Огляди Кіно 08.10.2023 о 15:15 comment views icon

Рецензія на фільм «Екзорцист: Вірянин» / The Exorcist: Believer

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg

Микита Казимиров

Автор рецензій

Рецензія на фільм «Екзорцист: Вірянин» / The Exorcist: Believer

Оригінальний «Екзорцист» 1973 року досі вважається класикою жанру горор. Усе завдяки своєму підходу, який виводить на перший план не самих демонічних сутностей, а ірраціональну віру людини в те, що вона зможе впоратися з будь-якими труднощами. Утім, славу «Екзорциста» доволі сильно очорнили не надто хороші продовження. Новий фільм «Екзорцист: Вірянин» має на меті розпочати сиквельну трилогію про боротьбу демонів і віри. Розповідаємо в нашій рецензії, яким вийшов цей фільм.

Рецензія на фільм «Екзорцист: Вірянин» / The Exorcist: Believer

Плюси:

цікаві останні пів години фільму; гарний грим; деякі цікаві ідеї

Мінуси:

фільм занадто затягнутий і нудний; сюжетні лінії не отримують належної кульмінації; перша частина «Екзорциста» в усьому краща

4/10
Оцінка ITC.ua

«Екзорцист: Вірянин» / The Exorcist: Believer

Жанр горор
Режисер Девід Гордон Грін
У ролях Еллен Берстін, Енн Дауд, Лідія Джюетт, Дженніфер Неттлз, Рафаель Сбардж, Леслі Одом мл., Олівія Маркум
Прем’єра кінотеатри
Рік виходу 2023
Сайт IMDb

Подружки Анджела (Лідія Джюетт) і Кетрін (Олівія Маркум) вирішують замість уроків провести особливий ритуал для зв’язку з потойбічним світом. У результаті вони пропадають на три дні, змушуючи хвилюватися батьків і знайомих. А коли їх усе-таки знаходять, то виявляються, що дівчатка нічого не пам’ятають про свою відсутність. Їхній психічний стан різко погіршується — і батьки починають підозрювати, що справа не тільки в посттравматичному розладі. І тепер їм доведеться зіткнутися з незвіданим, щоб врятувати своїх дітей.

Перша частина «Екзорциста» приваблює насамперед своїм прекрасним розумінням одного з головних правил хороших фільмів жаху. Воно полягає в тому, що авторам не потрібно все розжовувати та пояснювати глядачам, залишаючи найцікавіші подробиці індивідуальній фантазії. У новому фільмі такий підхід зберігся. Але проблема в тому, що самого «жаху» тут не так вже й багато.

Першу годину хронометражу тут практично нічого не відбувається. Справа навіть не в саспенсі або створенні атмосфери — «Екзорцист: Вірянин» буквально тупцює на місці.

Тут занадто багато штучно розтягнутих і не найдоречніших сцен, які не просто відволікають від суті фільму, а й можуть взагалі змусити вас забути, навіщо ви прийшли до кінотеатру.

Онлайн-курс "Лідогенерація у B2B" від Laba.
Де шукати нових клієнтів, щоб збільшити дохід компанії та які інструменти лідогенерації застосовувати? Розбираємо покроково та комплексно.
Дізнатись більше про курс

Через це фільм провалюється як горор. Автори ніби забули, що вони мають хоча б трохи полоскотати нерви глядачів. А коли згадують, то роблять це максимально нудно. Це при тому, що свобода фантазії у них була цілковита, а деякі моменти справді виглядають цікаво. Але «цікаво» не означає «лячно».

Екзорцист: Вірянин

Історії фільму намагається сильніше сконцентруватися на взаємодії людей і релігії, показати нам, як людина приходить до віри (або ж навпаки). Мотив не найнудніший, та й показаний він тут досить цікаво. Проблема в тому, що ці сюжетні лінії не отримують своєї кульмінації. Вони нібито полягають у пафосних і довгих монологах однієї з героїнь, яка пояснює сутність віри. Але варто лише трохи вслухатися в ці промови — і вони тут же перестають витримувати хоч якусь критику. Просто набір красивих слів, не більше.

Найкраще фільм проявляє себе у фінальному акті, коли розгортається безпосередня конфронтація з демонами.

Тут варто відзначити й акторську гру юних головних героїнь, і роботу гримерів, які перетворили дівчаток на доволі відразливих сутностей. Сама «битва» також реалізована на гідному рівні. І в цей момент хочеться, щоб фільм був саме про такі моменти.

Екзорцист: Вірянин

Про все загадкове і незрозуміле, що виникає навколо нас. Що не потребує пояснення і раціоналізації. І про віру людей, яка долає всі негаразди. Це вічні теми, яким не обов’язково навіть мати зв’язок із релігією. І вони точно знаходять відгук у серцях людей.

Онлайн-курс "Лідогенерація у B2B" від Laba.
Де шукати нових клієнтів, щоб збільшити дохід компанії та які інструменти лідогенерації застосовувати? Розбираємо покроково та комплексно.
Дізнатись більше про курс

На жаль, пів години з двох — це занадто мало, щоб отримати від фільму задоволення, яке в ньому точно ховається. Щоправда, до нього буквально доводиться прориватися через не найцікавіший основний сюжет і посередні у своїй більшості сцени. Заняття точно не найпривабливіше.

Екзорцист: Вірянин

Зв’язки з першою частиною «Екзорциста» теж особливо плюсів новому кіно не додають. Вони тут реалізовані на рівні «Астралу» (хто дивився, той зрозуміє) і великого сенсу не несуть. А через п’ятдесят років різниці між першим фільмом і новим подібні ходи вдасться назвати фансервісом лише з великою натяжкою.

Та й у підсумку виходить, що перша частина «Екзорциста» в усьому краща за нову. Що багато що говорить і про оригінальний фільм, і про вкрай сумнівне продовження. Яке вже навіщось задумали робити трилогією. Можливо, після релізу продюсери все-таки передумають. Так буде краще для всіх.

Висновок:

«Екзорцист: Вірянин» зберігає в собі натяки на хороше кіно, але лише натяками й обмежується. Фільм гідно не розкриває жодну зі своїх складових. Тому питання «а навіщо це взагалі потрібно?» стає головним у контексті перегляду.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: