56 дюймів має роздільну здатність 1612х720р, частота оновлення до 90 Гц. В налаштуваннях є можливість вибрати частоту оновлення, змінювати колірну температуру тощо. Виробник заявляє про яскравість до 560 ніт, що схоже на правду

Під прямими сонячними променями смартфон себе непогано проявив. Запас яскравості достатній. Також приємно здивувала мінімальна яскравість і глибина чорного в темну пору доби. Як для IPS панелі чорний колір справді глибокий, ефект сіризни мінімальний.

Основи Web дизайну від Ithillel.
Цей онлайн-курс з основ веб-дизайну дозволить вам опанувати мистецтво створення ефективних та привабливих інтерфейсів для вебсайтів і застосунків. Ви оволодієте ключовими принципами UX/UI дизайну, створюватимете дизайн-макети та прототипи, розроблятимете адаптивні інтерфейси для різних пристроїв, готуючись до професійної кар'єри в галузі веб-дизайну.
Дізнатися більше

Зображення не вицвітає під кутом, кольори більш-менш реалістичні, без перенасичення, властивого деяким моделям з OLED екранами. Для людей з короткозорістю єдиною проблемою стане невисока роздільна здатність екрана, якщо ж користувач Nokia G42 має здоровий зір, то навряд чи колись пожаліється на недостатній PPI.

Безпровідні інтерфейси включають Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, телефон підтримує мережі 5G / 4G (LTE) / 3G / GSM. Швидкість Інтернету сильно залежить від умов та оператора, та все ж приймач досить непоганий. В провінційному районі Івано-Франківської області вдавалось отримати 40-50 Мбіт/с з використанням сімки Київстар.

Камера Nokia G42

Виробник встановив три модулі (50 + 2 + 2 МП) та фронтальну 8 МП камеру. Пристрій знімає відео в Full HD 30 FPS, широкого об’єктива немає. Найцікавіше перевірити фотоможливості Nokia G42 у важких умовах, адже за ідеального освітлення всі бюджетні смартфони фотографують відносно добре.

Алгоритми дещо викривлюють кольори, іноді вони надто холодні, іноді зелена гамма надто яскрава тощо. Портретний режим працює не ідеально, хоч задній фон стає більш розмазаним, іноді можна знайти дефекти на гранях волосся і заднього фону.

В темну пору доби смартфон вносить чимало правок в експозицію, нічні знімки виходять, грубо кажучи, нормальними. Без нічного режиму також можна знімати, якщо є хоча б кілька джерел світла навколо. Очікувалось гіршого результату від смартфона за 200 доларів.

Робоча продуктивність Nokia G42

Процесор Qualcomm Snapdragon 480 чудово себе показує, недорогий, економний, холодний і продуктивний процесор для смартфонів бюджетного і середнього класів. Тротлінг майже нульовий, телефон працює однаково добре в літну спеку 35+ градусів і прохолодних умовах.

Після флагманів з провальним Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, які втрачають до 40% продуктивності при нагріві, процесори нижчого класу виглядають досить вдалими.

Тест Antutu показує непогані результати, які +- відповідають тому, що пропонують конкуренти в даному ціновому діапазоні. В Geekbench 6 процесор Snapdragon 480 виявився на 25-30% продуктивнішим за Snapdragon 680 і трохи не дотягує до Snapdragon 695, те саме стосується вбудованої графіки.

В браузері телефон, грубо кажучи, нормально себе поводить. Завжди знайдуться важкі сайти, в яких зустрінуться затупи. Серед мобільних телефонів результати бенчмарків цілком гідні, більшість сайтів завантажуються і прокручуються без лагів.

Розчарувала швидкість вбудованого накопичувача. Він хоч немалого об’єму (128 ГБ), та показники слабші, як в дешевшій Nokia G22. Крім цього, тестування проводилось в умовах заповнення лише 40% пам’яті. Якщо заповнити накопичувач на 80-90% швидкість буде ще нижчою.

Ігрова продуктивність

Графічного прискорювача Adreno 619 достатньо для будь-яких мобільних відеоігор. Найважчі проєкти можна зіграти на середніх або високих налаштуваннях графіки з комфортною частотою кадрів. Asphalt 9, Call of Duty Mobile, Pascal`s Wager працюють стабільно, грати комфортно.

Найкраще встановити частоту кадрів на рівні 30 FPS і виставити середні налаштування графіки – за таких умов сильно впаде навантаження на начиння телефону, як наслідок зросте автономність в ігровому режимі. Nokia G42 дозволяє грати в мобільні ігри, та проблемою є сама якість цих відеоігор – знайти щось справді хороше досить важко, а безплатне майже неможливо.

Програмне забезпечення Nokia G42

Працює телефон на Android 13 в рідному, чистому, незайманому вигляді. На відміну від телефонів Motorola, які також мають Android One, тут відсутня фірмова програма для змінення значків і створення тем, але є трохи встановленого софту від партнерів.

Зазвичай це популярні, корисні (і не дуже) програми, а не мобільні ігри низької якості. Після вбудованої реклами в китайських оболонках це не виглядає наглістю, хоча бачити подібне неприємно.

Завжди зручно працювати з Android без додаткових оболонок, все стоїть на своїх місцях і працює так, як задумав розробник операційної системи. До того ж варто похвалити RAM-менеджмент. Лише найважчі ігри можуть перезавантажитись, якщо циклічно перемикатись між ними, а повсякденні програми запросто вміщаються в 6 ГБ ОЗП.

Нікуди не поділись лаги фірмової стрічки новин Google. Ймовірно, це одна з найгірше оптимізованих програм, адже просідання частоти кадрів під час гортання можна було побачити на флагманах з Snapdragon 8 Gen 2 (Moto Edge 40 Pro, Samsung Galaxy S23 Ultra). Зустрічається це не надто часто, але все ж зустрічається.

Автономність

Смартфон Nokia G42 тримає заряд 2-3 дні, залежно від режиму використання. Розглядати сценарії, коли юний геймер проводить 8 годин в Clash of Clans чи юна леді просиджує 10 годин в Tik-Tok не будемо. Для типового використання смартфон справді витримує кілька днів, за тиждень тестування заряджали його лише тричі.

Хорошу автономність підтверджує й тестування PC Mark 10. Більше ніж 12 годин з максимальним рівнем підсвічування – гарний результат. Все завдяки економному начинню, а особливо процесору. Snapdragon 480 не нагрівається, не скидає частоту і повільно витрачає заряд акумулятора. Нехай в цього SoC не надто висока продуктивність, та енергоспоживання покриває цей недолік.

Ціна та конкуренти Nokia G42

Огляд Nokia G42: недорогий і збалансований смартфон з «чистою» Android 13

В Україні Nokia G42 можна придбати за ціною 7500 грн. В цьому діапазоні телефон має чимало конкурентів, поглянемо на кілька найбільш очевидних аналогів.

Motorola Moto G72 – чудовий смартфон зі 120 Гц OLED екраном і непоганим набором камер. Ціна 8500 грн.

Realme 10 пропонує схоже за можливостями начиння, OLED екран і фірмову оболонку Android. Ціна 8200 грн.

Samsung Galaxy A24 – надійний смартфон передового виробника з чудовим дисплеєм і гарною автономністю. Ціна 9000 грн.

Висновок:

Nokia G42 з легкістю покриває потреби більшості користувачів сучасних смартфонів. Продуктивності вистачає для будь-яких сценаріїв використання, а чудова автономність дозволяє використовувати Nokia G42 до трьох днів без заряджання. Алгоритми камер хоч і працюють не ідеально, часто викривлюючи кольори, та на фоні інших бюджетних смартфонів знімки все ще хорошої якості.

Також приємно бачити тенденцію на популяризацію ремонтопридатних смартфонів. Nokia G42 розбирається як конструктор Lego, тому в разі необхідності користувач сам зможе поміняти екран чи акумулятор без допомогти професійного сервісного центру.

У героя огляду чимало сильних конкурентів, та він все ще вигідно виглядає серед них. Чиста операційна система Android 13, тривалі оновлення і стабільно працююче ПЗ – приємні бонуси, особливо в даному ціновому сегменті.

Купити в Click.ua

Висловлюємо подяку компанії Nokia за наданий для огляду смартфон Nokia G42


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: