22.09.2022 о 10:00 comment views icon

Рейтинг найкращих механічних клавіатур в Україні — ТОП-10 моделей

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2023-06-14_10-46-22-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2023-06-14_10-46-22-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2023-06-14_10-46-22-96x96.jpg

Микола Ладуба

Автор статей

Зібрали десятку найкращих, на наш погляд, механічних клавіатур в Україні. Крім цього розібралися як вибрати клавіатуру, які бувають види механічних перемикачів, формати та розміри, типи підключення та інтерфейси.

Як вибрати клавіатуру

Без клавіатури не обходиться жоден ПК. Але якщо характеристики процесорів і відеокарт ми вивчаємо мало не під мікроскопом, то клавіатуру зазвичай беремо першу-ліпшу. Іноді навіть не уявляючи, що існують різні їхні види на кшталт підключення, формату і механізму роботи клавіш. Тільки розуміючи ці відмінності, можна підібрати потрібну «дошку» для конкретних завдань. Тому зупинимося на параметрах клавіатури докладніше.

Типи клавіатури

За влаштування перемикачів клавіатури ділять на мембранні, механічні, ножичні, сенсорні та оптичні. Найбільш поширені перші дві.

Мембранні клавіатури простіше і відповідно дешевші. Вони компактні, тихі, через герметичну конструкцію не бояться води та пилу. Однак мають невеликий термін служби та низьку чутливість. Замикання контактів у мембранних клавіатурах відбувається лише наприкінці ходу клавіш. Така конструктивна особливість вимагає більшого напруження рук при кожному натисканні. А під час швидкого друку призводить до «випадання» літер із тексту.

Механічні клавіатури дозволяють друкувати точніше та краще підходять для тривалої роботи. На відміну від своїх мембранних родичів, вони мають низький час відгуку, чіткий тактильний відгук та підвищують швидкість друку. Всі ці якості «механіки» обумовлені тим, що під кожною клавішею знаходиться справжня електрична кнопка, або світильник, з перемикачем, контактами та металевою пружиною, що забезпечує повернення кнопки. При цьому контакти замикаються на середині руху, а момент спрацьовування добре відчувається тактильно. Це дає кращий контроль, зменшує кількість помилок при наборі та дозволяє докладати менше зусиль.

Оптико-механічні клавіатури стали подальшим розвитком механічних. Принцип дії схожий, але замість замикання контактів натискання фіксується при перериванні світла. Завдяки цьому досягається швидкий відгук, що особливо важливо для геймерських моделей.

Курс UX/UI дизайнер сайтів і застосунків з Alice K.
Курс від практикуючої UI/UX дизайнерки, після якого ви знатимете все про UI/UX дизайн .
Реєстрація на курс

Види механічних перемикачів

Окремо варто згадати можливість вибору світчів під індивідуальні потреби. Виробники, найвідоміший з яких німецька компанія Cherry, випускають перемикачі кількох видів. Візуально їх можна розрізнити кольором штока.

Cherry MX Red (лінійні) – відрізняються найнижчою силою спрацьовування та однаковим ходом кнопки від початку до кінця, що зручно для багаторазових натискань в іграх. Популярні серед геймерів, але не мають тактильного удару та звукового відгуку, що ускладнює набір тексту.

Cherry MX Brown (тактильні) мають тактильний удар і практично нечутне клацання. Тому цінуються тими, хто працює з текстами та цінує тишу. Підійдуть для геймерів, яким точність важливіша за швидкість.

Cherry MX Blue (тактильні зі звуком) – мають і тактильний удар і виразно чутне клацання, що робить клавіатуру схожою на друкарську машинку. Через високу силу натискання менше підходять для ігор.

Cherry MX Silent Red (лінійні) – тихі лінійні перемикачі. Усередині корпусу встановлені демпфери, які значно знижують рівень шуму при натисканні.

Курс UX/UI дизайнер сайтів і застосунків з Alice K.
Курс від практикуючої UI/UX дизайнерки, після якого ви знатимете все про UI/UX дизайн .
Реєстрація на курс

До переваг механічних клавіатур також можна додати значно більшу в порівнянні з мембранками довговічність, підтримку шести та більше паралельних натискань, стабільну роботу і простоту догляду. А головні їхні недоліки – висока ціна та шум від клавіш.

Формат та розміри клавіатури

Залежно від розміру та кількості клавіш клавіатури буває декілька форматів. Звичайна комп’ютерна клавіатура із цифровим блоком, клавішами керування курсором та функціональною панеллю F1–F12 має формат 100%. Найпопулярніший формат компактної клавіатури називається TKL (Ten-Keys-Less), або 80%. Як можна зрозуміти з назви, вона не має цифрового блоку. Творці 60% клавіатур пішли ще далі, вилучивши цифровий блок, стрілки та все над ними, а також F-клавіші. Кому потрібні такі урізані клавіатури? Любителям мінімалізму та геймерам, щоб мати більше варіантів розміщення клавіатури на столі.

Тип підключення та інтерфейс

За типом підключення клавіатури можуть бути дротовими та бездротовими. Відсутність дротів в останніх дозволяє легко перенести робоче місце, приєднатися до телевізора або планшета. При цьому провідні моделі не залежать від підзарядки та забезпечують менші затримки.

Дизайн

Конструктивно корпуси механічних клавіатур бувають класичними, безрамковими та ігровими. Класичні корпуси є строгими прямокутниками, в яких основа зверху прикрита кришкою. У безрамковому корпусі, відомому також як «скелетон», перемикачі встановлені прямо на основу клавіатури й нічим не прикриті. Це спрощує чищення пристрою і робить підсвічування розсіяним та невагомим. Ігрові корпуси зазвичай відрізняються агресивним дизайном та безліччю додаткових елементів управління.

Що ще врахувати під час вибору клавіатури

Висота кнопок. Залежно від висоти перемикачів та кнопок клавіатури можуть бути стандартними та низькопрофільними. Останні поєднують малу висоту та порівняно тихе натискання з чітким тактильним відгуком.

Підсвічування дозволяє грати та працювати в умовах недостатнього освітлення. Тому, якщо ви засиджуєтесь над проектом допізна, клавіатура з підсвічуванням зробить роботу комфортною. Слід звернути увагу, чи є регулювання підсвічування, чи можна поміняти схему кольорів та підсвітити окремі блоки клавіш. Зауважимо, що найкращий візуальний ефект RGB підсвічування дає у безрамковому корпусі.

Стабілізатори утримують довгі клавіші, наприклад Shift, у вертикальному положенні при натисканні та не дають їм перекоситись. Найкращими вважаються стабілізатори Costar та Cherry. У якісних клавіатурах вони зазвичай змащені на заводі.

Маркування кнопок. Цей пункт важливий, тому що більшість клавіатур викидають не через несправність, а через стерті букви на клавішах. Найбільш довговічними технологіями нанесення позначень вважають багатошарове лиття та гравіювання. Найнестійкішими – фарбування та термодрук.

Razer Huntsman Elite

Razer Huntsman Elite

Найкраща механічна клавіатура в цілому

Інтерфейс: USB

Підсвічування: RGB Razer Chroma з 16.8 мільйонів відтінків

Тип перемикачів: оптико-механічні, Razer Purple або лінійні Razer Red

Флагманська модель Razer працює на оптико-механічних вимикачах власної розробки. Завдяки цьому досягається висока швидкість натискань, а термін служби збільшено вдвічі. Кожен перемикач має металеву рамку для стабілізації ковпачка під час руху. Це дозволило суттєво знизити бічні люфти штоків. У розпорядженні користувачів набір із 104 клавіш, а також 4 мультимедійні кнопки та багатофункціональне цифрове колесо, що дозволяє налаштовувати все від яскравості до гучності.

Алюмінієвий корпус клавіатури виконаний у форматі «скелетон», його монтажна пластина є верхньою частиною конструкції, на якій встановлені перемикачі. Спереду до корпусу підключається масивна підставка під зап’ястя зі штучної шкіри. Так, саме підключається. Річ у тому, що, крім клавіш, підсвічується периметр клавіатури та підставка. Фірмова система Chroma керує підсвічуванням у 58 зонах по периметру та під кожним зі 104 перемикачів. І для кожного з них колір та ефекти свічення можна налаштувати окремо!

Як і всі останні моделі Razer, Huntsman Elite підтримує макроси та перепризначення клавіш. В її вбудованій пам’яті можуть зберігатися до 5 профілів із налаштуваннями. А система HiperShift додає кожній кнопці додаткову функцію, не змінюючи основну.

Плюси: нові перемикачі Razer, гарна ергономіка, зручна підставка для рук, ефектне підсвічування, додатковий блок мультимедійних кнопок

Мінуси: немає додаткового USB-порту та роз’єму для навушників, деякі символи нанесені на ковпачки фарбою і не підсвічуються.

Logitech G915

Logitech G915

Найкраща бездротова низькопрофільна механічна клавіатура

Інтерфейс: USB, Bluetooth, LIGHTSPEED

Підсвічування: RGB підсвічування LIGHTSYNC

Тип перемикачів: плоскі з тактильним відгуком GL Tactile від компанії Kailh

Logitech G915 – це поєднання бездротового зв’язку LIGHTSPEED із частотою відгуку 1 мс, новітніх перемикачів LG Tactile з м’яким тактильним відгуком та RGB підсвічування з налаштуваннями для кожної клавіші. Все це упаковано в ультратонкий металевий корпус завтовшки 22 міліметри. Зліва на ньому розташований блок із п’яти додаткових клавіш, які можна налаштувати зручним для вас чином. А праворуч вгорі чотири медіакнопки та рифлений металевий циліндр керування гучністю. Взагалі можна сказати, що розробники не пошкодували кнопок: всього їх у пристрої 122!

Клавіатуру можна одночасно під’єднати до двох різних пристроїв, наприклад, планшета та ПК. А потім одним натисканням кнопки перемикатися між ними. Технологія LIGHTSYNC дозволяє синхронізувати підсвічування з мишками, колонками та іншими пристроями Logitech.

Плюси: елегантний дизайн, великий набір додаткових кнопок, 3 типи підключення

Мінуси: немає упору для зап’ясть, кирилиці розташовані в один ряд з латинськими та підсвічуються слабше

Kinesis Freestyle Edge

Kinesis Freestyle Edge

Найкраща ергономічна механічна клавіатура

Інтерфейс: USB

Підсвічування: RGB настроюване

Тип перемикачів: Cherry MX

Можна сказати, що Kinesis Freestyle Edge – це дві клавіатури, з’єднані дротом, або одна з двох з’єднаних дротом половин. Такий незвичайний формат дозволяє розташувати руки найзручнішим чином. Але на звикання потрібен час. Особливо якщо врахувати, що пробілів тут два, а деякі клавіші, наприклад Delete, перемістилися на невластиві їм позиції.

В іншому це якісний пристрій з 10 клавішами для макрокоманд, підтримкою профілів і налаштовується RGB підсвічуванням для кожної кнопки. Покупці можуть вибрати різновид Freestyle Edge із перемикачами Cherry MX Red, MX Blue або MX Brown.

Плюси: 10 клавіш для макрокоманд, найкраща у своєму класі ергономіка, зручна підставка для зап’ясть

Мінуси: до незвичайного формату доведеться звикати

Razer BlackWidow V3 Mini HyperSpeed

Razer BlackWidow V3 Mini HyperSpeed

Найкраща механічна 65% клавіатура

Інтерфейс: USB, Bluetooth або 2.4 ГГц

Підсвічування: RGB

Тип перемикачів: тихі лінійні Razer Yellow

Razer BlackWidow V3 Mini – бездротова ігрова клавіатура в алюмінієвому корпусі формату 65%. Без верхнього функціонального ряду та цифрової панелі вона зберегла стрілки та частину кнопок навігації: Page UP, Page Down, Insert і Delete. Їх наявність дозволяє комфортно грати та працювати попри компактний розмір клавіатури.

Як і лідер нашого рейтингу, BlackWidow V3 Mini пропонує RGB-підсвічування Razer Chroma з 16,8-млн кольорів та безліччю ефектів. Цікаві можливості надає бездротова технологія Razer HyperSpeed. При підключенні каналом 2,4 ГГц один донгл можна використовувати для пари відразу двох пристроїв. Наприклад, клавіатури та миші.

Плюси: тихі перемикачі, ефектне підсвічування з тонким налаштуванням

Мінуси: під час використання підсвічування час роботи від батареї скорочується до 17 годин

SteelSeries Apex PRO

SteelSeries Apex PRO

Найкраща універсальна механічна клавіатура

Інтерфейс: USB

Підсвічування: RGB

Тип перемикачів: магнітні регульовані Omnipoint

Новинка від компанії SteelSeries не лише вважається однією з найкращих для набору тексту, а й пропонує користувачам цілий набір нестандартних рішень. Головне з них – магнітні перемикачі Omnipoint. Від звичайних перемикачів вони відрізняються тим, що момент спрацьовування визначається датчиком, що вимірює магнітне поле. Це відкриває унікальну можливість настроїти чутливість клавіш під себе.

Нагадаємо, що у перемикачах Cherry MX Red, Black і Brown точка спрацьовування знаходиться приблизно посередині ходу клавіші. Так якщо повний хід кнопки 4 мм, то перемикач спрацює після того, як ви втопите її на 2 мм. У випадку Omnipoint цей показник можна налаштувати в межах від 0,4 до 3,6 мм.

Припустимо, для ігор, де потрібна максимально швидка реакція, виставляєте 1. Це буде аналогом укороченого ходу MX Speed ​​Silver. Потрібно набрати текст – у пару рухів змінюєте на 2. Виходить, що замість однієї клавіатури по суті отримуєш дві з різними характеристиками!

Дизайн моделі виглядає лаконічним. Корпус з алюмінію побудований за безрамковою схемою. До нього на магнітах кріпиться пластикова підставка для рук. Над цифровою панеллю увагу привертає OLED дисплей з роздільною здатністю 128х40 пікселів. За допомогою фірмової утиліти на нього можна виводити додаткову інформацію, або піксельні зображення.

Плюси: можливість настроїти точку спрацьовування перемикачів, плавний хід клавіш

Мінуси: марка підставка для рук, користь маленького дисплея викликає сумніви

Das Keyboard 4 Professional

Das Keyboard 4 Professional

Найкраща механічна клавіатура з культовим дизайном

Інтерфейс: USB

Підсвічування: ні

Тип перемикачів: Cherry MX Brown

Компанія Metadot Corporation випустила модель Das Keyboard 4 ще у 2014 році. Але завдяки строгому дизайну та перевіреній часом конструкції вона і сьогодні дозволяє отримувати приємне враження від набору тексту без яскравого підсвічування та іншої мішури, властивої ігровим клавіатурам.

По суті, це повнорозмірна клавіатура з набором мультимедійних клавіш, великим регулятором гучності на правій стороні та двома портами USB 3.0. Її яскравою відмінністю є магнітна лінійка, яка кріпиться під корпусом і замінює ненадійні складні ніжки, піднімаючи клавіатуру на 4 градуси над столом.

Плюси: хаб на 2 порти USB 3.0, зручне колесо налаштування гучності, підставка на магнітах, що не вбивається

Мінуси: в комплекті немає підставки для рук, штатні кейкапи швидко затираються

A4tech Bloody B820R USB

A4tech Bloody B820R USB

Найкраща бюджетна механічна клавіатура для геймерів

Інтерфейс: USB

Підсвічування: RGB

Тип перемикачів: оптико-механічні LK Optic Switch

Чи може повнорозмірна механічна клавіатура для геймерів бути недорогою? Інженери з A4tech довели, що це реально. Зовні 820R нічим не примітна: традиційна розкладка, безрамковий корпус. Але якщо заглянути під капот, відкривається інша картина.

Головна особливість моделі – використання швидких оптико-механічних перемикачів Light Strike. Завдяки їм досягається висока швидкість натискань та зменшуються затримки, що позитивно впливає на результати у динамічних іграх. Якщо додати сюди повноцінне RGB підсвічування кожної кнопки, то ціна трохи більше ніж 70 $ здається цілком обґрунтованою.

Плюси: швидкі оптичні перемикачі, повноцінний N-Key Rollover, система відведення рідини, набір змінних кейкапів

Мінуси: слизькі висувні ніжки, незручний софт

Logitech G512 Carbon

Logitech G512 Carbon

Найкраща механічна клавіатура за співвідношенням ціни та якості

Інтерфейс: USB

Підсвічування: RGB

Тип перемикачів: Logitech GX Brown від компанії Kailh

Logitech G512 Carbon виконана у відкритому корпусі «скелетон» з алюмінієвою верхньою панеллю. Не ним розташовані 104 клавіші в досить рідкісній розкладці US ISO, роз’єм USB, а також провід у тканинному обплетенні. Клавіатура продається з кількома видами перемикачів GX, має підтримку необмеженої кількості одночасних натискань та вбудовану пам’ять для зберігання профілів.

Плюси: надійна конструкція, фірмові перемикачі з великим ресурсом роботи, додатковий USB-порт

Мінуси: немає підставки під зап’ястя, додаткові символи нанесені фарбою

ASUS ROG Falchion

ASUS ROG Falchion

Механічна клавіатура з інноваційним дизайном

Інтерфейс: USB, Wi-Fi

Підсвічування: RGB з підтримкою фірмової технології Aura Sync

Тип перемикачів: лінійні Cherry MX Red

Якщо тобі приходила думка взяти клавіатуру з собою в дорогу, компактний ASUS ROG Falchion у форматі 65% підійде ідеально. Немов здогадуючись про такий хід думок виробник поставляє пристрій у комплекті зі зручною для транспортування кришкою із напівпрозорого пластику. Ще однією особливістю цієї моделі є вбудована сенсорна панель на лівій стороні корпусу. Достатньо провести по ній пальцем, щоб змінити рівень звуку або зробити іншу запрограмовану дію.

Плюси: спеціальний захисний чохол, сенсорна панель регулювання гучності,

Мінуси: відсутність кирилиці, зменшена кількість функціональних клавіш

Patriot Viper V765

Patriot Viper V765

Механічна клавіатура із захистом від вологи

Інтерфейс: USB

Підсвічування: RGB

Тип перемикачів: лінійні Kailh Box Red

Незграбний корпус Patriot Viper V765 зі світлого алюмінію в поєднанні з чорними клавішами виглядає стилізацією по ретро. Водночас клавіатура має широкий набір сучасних функцій, включаючи швидкі перемикачі Kailh Box Red. Їх відрізняє невелике зусилля активації у поєднанні з тактильною інформативністю. А приємним бонусом іде захист від пилу та вологи за стандартом IP56, який робить Viper V765 набагато живучішою у порівнянні зі звичайними механічними клавіатурами.

З приємних особливостей моделі відзначимо зручне колесо регулювання гучності, широкі можливості по налаштуванню RGB підсвічування та магнітну підставку під руки для комфорту під час довгих ігрових сеансів. Гравці зможуть перепризначити всі клавіші пристрою, крім Win та Fn. У цьому можна прив’язувати макрокоманди довжиною до 47 символів.

Плюси: перемикачі зі швидким відгуком, підставка під руки, захист від вологи IP56

Мінуси: слабкі стабілізатори довгих клавіш


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: