Огляди Огляди 23.08.2023 о 11:00 comment views icon

Огляд Nokia G22: унікальний бюджетний смартфон, який ремонтується в домашніх умовах

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Огляд Nokia G22: унікальний бюджетний смартфон, який ремонтується в домашніх умовах

Смартфон Nokia G22 позиціює себе як бюджетна модель з високим рівнем ремонтопридатності. Це дуже гарно вписується в концепцію нових екологічних та економічних законів ЄС. Політика країн Європи направлена на те, щоб підвищити тривалість життєвого циклу середньостатистичного смартфона та зробити його актуальним упродовж 5-7 років, а компанія HMD Global (Nokia) підхопила цю ініціативу. Протестуємо Nokia G22 у звичному для огляду смартфонів форматі, а також спробуємо розібрати телефон для умовної заміни компонентів і дізнаємось чи може його полагодити людина без жодного досвіду в домашніх умовах, використовуючи лише ручний інструмент iFixit?

4.5
Оцінка ITC.ua
Плюси: «чиста» OS Android 12 з тривалими оновленнями, хороша автономність і відсутність тротлінгу процесора, великий об’єм накопичувача з непоганою швидкістю, високий рівень ремонтопридатності.
Мінуси: погана робота алгоритмів «AI» камери, гальмування інтерфейсу в деяких сценаріях.

Технічні характеристики Nokia G22

Технічні характеристики Nokia G22
Діагональ 6.5 “
Роздільна здатність 1600х720 (20:9)
Тип матриці IPS
Частота оновлення 90 Гц
Процесор Unisoc Tiger T606
ОЗП 4 ГБ
ПЗП 128 ГБ
Основна камера 50 МП + 2 МП + 2МП
Передня камера 8 МП
Основний порт USB C 2.0
Аудіо порт mini-Jack (3.5 мм)
Акумулятор 5050 мАг
Потужність заряджання 20 Вт
Розміри 165×76.2×8.5 мм
Вага 196 г

Комплектація Nokia G22

На огляд смартфон надійшов з інструментами для ремонту iFixit, тому опишемо й сам набір. До нього входять різноманітні насадки, викрутка, пінцет, присоска, пластикові лопатки та спеціальний «ніж». Переноситься і зберігається набір в зручному кейсі. Додатково йде рекламна брошура, це саме той випадок, коли документацію справді цікаво переглянути.

Смартфон запаковано в недорогій коробці з перероблених матеріалів. Всередині знаходиться сам телефон, паперова документація, скріпка для SIM карт, кабель USB Type C – Type C і захисний чохол, адаптера живлення немає. Чохол прозорий, максимально простий, але зайвим не буде.

Зовнішній вигляд, інтерфейси

Смартфон середніх, за сучасними мірками, габаритів, має мінімалістичний дизайн. Посередині зверху помітна «капелька», в якій розмітилась фронтальна камера. Рамки навколо екрану великі та товсті, присутнє добре помітне «підборіддя». Як для бюджетного смартфона, це не є критичним, тим більше з хорошою якістю збірки. Телефон хоч зроблений з пластмаси, але відчувається більш-менш надійним. Зібрано все щільно, акуратно, причеплятися немає до чого.

На правій стороні виробник встановив клавіші регулювання звуку і кнопку блокування, в якій вбудовано сканер відбитків пальців. Знизу встановлено роз’єм живлення USB Type C, 3.5 mm Jack, динаміки та мікрофон. Зліва знаходимо лише місце для SIM карт. Можна встановити дві SIM, або одну SIM і карту пам’яті micro SD. Скоріш за все більшість не користуватимуться розширенням пам’яті, але приємно бачити таку можливість.

Блок камер виступає і розміщений збоку, телефон не може стабільно лежати на рівній поверхні, постійно хитається при натисканні пальцями по екрану. Задня кришка знімається, відкриваючи доступ до всього телефону. Зробити це зовсім не складно, якщо мати відповідний інструмент. Розділ про розбирання Nokia G22 читайте в кінці огляду.

Онлайн-курс "Computer Vision" від robot_dreams.
Застосовуйте Machine Learning / Deep Learning та вчіть нейронні мережі розпізнавати об’єкти на відео. Отримайте необхідні компетенції Computer Vision Engineer.
Дізнатись більше про курс

Екран, звук, зв’язок

В Nokia G22 встановлено простенький HD екран діагоналлю 6.5″. Максимальна яскравість 500 ніт, частота до 90 Гц (динамічна), покриття Gorilla Glass 3. Начебто характеристики непогані за свою ціну, та як він себе поводить в реальному користуванні?

Щільність пікселів не є великою проблемою для такої діагоналі, якщо не придивлятись з відстані 15-20 см. Звісно, після топових матриць ця не вражає, але вона зовсім непогана. Кути огляду хороші, помітне лише незначне вицвітання при перегляді збоку.

Сильною стороною екрана Nokia G22 є глибокий чорний колір, як для IPS матриці, звісно. Темні відтінки насичені, навіть з високим рівнем яскравості, а вночі вони мало віддають сіризною. Це сподобається тим, хто полюбляє чорні теми.

Неприємною виявилась робота датчика освітлення. Часто-густо смартфон неправильно підбирав яскравість в автоматичному режимі. Достатньо щоб на датчик попало трохи або менше світла і він різко міняє рівень підсвічування, що моментами викликає дискомфорт. Стається подібне не часто, але за тиждень використання траплялось достатньо, щоб згадати за це.

Nokia G22 оснащений модулями безпровідного зв’язку – Wi-Fi сигнал тримає добре в режимі 5 ГГц, але дальність приймання невелика. За двома стінами швидкість сильно падає. 4G модуль також показує себе двояко, за гарного покриття (оператор Vodafone) швидкість в провінційних районах Івано-Франківської області сягає 30-40 Мбіт/с, хоча у важких місцевостях цей показник падає до 1-3 Мбіт/с.

Онлайн-курс "Computer Vision" від robot_dreams.
Застосовуйте Machine Learning / Deep Learning та вчіть нейронні мережі розпізнавати об’єкти на відео. Отримайте необхідні компетенції Computer Vision Engineer.
Дізнатись більше про курс

Звук Nokia G22 гучний, але об’єму не відчувається. В навушниках слухати музику значно приємніше, до того ж можна підключати класичні 3.5 mm моделі. Також є вбудоване FM радіо, яке працюватиме лише з підключеними навушниками (використовуються як антена).

Камера Nokia G22

В Nokia G22 використовуються три модулі, включаючи основний на 50 МП f/1.8, макро 2 МП f/2.4 і допоміжний 2 МП f/2.4. Присутня оптична стабілізація, та вона не дуже допомагає при зніманні відео, яке записується максимум в роздільній здатності 1080p 30fps. Провели дуже важкий тест, знімаючи з вікна старого автобуса, який їде Івано-Франківськими дорогами.

Приклади світлин дивіться нижче.

Режим 50 МП має сенс лише тоді, коли хочеться отримати більш реалістичний знімок. Річ у тім, що фото 50 МП виходять з меншим овершарпом, AI менше суне свого носа туди, куди не треба.

Більшість знімків невисокої якості, але нагадую, що це бюджетна модель до 6000 гривень. Нормальні фото виходять лише за гарного денного освітлення. Портретний режим неправильно розмиває фон і викривлює колірну температуру.

Те саме стосується макро режиму – фото отримують пересичені відтінки, що може вплинути на деталізацію деяких малих об’єктів. Це стосується не лише Nokia G22, а й більшості смартфонів, які вже забули, що таке справжнє фото. Реалізм все менше цінується виробниками.

Нічний режим працює слабенько, за поганого освітлення смартфон зовсім не вміє працювати. Алгоритми намагаються витягнути ситуацію, але часто в результаті отримуємо якусь «кашу». На близьких дистанціях простіше використати спалах, з яким виходять непогані світлини.

Передня камера використовує агресивні алгоритми. Помітні ефекти «пластиліну», реалістичністю і не пахне, хоча для соціальних мереж знімки все ще адекватної якості. Небо вийшло не надто світлим, експозиція хороша, хоча вимогливий фотограф буде незадоволеним.

Підсумовуючи роботу камер, можна констатувати, що вона задовільнить потреби невимогливих користувачів,  а також адекватна для цінового сегмента телефона, але не більше.

Робоча продуктивність Nokia G22

Оперативної пам’яті 4 ГБ, є можливість додати ще 2 ГБ, використовуючи файл підкачки з ПЗП, якої тут аж 128 ГБ. Система і вбудовані додатки займають мало, тому користувачу після встановлення всіх необхідних програм доступно більше ніж 100 ГБ сховища.

Продуктивності процесора Unisoc Tiger T606 вистачає для базових потреб. Результати тестування в популярних бенчмарках показують, що Nokia G22 має досить хороше співвідношення продуктивності на одну гривню. Лише деякі китайські виробники пропонують більше синтетичної потужності за цю саму ціну.

Приємним бонусом є стабільна робота CPU під навантаженням, про тротлінг абзац в окремому розділі нижче. Перевірили також вбудовану графіку в 3D Mark і Geekbench, вона досить слабенька, тому розраховувати на вимогливі відеоігри не варто. Все ж, деякі ігри телефон тягне, причому непогано, про що піде мова.

Ігрова продуктивність

Навіть таке бюджетне начиння дозволяє грати більшість відеоігор. Всі казуальні та «ААА» ігри працюють на задовільному рівні. Asphalt 9 на середніх налаштуваннях графіки працює на дивно плавно. Картинка начебто непогана, хоча геймплей розчаровує. Достатньо поставити смартфон на рівну поверхню й автомобіль автоматично доїде до кінця траси без участі гравця.

Те саме стосується Call of Duty Mobile. На середніх параметрах графіки частота кадрів незадовільна, а на низьких налаштуваннях геймплей стає плавним, але не перестає дивувати. Автоматична стрільба, агресивний aim assist і велика кількість пасивних ботів (які нічого не роблять, буквально) псує враження від гри.

Пограти на Nokia G22 можна, але доведеться обмежуватись низькими або середніми налаштуваннями графіки у вимогливих відеоіграх. Графічно прості проєкти працюватимуть без жодних проблем.

Програмне забезпечення

Смартфон Nokia G22 працює на базі OS Android 12. Виробник обіцяє тривале оновлення і перехід на нову версію для всіх смартфонів Nokia. Чиста оболонка стала рідкістю в наш час, тому приємно бачити «незайманий» Android не лише в дорогих Google Pixel, а й бюджетних смартфонах.

Система працює швидко, плавно, але з деякими винятками. Вбудована стрічка новин Google іноді фрізить, прокручування списків «підвисає», анімація не плавна. Втім, це зустрічалось й на флагманах Samsung Galaxy S22 Ultra та S23 Ultra, під час проведення фотобатлів.

Огляди тут:

Samsung Galaxy S22 Ultra проти Canon 250D: детальне порівняння бюджетного фотоапарата і флагмана

Apple iPhone 14 Pro Max vs Samsung Galaxy S23 Ultra – порівняння фотоможливостей топових смартфонів

Також під час встановлення програм плавність системи помітно знижується. Ресурсів не вистачає на одночасну інсталяцію та стабільну роботу анімацій інтерфейсу. В усіх інших випадках ПЗ не розчаровує і телефон досить приємний у використанні, особливо після невдалих китайських оболонок.

Приємно й те, що «з коробки» встановлено мінімум програм, ніякого проплаченого софту немає, ніякої реклами та вбудованого сміття. Інтуїтивний та приємний інтерфейс Android 12 в оригінальному вигляді – що може бути краще?

Автономність, нагрів

Смартфон Nokia G22 оснащений батареєю ємністю 5050 мАг, в парі з енергоефективним процесором акумулятора вистачає на кілька днів використання. Звісно, активні геймери можуть посадити АКБ значно швидше, тому перевірили смартфон в агресивних умовах.

Тест PC Mark 10 показує автономність більше ніж 10 годин (зі 100% до 20%) з максимальною яскравістю екрана та увімкнутим звуком на 50%. В економних умовах можна значно покращити цей результат. Під час тестування заряджали смартфон лише двічі за 7 днів, при цьому використовуючи його не менше 2-2.5 години на день.

Корпус Nokia G22 слабо нагрівається під час стрес-тестів, а процесор майже не втрачає продуктивність. За 30 хвилин тесту на тротлінг графік був зелений і демонстрував чудові результати. Процесор економний і не перегрівається, навіть в літню спеку.

Ремонт з допомогою набору iFixit

Провести заміну тріснутого екрана або виснаженого акумулятора вдома – це було реальним хіба що років 10 тому, а зараз майже всі смартфони мають низький рівень ремонтопридатності і потребують професійного обладнання та хороших вмінь.

Та, на щастя, не всі виробники так вважають. Nokia G22 виділяється серед конкурентів тим, що його можна полагодити вдома, буквально будь-хто впорається з цим, маючи мінімальний набір інструментів. Редакція ITC перевірила це на власному досвіді й нам є чим поділитися.

Для розбирання смартфона використали оригінальний набір від iFixit. Зі всього набору знадобилося лише кілька інструментів. На офіційному сайті компанії можна знайти детальні інструкції до більшості смартфонів. Перед розбиранням Nokia G22 ознайомились з цим гайдом.

Він показує як розібрати смартфон та відокремити всі його компоненти. Для початку потрібно вийняти лоток для сім-карти, а потім натиснути на маленьку ямку. Робити це потрібно пластмасовим інструментом, щоб не подряпати та не пошкодити корпус.

Йдемо за інструкцією і бокова кришка починає відокремлюватись. Поступово просуваємось лопаткою вздовж всього корпусу до низу. Найважче було перейти на нижню частину, труднощі виникли на повороті, але лише тому, що був страх пошкодити рамку.

Насправді вона досить гнучка і не треба боятись, що щось зламається. На зняття задньої кришки спітнілими руками пішло майже 5 хвилин. Забирати її потрібно акуратно, адже від неї до материнської плати тягнеться шлейф сканера відбитків пальців.

Тепер дістаємо хрестоподібну викрутку і викручуємо всі болти. Щоб зняти акумулятор доведеться розкрутити верхню кришку материнської плати, адже шлейф батареї захищений металевою пластиною, яка знаходиться під кришкою материнської плати та прикручена одним болтиком.

Викручуємо всі болти, складаючи їх в одному місці, підійде навіть сірникова коробка. Тепер можна знімати акумулятор, а робиться це дуже просто (на словах). Допустимо сценарій, що саме заміна АКБ і є метою розбирання телефону.

Тепер відриваємо три смуги стрічки, тягнути потрібно за середню, яка позначена кольором. Робити це необхідно повільно, але докладаючи певні зусилля. Якщо чути характерний звук відривання міцно приклеєного скотчу – це добре. Ще трохи й акумулятор знято – здавалось, що буде складніше. Тепер можна встановити нову батарею і зібрати у зворотному порядку.

 

На цьому не закінчуємо експеримент і розглянемо ще один випадок – розбитий екран. Заміна модулів є найпоширенішим видом ремонтних робіт в сучасних смартфонах. Скляні поверхні екранів стійкі до подряпин, але легко розбиваються при падінні, тому це дуже актуально.

Достатньо слідувати за офіційною інструкцією і не виникатиме жодних питань. Спеціалісти з iFixit добре попрацювали та зробили гайд, який підійде як новачкам, так і людям з досвідом.

Ця інструкція передбачає заміну екрана з рамкою, а не сам екран. Вартість такого модуля зазвичай на 7-8 доларів більша, але власнику телефону не доведеться звертатись в сервісний центр, де ціна послуг буде значно вищою.

Знявши всі компоненти за гайдом можемо збирати телефон у зворотному порядку з новим екранним модулем. На збирання пішло значно менше часу, адже рука «набилася» і стала досвідченішою.

Таким чином людині без досвіду за 30 хвилин вдалось розібрати та зібрати телефон, заміна одного лише акумулятора була б ще швидшою. Можна лише похвалити інженерів Nokia G22 за такий підхід. Це дозволяє користуватись одним пристроєм дуже довго, не переживаючи за вартісний ремонт і не менш вартісну заміну батареї.

Достатньо заплатити за матеріали, а решту користувач може виконати сам. Не меншу повагу заслуговують спеціалісти з iFixit – вони виховують покоління людей, які дбайливо ставляться до екології та не є частиною нескінченного «конвеєра» споживання продукції. Враховуючи останні політичні рухи в ЄС, такий підхід себе однозначно виправдає.

Ціни та конкуренти

Огляд Nokia G22: унікальний бюджетний смартфон, який ремонтується в домашніх умовах

Розглянемо кілька конкурентів в бюджетному ціновому діапазоні. Аналогів Nokia G22 багато, але це лише якщо дивитись на цифри в характеристиках. Як виявилось, герой огляду має деякі цікаві переваги, якими не можуть похвалитись більшість конкурентів.

Nokia G22 офіційно продається за ціною 5599 грн, але в деяких магазинах його можна знайти з хорошою знижкою на кілька сотень гривень дешевше.

Motorola Moto G32 лише трохи дорожча, але має на 2 ГБ більше оперативної пам’яті та вищу роздільну здатність екрана. Середня ціна 6400 грн.

Realme C55 є непоганим аналогом, хоча має чимало компромісів і найголовніший – ціна 7300 грн.

Samsung Galaxy M14 має потужніший чіп Exynos 1330, хоча ПЗП лише 64 ГБ. Ціна 6700 грн.

Висновок:

Nokia G22 – чудовий бюджетний смартфон, який задовільнить потреби широкого кола користувачів. Це модель для соціальних мереж, перегляду відео, невимогливих відеоігор та інших базових потреб типового власника сучасного телефону.

Єдиним розчаруванням може стати камера, а точніше недосконала робота алгоритмів, але, ймовірно, такий негативний ефект проявляється після пристроїв високого класу. На фоні інших бюджетних камерафонів Nokia G22 все ще в конкуренції. Також неприємно бачити гальмування інтерфейсу в деяких програмах, особливо це помітно в режимі 90 Гц.

Високий рівень ремонтопридатності дозволяє замінити акумулятор чи екран Nokia G22 в домашніх умовах з мінімальним набором інструментів та відсутністю досвіду в області ремонту цифрової техніки. Легка модульна заміна дозволяє обслуговувати смартфон без сервісних центрів і підтримувати його працездатність не менше 5 років.

Смартфон Nokia G22 має багато конкурентів, та всі вони несуть чимало компромісів, з якими доведеться миритись майбутньому власнику. Ціна пристрою, в сукупності з унікальними перевагами, дає йому право називатись одним  з найкращих смартфонів в ціновій категорії 150-200 доларів.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: